Kata oli kuukautisten takia pois töistä ja joutui toimitusjohtajan puhutteluun – naiset kertovat, miten menkkoihin suhtaudutaan työpaikoilla

Pahoihin kuukautisoireisiin suhtaudutaan monilla työpaikoilla vähätellen, ja niistä johtuviin poissaoloihin paheksuvasti. Rajuista krampeista, lamaannuttavista kivuista ja vuolaasta vuodosta kärsivät naiset kertovat nyt, miksi erillinen kuukautisvapaa olisi tarpeen myös Suomessa.

Kata, 36, on joutunut toimitusjohtajan puhutteluun kuukautisten vuoksi pidetyn sairausloman vuoksi. Miesvaltaisella alalla työskentelevä Susan, 48, taas kokee, että kuukautiset ovat työpaikalla vitsi.

23.2. 7:00

”Ota särkylääke ja tule töihin.”

Näin Sannalle, 47, vastattiin kerran, kun hän kertoi töissä kovista kuukautiskivuistaan, jotka vaikeuttivat työstä suoriutumista.

Kehotus oli laiha lohtu tilanteessa, jossa jokainen vatsan kouraisu tuntui Sannasta puukon iskulta, ja kipu sai hänet vääntymään kaksin kerroin.

– Jos ei pysty kipujen takia edes seisomaan tai istumaan ja tuntuu, että oksennuskin tulee, niin mielestäni ei silloin ole työkykyinen, Sanna sanoo.

Sanna kertoi kokemuksistaan Me Naisille, kun kysyimme hiljattain, miten kuukautiset ovat vaikuttaneet työkykyyn. Kyselyyn vastasi yhteensä 560 ihmistä.

Vastaajista 77 prosenttia kertoi joutuneensa jäämään joskus pois töistä kuukautisoireiden vuoksi. Kolmasosa kertoi, että kuukautiset ovat heikentäneet työkykyä usein.

Kyselyn vastauksista kävi ilmi, että suhtautuminen kuukautisista johtuviin poissaoloihin on nihkeää monilla työpaikoilla.

– Edellisessä työpaikassa toimitusjohtaja piti minulle puhuttelun, kun jouduin olemaan pois töistä kuukautisten vuoksi, kertoo 36-vuotias Kata.

Myös Helena, 40, kertoo, että hänen on ollut vaikeaa saada sairauslomaa kuukautiskipuja ja niistä johtuvia tajuttomuuskohtauksia varten.

– Yhdessä työpaikassa lähiesimies ei ymmärtänyt tilannetta ennen kuin joutui itse viemään minut sairaalaan kipujeni vuoksi.

Poimimme lukijoiden kokemuksista 10 tarinaa, jotka osoittavat, että kuukautisiin suhtautuminen työelämässä vaatii yhä muutosta.

Kuukautiset voivat tehdä työkyvyttömäksi

Menkkaoireiden kirjo ei aina rajoitu vain vuotoon ja kipuihin. Kuukautiset voivat aiheuttaa myös oksentelua, migreenejä ja jopa kouristuskohtauksia. Kovat oireet ja vahva kipulääkitys voivat heijastua myös keskittymiskykyyn.

”Vuoto oli niin runsasta, että saatoin vuotaa tunnissa imukykyisimmän tamponin läpi. En saanut nukuttua, koska jouduin heräämään monta kertaa vessaan. Sain myös voimakkaita kramppeja ja kivuliaita suolioireita, ja jouduin taistelemaan henkisesti jaksaakseni työpäivän läpi.” Minna, 25

Kuukautisvapaan ansiosta kipujen armoilla elävät naiset saisivat jäädä kotiin ilman häpeän ja syyllisyyden tunnetta.

Jonna, 26, kuvailee kipujaan invalidisoiviksi. Hän on jäänyt usein töistään sairauslomalle rajujen kuukautisoireiden vuoksi.

