Yli 30 000 suomalaista kertoi, missä menee pettämisen raja – kolmesta asiasta lähes kaikki ovat samaa mieltä - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Yli 30 000 suomalaista kertoi, missä menee pettämisen raja – kolmesta asiasta lähes kaikki ovat samaa mieltä

Pettämisen rajat eivät ole mustavalkoiset, mutta muutamista asioista suurin osa suomalaisista on yhtä mieltä.

6.10.2019 19:00

Onko pettämistä, jos tykkäilee jonkun kiinnostavan tyypin some-postauksista jatkuvasti? Entä lasketaanko uskottomuudeksi se, että kumppanilla on hallussaan alastonkuva jostakusta tutustaan?

Esimerkiksi näihin kysymyksiin halusimme saada vastauksen taannoisella kyselyllämme. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää, missä lukijoidemme mielestä menee pettämisen raja.

Jos et ole vielä vastannut kyselyyn, voit tehdä sen tästä.

Kysely on noussut huippusuosituksi. Tähän mennessä näkemyksensä pettämisestä on kertonut jo yli 30 000 suomalaista. Lisäksi olemme saaneet yli 2 000 avointa vastausta, joissa ihmiset kertovat omin sanoin, mitkä asiat heidän mielestään lasketaan uskottomuudeksi.

Vaikka kyselymme ei täytä tieteellisiä kriteerejä, voi sen pohjalta tehdä jos jonkinlaisia johtopäätöksiä. Erityisesti avoimista vastauksista selviää, ettei ole olemassa yhtä tiettyä uskottomuuden rajaa, jonka kaikki allekirjoittaisivat.

Yhden vastaajan mielestä ”pienikin flirtti on pettämistä”, toinen vetää rajan ”limakalvokosketukseen ja rakkaudentunnustuksiin” ja kolmas ajattelee, että ”jos siitä jää syyllinen olo, se on pettämistä”. Vastaajien joukkoon mahtui niitäkin, joiden mielestä ”kerran hairahdusta väärään sänkyyn ei kannata pitää minään”.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Marianna Stolbow kertoi taannoin Helsingin Sanomissa tehneensä saman havainnon. Vastaanottotyössään hän oli huomannut, että näkemykset uskottomuudesta heiluvat laidasta laitaan.

– Jollekin riittää vihjaileva tekstiviesti, toiset kommentoivat asiaa sanomalla, että ’pikkujoulujen pikapanoa ei lasketa’.

Lähes kaikkien raja kulkee seksissä

Kyselymme perusteella eniten samoilla linjoilla vastaajat olivat seksistä. 98 prosenttia kyselyyn vastaajista kertoi pitävänsä seksiä suhteen ulkopuolisen tyypin kanssa pettämisenä.

94 prosenttia piti pettämisenä sitä, että kumppani lähettää jollekulle suhteen ulkopuoliselle alastonkuvan. Sijaan sitä, että kumppanilla on hallussaan alastonkuva jostakusta tutustaan, piti pettämisenä huomattavasti harvempi: 59 prosenttia.

Yli 80 prosenttia vastaajista laski pettämiseksi humalaisen suudelman, flirttailevien viestien lähettelyn ja jonkun kanssa illallisella käymisen kumppanin selän takana. Myös se, että kumppanilla on deittiprofiili, mutta hän väittää, ettei käytä sitä mihinkään, oli 88 prosentin mielestä pettämistä.

– Jos kumppanilta täytyy salata tekstiviestejä tai tapaamisia, se on vähintäänkin kyseenalaista, kertoi 33-vuotias nainen.

Onko flirttailu toisen kanssa pettämistä? Entä pornon katselu? Lue suomalaisten muut mielipiteet Me Naisten alkuperäisestä jutusta.

Lue myös:

Ulla, 35, sai häiden jälkeen tietää, että mies oli koko ajan pyörittänyt toista perhettä – sitten hän ajoi mies kyydissään tämän ex-vaimon pihaan

Mies jätti Viivin, 24, yllättäen, kun tämä odotti parin kolmatta lasta: ”Vaihduin läpsystä toiseen – synnytykseen lähti tueksi ex-anoppi”

Salla petti aviomiestään ja tajusi, että kuka tahansa voi olla uskoton

Parinvaihto pelasti Maijan ja Nikon suhteen: ”Kun näen vaimoni nauttivan seksistä toisen kanssa, nautin itse”

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?