Instagram-feedini ei voi olla väärässä. Kylmäaltistus on nyt se trendikkäin tapa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Avanto kutsuu yhä useampia, mutta miten nauttia hyisestä hurmoksesta, jos ei asu luonnonvesien äärellä? Tarvitsee vain kääntää suihkua siniselle ja kaivaa itsestään hieman sisua!
Kylmäaltistukseen perehtynyt vanhempi tutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitokselta on samaa mieltä siitä, että suihku on turvallinen tapa aloittaa kylmäaltistus. Hän neuvoo aloittamaan 15 sekunnin kylmällä suihkulla lämpimän suihkun päätteeksi. Aikaa nostetaan vähitellen aina puoleentoista minuuttiin.
Mukavuudenhaluisena ihmisenä jäinen suihku ei olisi luontainen valintani, mutta haluan selvittää, miksi kylmästä kohkataan niin paljon. Mitä tapahtuu, jos käyn kylmässä suihkussa päivittäin viikon ajan? Jäänkö endorfiinikoukkuun vai hankinko itselleni flunssan? Se selviää pian.
Hetkessä hereille
Lämpimän suihkun jälkeen käännän hanaa hitaasti mutta päättäväisesti yhä kirpakammaksi. Vesi ei ole vielä maksimikylmyydessä, mutta lähellä sitä. Hengitys salpaantuu, ja kehoni haluaisi hypätä pois rääkistä. Rauhoitan itseni vetämällä syvään henkeä sisään ja puhaltamalla yhtä pitkään ulos. Jos olen käynyt avannossakin muutamia kertoja, kestän kyllä 15 sekuntia suihkussa!
Sekunnit tuntuvat pitkiltä, mutta selviän. Olen hetkessä hereillä ja tunnen, kuinka kehossani virtaa elämä. Mikä voittajafiilis!
”Ensikosketus kylmään aiheuttaa hätätilan keholle.
Vaikka ensikosketus kylmään aiheuttaakin hätätilan lämpimään tottuneelle keholle, se on luonnollinen reaktio, jota ei kannata pelästyä.
– Kymmenasteisessa suihkuvedessä pintaverenkierto supistuu ja syke sekä verenpaine nousevat. Kylmäaltistus on keholle lyhytkestoinen stressi, jota vastaan elimistö puolustautuu lisäämällä stressihormoni kortisolin ja noradrenaliinin tuotantoa, Rissanen kertoo.
Voimia jäämieheltä
Seuraavana aamuna ammennan tahdonvoimaa selaamalla uutuuskirjaa Wim Hof -menetelmä (Viisas Elämä, 2021). Alankomaalaisena jäämiehenä tunnettu Wim Hof on tehnyt kylmäaltistuksesta elämäntavan, mission ja maailmanlaajuisen bisneksen. Miehen kehittämä Wim Hof -menetelmä pohjautuu kylmäaltistuksen, hengityksen ja mielen voiman yhdistämiseen.
”Kylmä aktivoi sympaattisen hermoston, mikä stimuloi hormonitoimintaa ja tuo hyvän olon endorfiinipöllyn.
”Kymmenen päivän kylmäsuihkujen jälkeen on jo tullut riippuvaiseksi kylmästä, koska kylmäaltistumisen jälkeen olo tuntuu niin hyvältä”, Wim Hof kirjoittaa.
Tämä mielessäni sinnittelen kylmässä suihkussa mielessäni viiteentoista laskien. Kun kääriydyn kylpytakkiin, mietin, että on sitä pahempaakin koettu. Keho tuntuu samalla rennolta ja energiseltä, ja freesi olo säilyy pitkälle päivään.
Rissanen osaa kertoa, mistä tämä ihana olo johtuu.
– Kylmä aktivoi sympaattisen hermoston, mikä stimuloi hormonitoimintaa ja tuo hyvän olon endorfiinipöllyn. Myös itsensä voittamisen tunne lisää mielihyvää. Kylmäaltistuksen jälkeen keho tuntuu lämpimältä, kun supistuneet verisuonet taas avautuvat ja lämmintä verta virtaa kehoon.