– Olen tarvinnut useamman kerran jopa päivystyshoitoa. Pahimpina päivinä liikkuminen on mahdotonta. Heikottaa ja tuntuu, että taju lähtee. Joskus olen kaatunut kaupan lattialle, kun jalat pettävät alta pahimman kouristuksen aikana.

Lue lisää: Mistä tietää, pitääkö kuukautiskivuista huolestua? Lääkäri nimeää 5 merkkiä, joiden kohdalla hälytyskellojen pitäisi soida

”Minulla on kuukausittain 3–4 päivää kestävä migreeni juuri ennen kuukautisia. Oireet ovat voimakkaita: olo on etova, päänsärky voimakas eikä ajatus kulje, ja saatan tehdä tyhmiä virheitä tämän vuoksi. Usein yritän sinnitellä töissä, mutta työteho on heikko. Toisinaan on pakko lähteä kesken työpäivän kotiin. Tähän päälle vielä kuukautiskivut ja todella runsaat kuukautiset, jolloin pahimpina päivinä täytyy 2 tunnin välein vaihtaa suojaa, niin asiakaspalvelutyössä on välillä haastavaa olla. Kuukautisvapaa helpottaisi elämää, ettei tarvitsisi sinnitellä töissä.” Kata, 36

”Kivut ja vuoto olivat jotain aivan järkyttävää. Vatsa kipeä, selkä kipeä, aivosumu, migreeni, pahoinvointia. Kukaan, joka ei vaivoista kärsi, ei voi ymmärtää, miten kamalia oireet voivat olla. Yleensä olen syönyt lääkkeitä ja mennyt kärsien töihin. Oikeasti olisi pitänyt olla saikulla melkein joka kuukausi. Helpottaisi, jos oireisiin olisi ”oikea” lupa.” Ulla, 42

Rajuimmillaan työkyky katoaa päiviksi

Osa kyselyyn vastanneista kertoi kärsivänsä erilaisista kuukautisoireita pahentavista sairauksista, kuten munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä (PCOS) tai endometrioosista. Ne saattavat nakertaa toimintakykyä useidenkin päivien ajan.

”Minulla on todella paha endometrioosi. Särkylääkkeet eivät auta, vaan on turvauduttava vahvempiin kipulääkkeisiin. Olen hoitotyössä, joka tuo omat haasteensa. Hoitaja vahvoissa kipulääkkeissä on potilasturvallisuuden vaarantamista, mutta saikkua ei heru kuukautisten vuoksi. Olen joutunut turvautumaan valehteluun saikun syystä. Voi kun otettaisiin tosissaan.” Eveliina, 28

Maria, 31, toivoisi, ettei sairausloman anominen kramppien tai rajun vuodon vuoksi aiheuttaisi työpaikalla pahennusta. ”Kuukautisten tulisi olla muiden sairauksien, kuten migreenin, kanssa samalla viivalla.”

”Monirakkulaisten munasarjojen oireyhtymää sairastavana kärsin kivuista ja muista oireista koko kierron ajan. Erityisesti kuukautiset ovat kivuliasta ja rankkaa aikaa. Joudun syömään kipuihin kolmiolääkkeitä, jotka vähentävät tehokkuutta ja ajatusten kulkua. Oireet eivät näy ulkoisesti, joten minun oletetaan olevan kykenevä normaaliin ja tahtiin, mikä ei pidä paikkaansa.” Olivia, 23

”Minulla todettiin viime vuonna endometrioosi, joka oireilee erittäin kivuliaana viikkoa ennen kuukautisia. Makaan sängyssä särkylääkkeet kainalossa ja huudan kivusta. Asiakaspalvelutöitä on vaikea tehdä hymy huulilla, jos sisäelimet kramppaavat.” Milla, 34

Lue lisää: Ninalla, 22, epäiltiin aivokasvainta, kun hän oksensi kuukautiskipujen takia – vuosia ensimmäisten oireiden jälkeen hän sai diagnoosin, joka viivästyy Suomessa usein

Häpeää ja syyllisyyttä

Sairausloman anominen kuukautisoireiden vuoksi voi tuntua vaikealta tai häpeälliseltä, jos omalla työpaikalla suhtaudutaan niihin vähätellen.

