Milja, 42, asuu Vantaalla 15 neliön asunnossa – näistä kekseliäistä tilaratkaisuista hän on erittäin ylpeä - Ihmiset & suhteet - Ilta-Sanomat

Milja, 42, asuu Vantaalla 15 neliön asunnossa – näistä kekseliäistä tilaratkaisuista hän on erittäin ylpeä

Vaikka monet parjaavatkin minikoteja, Milja Köpsi elää ihanaa elämää pienessä asunnossaan.

3.10.2018 19:00

”Neliöt eivät kerro totuutta asumisväljyydestä. Suomalaisissa kodissa hukkaneliöiden määrä on huikea. Omassa kotonani design on loppuun asti mietitty, kaikki tila on käytetty hyväksi ja kaksi kerrosta takaavat sen, että tilaa on eikä mitään puutu.”

Näin Milja Köpsi, 42, esitteli kotinsa Me Naisten kilpailussa, jossa etsittiin Suomen ihanimpia miniasuntoja. Miljan koti on yksi pienimmistä, joiden kuvia kilpailuun lähetettiin. Hänen asunnossaan on 15 neliömetriä, jos mukaan lasketaan vain asunnon tiukka pohjapinta-ala.

– Yläkerran makuuparvea ei lasketa virallisesti mukaan 15 neliöön, sillä sen huonekorkeus on 160 senttimetriä. Parvella on kuitenkin tilaa yli kuusi neliötä, joten epävirallisesti minikotini on yli 20 neliötä ja ihan oikea kaksio siis.

Nämä Saton rakennuttamat studiokodit ovat herättäneet paljon keskustelua – puolesta ja vastaan. Miljalle minikoti on ollut täydellinen ratkaisu: hän muutti pieneen asuntoonsa Vantaan Martinlaaksoon joulukuussa 2017, kun hänen viimeinen lapsensa muutti pois kotoa. Miljan mukaan edullinen vuokra ei ollut pääsyy muuttoon, mutta se oli hänelle ”enemmän kuin iloinen lisä”.

Nyt hän maksaa asumisestaan 500 euron kuukausivuokraa.

– Teen paljon töitä vapaaehtoisena kodittomien parissa ja olen seurannut pitkään minikotien syntyä ratkaisuna asumisen eri ongelmiin maailmalla. Nähtyäni tämän talon suunnitelmat päätin, että tuo on minun kotini. Se näyttää aivan minulta. Perhekoon muuttuminen, asunnon sijainti Kehäradan tuntumassa, uusi talo ja sen toimiva design vaikuttivat myös muuttooni.

42-vuotias Milja kertoo törmänneensä moniin minikoteja koskeviin ennakkoluuloihin: ”Siellähän asuvat vain köyhät, opiskelijat, mielenvikaiset ja muu roskasakki”, hän luettelee kuulemiaan mielipiteitä.

Vaikka Milja on asunut myös 120 neliön kodissa, sopeutuminen pieneen kotiin on sujunut loistavasti.

– Parasta kotonani on se, että pieneen ja vaivattomaan tilaan on saatu kaikki, mitä tarvitsen. Kodin siistinä pitäminen on helppoa ja tunnen sen ratkaisuista ylpeyttä. Täällä on hyvä olla pitkän ja hektisen työpäivän jälkeen. Se on kuin pesä.

”Olen hullu koristetyynynainen”

Miljan mukaan minikodin säilytystilat on suunniteltu hyvin piilotettuina ratkaisuina, jotka eivät vie tilaa kokonaispinta-alasta. Yläparvelle johtavien portaiden alla on runsaasti säilytystilaa. Vessan peilikaappi on upotettu seinän sisään, ja se on puolikkaan seinän kokoinen. Keittiön pöydän voi työntää portaiden rakenteeseen piiloon ja vetää ulos tarvittaessa.

15 neliöön hän on saanut mahtumaan paljon rakkaita tavaroitaan. Rakkain on muhkea sohva, jonka syliin hän voi käpertyä kirjan tai läppärin kanssa. Sivupöytä on koottu vanhoista matkalaukuista. Parvella on hänen makuusoppinsa, jossa on muun muassa leveä sänky, yöpöytä ja puulaatikoista rakennettu hylly kirjoille, kukille sekä Playstationille.

Miljalla on mielestään vähän tavaraa kotonaan. Silti jokaisena suursiivous- ja kirppispäivänä hän löytää kaapeistaan aina jotain, josta hän voi luopua.

– Minulla on paljon kirjoja, lasten piirustuksia ja kuvia. Rakastan sisustustyynyjä, niitä on sekä sohvalla että sängyllä aivan liikaa. Olen hullu koristetyynynainen!

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?