Psykologi kertoo, mistä jatkuva reissukuume voi johtua – ja miksi kaikille ei riitä kotimaassa matkailu

Matkustuskäyttäytymisesi saattaa myös kertoa, oletko introvertti vai ekstrovertti.

Helsingin kesäkö introvertin unelmakohde?

31.5.2021 15:45

”Loma ei tunnu lomalta, ellen pääse heti alussa lähtemään reissuun ulkomaille.”

”Matkustamisen tuoma vapaus on huumetta. Miten voi olla mahdollista, että ulkomailla pukeudun ja käyttäydyn eri tavoin kuin Suomessa?”

”En osa rentoutua Suomessa. Kaipaan lomalla totaalista irtiottoa ja uusia maisemia.”

Me Naiset pyysi lukijoita kertomaan soolo- ja kotimaanreissuistaan korona-aikana, ja kymmenissä lukijoiden kommenteissa esiintyi ulkomaille matkustamisen kaipuu.

Myös maailmanmatkaaja Anna-Katri Räihä avautui Suomi- ja maailmanmatkailun eroista aiemmin Me Naisille.

– Haluaisin arvostaa kotimaan matkailua ja matkustaa täällä enemmän, mutta tilanne on ristiriitainen. Mieleni vetää ulkomaille kohteisiin, joissa en ole aiemmin käynyt ja joista löytyy superupeita maisemia tai eksoottisia seikkailuja. Suomen lomakohteet ovat liian tuttuja.

Riippuvuus vai opittu malli?

Psykologi Eliisa Niemi-Peltolan mukaan lomavalintoihin vaikuttavat etenkin temperamentti ja persoonallisuus. Matka on aina irtiotto omasta arjesta, mutta toiset ovat elämyshakuisempia ja kaipaavat seikkailuja.

Suomen rajojen ulkopuolelle matkustaminen tuottaa useimmille rajumman irtioton, etäpsykologina työskentelevä Niemi-Peltola sanoo. He pääsevät ulkomailla uusiin ympyröihin ja helpommin irti arjen pyörityksestä, mutta tämä ei ole kaikkien lomahaave.

Elämäntilannekin voi vaikuttaa siihen, että on voimakas tarve lähteä reissuun, hän sanoo. Kaikilla ei ole tarvetta matkustaa eikä välttämättä mahdollisuuttakaan, vaikkapa talous- ja perhetilanteiden vuoksi.

Joillekin tärkeintä lomalla saattaa olla selkeä toimintaympäristö ja ennakoitavuus tai täydellinen rauha, hän kertoo.

Ihminen toimii ja käyttäytyy herkästi opitulla, tutulla tavalla. Rutiininomaisesti.

Ainainen reissuun lähteminen loman aluksi voi johtua myös opitusta käyttäytymismallista tai siitä on muodostunut jopa riippuvuus, psykologi toteaa.

– Jatkuva, vapaaehtoinen matkustaminen voi myös kertoa todellisuuden pakoilusta. Ja sitten on heitäkin, jotka kokevat riippuvuutta ja siihen liittyvää syyllisyyttä jatkuvasta reissun päällä olemisesta. Mutta silti he lähtevät omasta tahdostaan uudelle reissulle kerta toisensa jälkeen. Matkustelu voi aiheuttaa riippuvuutta.

Reissussa introvertti vai ekstrovertti?

Reissukäyttäytymistä ja -tarpeita voidaan kuvata myös introvertti–ekstrovertti-janan avulla, matkailuun erikoistunut Niemi-Peltola kertoo.

Mitä ekstrovertimpi henkilö on, sitä voimakkaammin hän hakeutuu tietynlaiseen ympäristöön. Ekstrovertin ja introvertin matkakohteet eivät kuitenkaan välttämättä ole erilaisia.

Sen sijaan matkalla oleminen voi näyttäytyä erilaisena sen suhteen, mistä kukin saa energiaa tai miten rentoutuu parhaiten.

Matka ei ole koskaan vain matka kohdemaahan, vaan myös matka itseen, psykologi muistuttaa.

– Ekstrovertti saa energiaa olemalla muiden kanssa vuorovaikutuksessa, kun taas introvertti tarvitsee ekstroverttiä enemmän omaa aikaa ladatakseen akkuja.

 Jatkuva, vapaaehtoinen matkustaminen voi myös kertoa todellisuuden pakoilusta.

Psykologi Eliisa Niemi-Peltola kuvailee, että matkan varaamisen ja matkalle lähtemisen pitäisi olla vapauttavaa ja hyvinvointia edistävää.

Reissaaminen sinänsä ei ole aina voimauttavaa eikä kartuta välttämättä pelkästään kivoja kokemuksia, mutta lähtökohtaisesti uudet seikkailut ovat hyviä juttuja, Niemi-Peltola mainitsee.

Matkailu tuo elämään uutta perspektiiviä. Hänen mukaansa erityisesti reissut, joilla lomaillaan kohdemaassa pidempään, voivat muokata myös persoonallisuutta.

Niin ikään kulttuurishokki voi kasvattaa ihmistä, hän sanoo.

– Kun ihminen tekee asioita, jotka häntä kiinnostavat, luo se hyvinvointia. On myös hyvä, kun ihminen menee epämukavuusalueelle. Joillakin on jatkuva nälkä ja loputon innostus kokea uutta kulttuuria ja tavata ihmisiä.

Pakkopysähtyminen voi tuoda uusia oivalluksia

Vaikka matkustamisella on paljon positiivisia vaikutuksia, itsensä kohtaamista ei psykologin mukaan kannata paeta tuudittautumalla reissuihin.

Koronatilanne saattaakin tehdä hyvää, kun meidän on pitänyt jäädä kotiin ja pysähtyä, hän toteaa. Himomatkailijatkin ovat pakon edessä joutuneet luopumaan reissuistaan.

 Tämä on ollut hyvää aikaa punnita omia arvojaan ja tarpeitaan.

– Nyt on mahdollista havahtua siihen, että ehkä irtiotto onkin antoisampaa, kun ei tarvitse siirtyä lentokentiltä lennon kautta hotelliin ja vielä mahdollisesti matkustaa aikavyöhykkeeltä toiselle. Usein matkustaminen lentoineen ja siirtymisiin paikasta toiseen on melko raskasta sekä henkisesti että fyysisesti. Toivon, että suomalaiset voisivat löytää tilalle yhtä mielekkäitä lomailutapoja.

Hän kuitenkin myöntää, että kaikki eivät voi harrastaa kotimaanmatkailua samalla tavalla kuin ulkomaan halvemmissa kohteissa, koska Suomessa on kalliimpi elintaso.

Irtioton ja sääolosuhteiden lisäksi matkustamisen edullisuus on yksi syy, miksi moni kaipaa myös ulkomaille, hän uskoo.

– Moni paljon matkustava on mahdollisesti huomannut, että elämässä on muutakin kuin matkustelu Suomen rajojen ulkopuolelle. Tämä on ollut hyvää aikaa punnita omia arvojaan ja tarpeitaan sen suhteen, millaista elämää haluaa elää sekä mihin haluaa käyttää aikaansa ja rahaansa.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla elokuussa 2020.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?