Kyselyyn vastanneista noin 20 prosenttia ei kertoisi töissä sairauspoissaolonsa johtuvan kuukautisista, vaan antaisi kotiin jäämiselle mieluummin jonkin toisen syyn.

– Pelkäisin menettäväni työni, jos kertoisin asiasta suoraan, sanoo Elisa, 43, joka on pahimmillaan pyörtynyt monta kertaa kuukautiskipujen vuoksi.

Miesvaltaisella alalla ei ymmärretä, miten hankalat menkat joillakin voi olla.

Vain 36 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoisi työpaikallaan suoraan tarvitsevansa sairauslomaa juuri kuukautisten vuoksi.

Valtaosa, 43 prosenttia, kertoisi työkykyä nakertavista kuukautisistaan tilannekohtaisesti – riippuen esimerkiksi siitä, miten läheiset välit esihenkilöön ovat.

– Miesvaltaisella alalla ei ymmärretä, miten hankalat menkat joillakin naisilla voi olla. Kuukautiset ovat lähinnä vitsi, sanoo Susan, 48.

”Kuukautisten vuoksi töistä pois jäämiseen suhtaudutaan aika nuivasti. Ihmiset, jotka eivät tiedä millaista se on, eivät usko että voi olla niin kipeä. Itse en pääse töihin asti ilman, että vuoto tulee kaikista suojista läpi. Joskus oksennan kivusta. Omassa työyhteisössäni alettiin ymmärtää oireitani sen jälkeen, kun he näkivät muutaman kerran, kuinka kipu iski kesken työpäivän enkä voinut liikkua.” Olivia, 47

Tarvitaanko Suomeen kuukautisvapaa?

Vaikka Suomessa valtaosa työnantajista noudattaa käytäntöä, joissa yksittäisiä sairauslomapäiviä myönnetään työntekijän omaan ilmoitukseen perustuen, ei kotiin jääminen ole kaikilla työpaikoilla yhtä mutkatonta. Joillakin aloilla yhdenkin päivän poissaolosta vaaditaan yhä sairaustodistus tai lääkärin lausunto.

Espanjassa hyväksyttiin hiljattain palkallinen, lakisääteinen kuukautisvapaa. Espanjassa kuukautisvapaa oikeuttaa kuukautiskipuja kokeville työntekijöille tarvittavan määrän palkallista vapaata ilman ylärajaa. Sairauspoissaolo vaatii lääkärin lausunnon.

Vastaajista 58 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomessa tulisi ottaa käyttöön erillinen kuukautisvapaa.

Palkallinen kuukautisvapaa on käytössä tällä hetkellä harvoissa maissa, muun muassa Taiwanissa, Japanissa ja Indonesiassa.

Lue lisää: Taiwanissa nainen voi pitää vapaapäivän menkkakipujen vuoksi ja saa silti palkkaa – työterveyslääkäri kertoo, miksi käytäntöä ei hänestä tarvita Suomessa

Kuukautisvapaa keräsi kannatusta myös Me Naisten lukijakyselyssä: vastaajista 58 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomessa tulisi ottaa käyttöön erillinen kuukautisvapaa.

Moni kyselyyn vastannut koki, että laissa säädetty kuukautisvapaa voisi muuttaa asenteita niillä työpaikoilla, joissa kuukautisiin suhtaudutaan vähätellen ja niiden vuoksi anottuun sairauslomaan paheksuen.

Eniten vastaajat toivoivat, että vaikeat kuukautisoireet otettaisiin työpaikoilla tosissaan – vaati se sitten lainsäädännön muutosta tai vain avoimempaa keskustelua.

Lue lisää: Miksi naisilla yleisiin sairauksiin on yhä vaikea saada apua? ”Ensin ei otettu tosissaan, sitten ei tiedetty mikä minulla voi olla”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?