Siitepölyallergia vai tavallinen nuha? Lääkäri kertoo 3 merkkiä, joista tiedät, kummasta on kyse - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Siitepölyallergia vai tavallinen nuha? Lääkäri kertoo 3 merkkiä, joista tiedät, kummasta on kyse

Silmien ja nenän kutina on varmin merkki allergiasta.

18.5. 13:30

Taas se aika vuodesta, kun kurkkua kutittaa ja silmät ja nenä vuotavat kilpaa. Kun vielä tietäisi, johtuvatko oireet kevätflunssasta, katupölystä vai siitepölyallergiasta.

Voiko allergian ja tavallisen nuhan erottaa toisistaan käymättä allergiatesteissä?

– Silmien ja nenän kutina on keskeisin erottaja. Se ei liity virusinfektioon, sanoo Mehiläisen sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Timo Helin.

 Ensimmäiset oireet voivat tulla jopa keski-iässä.

Allergiasta voi kärsiä, vaikkei olisi ollut allerginen lapsena.

– Valtaosa allergioista puhkeaa lapsuudessa, mutta joskus ensimmäiset oireet voivat tulla jopa keski-iässä. Herkistymisaika voi vaihdella yhdestä vuodesta jopa useaan kymmeneen vuoteen.

Helinin mukaan on muutama keino erottaa allergia ja tavallinen nuha toisistaan. Nämä merkit voivat viitata siitepölyallergiaan:

1. Silmät tai nenä kutisevat

Silmien ja nenän kutina on varmin merkki allergiasta. Virukset tai katupöly eivät kummatkaan aiheuta varsinaista kutinaa. Allergia voi aiheuttaa kutinan lisäksi esimerkiksi nuhaa, aivastelua, silmien punoitusta, yskänärsytystä ja väsymystä.

2. Kurkkua kutittaa raakojen vihannesten tai pähkinöiden syömisen jälkeen

Rehti kurkkukipu ei kerro siitepölyallergiasta, mutta moni koivulle ja lepälle allerginen kärsii kurkun kutinasta syötyään raakoja vihanneksia. Oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi raaka omena, porkkana, persikka, kiivi, päärynä ja pähkinät. Kypsennettyinä ne eivät aiheuta oireita.

3. Oireet toistuvat joka kevät tai kesä

Allergiaan voi viitata myös se, jos oireet toistuvat monena peräkkäisenä keväänä tai kesänä. Lepälle allergisten oireet voivat alkaa jo helmikuun lopussa, ja pahin kausi on maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin. Koivut alkavat allergisoida yleensä vapun tienoilla, ja heinäallergiset kärsivät oireista myöhemmin kesällä.

 On yleistä, että keväisin valitetaan oireita ja tehdään testit, mutta allergiaa ei ole.

Oireiden takana voikin olla katupöly

Aina kevätnuha ei ole silti allergiaa. Katupöly ja huono ilmanlaatu voivat aiheuttaa allergian kaltaisia oireita.

– On aika yleistä, että keväisin valitetaan oireita ja tehdään testit, mutta allergiaa ei ole, Timo Helin sanoo.

– Keväisin ilmassa on paljon hienojakoista pölyä, koska koko talvi on hiekoitettu soralla. Se voi aiheuttaa samanlaista silmien ärsytystä kuin allergia.

Katupöly ei kuitenkaan aiheuta kutinaa kuten allergia, vaan oireena ovat ärtyneet ja kuivat silmät. Allergiatestit ovat varmin tapa varmistaa, kummasta on kyse. Tulokset vaikuttavat myös hoitoon: pölystä johtuvia oireita hoidetaan kosteuttavilla tipoilla, allergiaoireita allergialääkkeillä.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla huhtikuussa 2016.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?