Edes Oonan, 27, terapeutti ei tiennyt, että tämän puoliso on päihdeongelmainen – 8 suomalaista kertoo, millaista kulissielämää pitää yllä

Ihmissuhteisiin, terveyteen ja omaan talouteen voi liittyä niin kipeitä asioita, että niistä ei tohdi kertoa kenellekään, selviää Me Naisten kyselystä.

Onko sinua nolottanut myöntää, kuinka asiat esimerkiksi parisuhteessasi todellisuudessa ovat?

24.2. 18:30

– Peitän masennustani ja esitän reipasta, kuvailee Me Naisten kyselyyn vastannut 37-vuotias Miisu.

Kysyimme hiljattain suomalaisilta, millaisissa asioissa he pitävät niin sanotusti kulisseja yllä. Selvisi, että tyypillisiä elämänalueita ovat raha-asiat, terveys ja parisuhde: niiden suhteen saatetaan herkästi esittää, että asiat ovat paremmin kuin ne todellisuudessa ovat.

Aina kulisseja ei tosin pidetä yllä sen takia, että itsestä halutaan antaa parempi tai esimerkiksi menestyneempi kuva. Joskus totuutta vääristellään toiseen suuntaan. Niin tekee Jaana, 53:

– Olen varakkaampi kuin ystävät luulevat.

Jaana kertoo saaneensa pienen perinnön. Sen ja säännöllisen kuukausisäästämisen ansiosta hän on kerännyt satojentuhansien eurojen sijoitusomaisuuden.

– Läheiset luulevat palkkani olevan suurempi kuin se onkaan. Jostain syystä he luulevat minun myös käyttävän kaikki rahani matkailuun, ravintoloihin ja vaatteisiin.

Syy siihen, miksi Jaana haluaa pitää raha-asiansa omana tietonaan, on muiden kateus.

– Monet kadehtivat sijoitusomaisuutta, vaikka se olisikin saatu ihan normaalituloilla, joten en halua puhua siitä. Tuhlailua kukaan ei kummastele.

Tuntuu, että eroon tarvitaan suurempi syy.

Eroamisen vaikeus

Moni pitää yllä kulisseja yhteiskunnallisten normien aiheuttamien paineiden vuoksi.

– Parisuhde on ohuesti kasassa, kuvailee 41-vuotias Sara.

Sara uskoo näyttävänsä puolisonsa kanssa ulospäin tasapainoiselta pariskunnalta, mutta totuus on toinen.

– Ollaan kasvettu erilleen, ja kaikki tyhmät asiat toisessa ärsyttävät. Syitä olla yhdessä ei erityisemmin ole, ehkä lapset ja laina. Toisaalta ei ole mitään erityisen painavaa syytä erotakaan. Tuntuu, että eroon tarvitaan suurempi syy.

Teeskentelen antaneeni anteeksi.

Viisikymppinen Minna teeskentelee omalle kumppanilleen.

– Mieheni särki minut jäätyään kiinni kaksoiselämästä toisen naisen kanssa. Sitä oli kestänyt koko pitkän parisuhteemme ajan.

Minna kertoo olevansa taloudellisesti riippuvainen kumppanistaan ja teeskentelee siksi antaneensa anteeksi.

– Käytän päihteitä kestääkseni tilannetta ja ylipäätään jatkaakseni avioliittoamme, kunnes pääsen jaloilleni.

Häpeä päihteiden käytöstä sai vaikenemaan

Oona, 27, on peitellyt kumppaninsa päivittäistä päihteidenkäyttöä.

Suhteen alussa Oona ei ollut tietoinen siitä, miten runsaasti hänen kumppaninsa käytti päihteitä. Kun tilanteen todellinen luonne selvisi, häpeän tunne sai Oonan pitämään asian omana tietonaan.

– Vaikenin visusti kaikille ulkopuolisille, jopa terapeutilleni, sillä minua hävetti niin paljon olla parisuhteessa päihdeongelmaisen kanssa.

Erityistä häpeää aiheutti Oonan mukaan se, että hän on itse terveysalan ammattilainen.

– Siksi minun olisi pitänyt osata tunnistaa ja tunnustaa, ettei näin vakava päihdeongelma katoa vain rakkaudella ja puolison tahdolla.

Nykyään yritän purkaa häpeää olemalla avoimempi.

– Tilanteeseen vaikutti myös jo valmiiksi huono itsetuntoni ja pelko siitä, pärjäänkö yksin.

Sittemmin Oona on eronnut kumppanista.

– Nykyään yritän purkaa häpeää olemalla avoimempi siitä, että minulla on ollut tällainen ihminen elämässäni, Oona kertoo.

Pinja, 27, kertoo vaienneensa henkisestä ja fyysisestä lähisuhdeväkivallasta.

– Ulospäin piti näyttää kuinka hyvin menee ja kuinka täydellinen pari olimme. Mutta kun ovet menivät kiinni, sain kärsiä milloin mistäkin: jos olin katsonut jotain ihmistä väärällä tavalla, hänen mielestään flirttailevasti.

Työpaikkakiusaamisen kipeät jäljet

Häpeä ja syyllisyys. Avuttomuus ja luottamuspula muita ihmisiä kohtaan.

Ne ovat saaneet 44-vuotiaan Valonan peittämään sen, että hän on tullut kiusatuksi työpaikallaan. Valona kertoo sairastuneensa kiusaamisesta psyykkisesti ja olleensa siksi poissa töistä useita vuosia.

– Kaikki luulevat minun olevan poissa ”oikean sairauden” vuoksi. En myöskään kehtaa kertoa, että kiusaaminen jatkuu yhä työnantajan puolelta. Ei sellaista voi ymmärtää kukaan, joka ei ole sitä kokenut.

Tsemppaan hetken ja olen iloinen ja reipas.

Valona yrittää pitää yllä reippauden kulissa: jos hän poistuu kotoaan, hän pukee ylleen trendikkäät vaatteet ja laittaa hiuksensa.

– Tsemppaan hetken ja olen iloinen ja reipas, koska tiedän pääseväni pois, kun velvollisuus on suoritettu.

Valona kertoo välttelevänsä kontaktin ottamista muihin. Viesteihin hän vastailee viiveellä ja epämääräisesti. Jos joku pyytää tapaamista, hän teeskentelee, ettei tiedä aikatauluistaan – ja toivoo, että toinen ei palaa enää asiaan.

– Jos yhteyttä ei voi välttää, esitän olevani kiinnostunut toisen asioista. Moni tähän haksahtaa, eikä minun tarvitse puhua itsestäni tai tilanteestani.

Mielenterveysongelmat tabu

40-vuotias Sara on kertonut vain harvoille, että hän kärsii mielenterveysongelmista.

– Olen ollut psyykkisesti sairas jo useamman vuoden. Minulla on vaikea masennus ja posttraumaattinen stressihäiriö. Viime vuonna sain sähköhoitoa masennukseeni, ja on puhuttu myös psykiatrisen sairaalahoidon mahdollisuudesta.

Vain muutama läheinen ja Saran työkaverit tietävät hänen tilanteestaan. Sara pitää yllä kulisseja, sillä hän kokee, että mielenterveysongelmat ovat yhteiskunnassa edelleen tabu.

– Varsinkin sähköhoidon saaminen herättää ihmisissä ennakkoluuloja. Vanhemmat sukulaiseni tuskin ymmärtäisivät tilannettani tai sitä, että masennus on sairaus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?