Avantoa kohti!
Kolmantena aamuna käännän lämmittelyn jälkeen hanan tappiin asti ja haukon henkeä. Heti kun muistan hengittää rauhallisemmin, kehokin rauhoittuu. Lasken rauhallisesti viiteentoista ja suljen hanan suloisen viileät väreilyt kehollani. Kasvot hehkuvat terveen punaisina, mieli on kirkas ja lihakset tuntuvat yhtä rennoilta kuin hieronnan jälkeen. Se siitä aamukankeudesta!
Mietin, muistaakohan kehoni aiemmat avantopulahdukseni. Ehkä se selittää sen, miksi en niin kavahda kylmää suihkuakaan. Avannosta noustessa hypin aina hetken paikallani, koska kehoa kihelmöi niin paljon. Pistely vaihtui kuitenkin nopeasti sisäiseen lämpöön, eikä pakkanen tuntunut enää miltään. Yhtäkkiä ympäröivän luonnon koki täysin kirkkain aistein, täydellisen läsnä hetkessä. Se on avannon, ja kylmän suihkun, taika: kylmä hiljentää ajatukset ja pakottaa huomion tähän hetkeen.
Kylmä suihku on mielestäni loistava tapa totuttaa kehoa avantoon. Se antaa hyvää osviittaa siitä uudestisyntyneestä olosta, minkä avanto antaa joka kerta.
Kylmässä koukussa
Viidentenä aamuna jo odotan raikasta aamuherätystäni. Kun kestää 15 sekuntia lievää epämukavuutta, saa nauttia koko päivän energisestä olosta. Tunnen saavani tavallista enemmän aikaan ja mieli pysyy kirkkaana ja iloisena. Ihan kuin kylmä laittaisi elämänenergian virtaamaan kehossa!
”Säännöllinen kylmäaltistus palkitsee mielihyvän lisäksi paremmilla yöunilla, vastustuskyvyllä ja stressinhallinnalla.
Rissasen mukaan kylmäaltistuksen varsinaiset terveyshyödyt alkavat mahdollisesti näkyä vasta usean viikon säännöllisen kylmäaltistuksen jälkeen, kun keho on karaistunut kylmälle.
– Säännöllinen kylmäaltistus palkitsee mielihyvän lisäksi paremmilla yöunilla, vastustuskyvyllä ja stressinhallinnalla. Se lisää myös ruskeaa rasvaa kehossa, mikä auttaa hallitsemaan verensokeria ja näin myös painonhallinnassa. Kylmäaltistusta on tosin jatkettava säännöllisesti terveellisten elämäntapojen lisäksi.
Koska kylmänsietokyky vaihtelee yksilöllisesti, Rissanen kehottaa aina kuuntelemaan omaa oloa. Suihkun pitää tuntua siedettävältä. Jos kärsii sydän- ja verisuonioireista, kylmäaltistus voi kuormittaa sydäntä.
– Kylmäaltistus ei ole välttämätöntä perusterveen hyvinvoinnille, mutta ei siitä haittaakaan ole. Jos se tuo hyvän olon, sitä kannattaa toki jatkaa.
Vaikka Wim Hof puhui kymmenestä päivästä, itselleni riitti koukuttumiseen viikko.
Testaa kotona!
Päätä lämmin suihkuhetki 15 sekunnin kylmään suihkuun. Pidennä kylmäaltistuksen kestoa vähitellen aina puoleentoista minuuttiin – muista kuunnella omaa oloasi!
Ota kylmä suihku päivittäin vähintään kahden viikon ajan. Hyödyt: Mieli piristyy, jaksat paremmin, keskittyminen terästyy, vastustuskyky kohenee, nukut paremmin… Ja alat nauttia kylmästä hetkestä.