Huh hellettä! Ruokahaluttomuus, finni pyllyssä ja 11 muuta kehon tapaa kertoa, että nyt on liian kuuma - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Huh hellettä! Ruokahaluttomuus, finni pyllyssä ja 11 muuta kehon tapaa kertoa, että nyt on liian kuuma

Suomalaisen pakkaseen tottunut pakki menee helposti sekaisin, kun aurinko porottaa koko pitkän kesän.

10.7. 13:30

1. Kasvot pursuilevat finnejä

Kesäinen lämmin sää voi olla kasvojen pahin vihollinen, sillä hikoilu ja öljyilevä iho tukkivat ihohuokosia tehokkaasti. Helteen ajaksi voi olla kannattavaa luopua rasvaisista voiteista, tuhdista meikkikerroksesta ja kokeilla kostuttaa naama kevyemmällä kosteusvoiteella.

2. Hikeä pukkaa...

...mitä kummallisimmista paikoista ja ihan tauotta. Esimerkiksi rintojen väli voi olla jatkuvasti hikikarpaloilla.

3. Pyllykin kukkii

Luulitko, että finnejä tulee pelkästään naamaan? Hellesäällä paiseita tupsahtelee olkapäille, selkään tai vaikkapa pyllyyn.

4. Ei nukuta

Unettomuus ja siitä johtuva jatkuva väsymys. Päälle 25 asteen huonelämpö alkaa olla todella häiritsevä unen kannalta. Väsyneenä ihminen myös sietää kuumuutta tavallista huonommin. Ota sänkyyn mukaan kylmäkalle!

5. Tulee tehtyä huonoja päätöksiä

Helle voi olla syypää huonoille päätöksille, kertoo yhdysvaltalaistutkimus. Ihmisen kongitiivinen suorityskyky heikkenee kuumassa tilassa, eli toiminta hidastuu ja tarkkaavaisuus heikkenee.

6. Olo on turvonnut ja pöhöttynyt

Muista huolehtia nesteytyksestä ja suolan saannista hellepäivinä – esimerkiksi vissyvesi on oiva hellejuoma, koska siinä on suoloja.

7. Ruoka yököttää

Monet viettävät kuumalla kelillä tahtomattaan hellepaastoa, mutta hetkellisestä ruokahalun vähenemisestä ei ole syytä huolestua. Kokeile nauttia kevyitä ruokia, kuten salaatteja, hedelmiä ja tietenkin jäätelöä!

8. Heikottaa ja huimaa

Heikotus voi johtua suolatasapainon heittelystä. Kun juot paljon pelkkää vettä, suola poistuu kehosta. Tarkkana siis! Alkoholia, kahvia ja runsaasti sokeroituja juomia tulisi välttää.

9. Päätä särkee

Päänsärky ja lisääntyneet migreenikohtaukset kuuluvat monien hellejaksoon. Pääkipuun vaikuttaa myös matalapaine, ukkonen ja heikko nesteytys.

10. Nilkat turpoavat

Jalkojen turpoaminen on yleinen vaiva helteellä, sillä lämmin sää vaikuttaa ihmisen verenkiertoon. Kokeile upottaa jalat viileään veteen: turvotus ja väsymys voivat hellittää.

11. Orastava ripuli kiusaa

Lisäsitkö ankarasti nesteiden juontia helteellä? Herkkä vatsa voi oireilla nestetasapainon muutoksesta.

12. Ihmiset ovat ärtyneitä

Vaikka lämmin sää onkin aika ihanaa, monet ovat helteellä kiukkuisia. Tutkimuksien mukaan huono nesteytys ja väsymys aiheuttaa ärtyneisyyttä ja jopa aggressiivista käytöstä.

13. Hankaavat sisäreidet

Ai että sitä tunnetta, kun sisäreidet tuntuvat raastinraudoilta! Onneksi hellesään aiheuttamaa hikistä hankausta voi välttää muutamilla hyväksi havaitulla konstilla – listasimme aiemmin 12 keinoa, jotka estävät hiertymiä.

Lue myös: Mikä tepsii parhaiten hyttysenpiston kutinaan? Lääkäri kertoo apukeinon, joka toimii kuin junan vessa

Lue myös: Luulitko, että kesäseksi on kuumaa, jännittävää ja ihanaa? 9 karua totuutta erikoisista lemmiskelypaikoista

Lue myös: Kuka olisi sinulle täydellinen kesäkaveri? Vastaa 10 kysymykseen, niin testi paljastaa sinulle parhaan lomatoverin

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla heinäkuussa 2018.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?