Helteellä jääkylmä suihku ei välttämättä kannata, vaan veden lämpötilaa kannattaisi jopa nostaa - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Käytkö kylmässä suihkussa helteellä? Ei kannattaisi, kertovat tutkimukset – tähän on olemassa optimilämpötila

Miten jäähdyttelet kroppaasi kuumana kesäpäivänä? Kerro parhaat viilennysvinkkisi jutun kommenteissa.

Helteellä jääkylmä suihku ei välttämättä olekaan paras vaihtoehto.

22.6. 13:30

Ah, ihanan viileä suihku. Kukapa sellaisesta ei helteellä haaveilisi?

Kaikkihan sen tietävät, että kylmä suihku piristää ja tuo helpotusta tukalaan oloon. Siitä kiittävät myös hiukset ja ympäristö, sillä veden lämmitykseen ei mene turhaa energiaa.

Mutta kun suihkussa käy viilentymässä helteisenä kesäpäivänä, kannattaisi veden lämpötilaa sittenkin hieman nostaa.

Joidenkin tutkimusten mukaan kylmä suihku tai kylpy nimittäin pitää lämmöstä kuormittuneen kehon lämpötilan korkealla eikä näin ollen palvele tarkoitustaan niin hyvin kuin pitäisi.

Kylmä suihku laskee kyllä ihon lämpötilaa, mutta tuo upea tunne yltää vain iholle ja sen vaikutus valitettavasti loppuu usein liian nopeasti.

Siksi pian kylmän suihkun jälkeen on helposti taas liian kuuma; keho ei ole päässyt poistamaan riittävästi lämpöä, vaan se on yrittänyt pitää lämpötilaa yllä viileyttä vastaan.

Noin 33-asteinen suihkuvesi riittää tutkijoiden mukaan viilentämään kehoa.

Lämmin suihku puolestaan auttaa elimistöä viilentymään jopa hellepäivänä. Se vaikuttaa kokonaisverenkiertoon, ja varastoitunutta lämpöä vapautuu tehokkaammin, ihmisen fysiologian asiantuntijat kirjoittavat The Conversation -sivustolla julkaistussa artikkelissa.

Kesällä ennen nukkumaanmenoa lämmin suihku on erityisen miellyttävä – ja voi auttaa jopa nukahtamaan. Kun kehon lämpötila laskee iltasuihkun jälkeen, se antaa aivoille ikään kuin merkin siitä, että kroppa on rentoutunut ja valmis unille.

Mitään kuumia kylpyjä ei ihminen kuitenkaan kesällä kaipaa, vaan noin 33-asteinen suihkuvesi on tutkijoiden mukaan riittävä pidempiaikaiseen viilennykseen. Esimerkiksi useissa suomalaisissa hanoissa lämpötilasäätimen keskikohta on 38 asteessa.

Juttu on julkaistu Me Naisten sivuilla kesäkuussa 2020.

Lue lisää: Teetkö kriittiset virheet ennen lomalle jäämistä? Asiantuntija kertoo nyt, miten kesälomaan kannattaisi virittäytyä

Lue lisää: Nyt lomaillaan Suomessa! 50 ihanaa kotimaan kohdetta, joissa kannattaa käydä ainakin kerran

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?