Ärsyynnytkö muiden kielioppivirheistä? Se paljastaa yhden puolen luonteestasi, kertoo tutkimus - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Ärsyynnytkö muiden kielioppivirheistä? Se paljastaa yhden puolen luonteestasi, kertoo tutkimus

Pidätkö kielioppivirheitä tekeviä vähän epäluotettavina? Tutkimuksen mukaan kielivirheistä ärsyyntyvä on todennäköisesti introvertti.

Tuntuuko välillä siltä, että muiden kielioppivirheet saavat verenpaineesi nousuun? Saatat olla introvertti.

7.5. 7:00

Sydämmelliset onnittelut, kuullostaa ihanalta!

Alunperin meidän piti matkustaa Thaimaaseen.

Asia on tutkittava perinpohjin.

Huoneeni on puti puhdas.

Näin eilen ystävääni, joka oli kivaa.

Ärsyynnyitkö? Palatko halusta päästä korjaamaan lauseet?

Jos vastasit kyllä, saatat olla introvertti. Psychology Today -julkaisu kertoo yhdysvaltalaisyliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan kielioppivirheet ja lyöntivirheet ärsyttävät introvertteja todennäköisemmin kuin ekstrovertteja.

Asiaa tutkittiin Michiganin yliopistossa. Kielitieteilijät Julie Boland ja Robin Queen näyttivät ihmisille sähköpostiviestejä, joista toiset olivat hyvin kirjoitettuja, mutta osassa oli kirjoitus- ja kielioppivirheitä. Sähköpostien lähettäjä oli kuvitteellinen, kämppäkaveria etsivä henkilö.

Viestien lukemisen jälkeen osallistujilta pyydettiin kertomaan, vaikuttiko kirjoittaja heidän mielestään huomaavaiselta, luotettavalta tai ystävälliseltä.

Tulosten mukaan introvertit arvioivat kirjoittajan huonoksi kämppäkaveriksi ekstrovertteja useammin, jos kirjoittajan kielioppi takkusi tai viestissä oli paljon kirjoitusvirheitä.

Lisäksi selvisi muun muassa, että kiltit ja kohteliaat ihmiset eivät välittäneet kielioppivirheistä ja tunnollisia ihmisiä ne luonnollisesti häiritsivät. Myös itsekeskeiset, empatiakyvyttömät ihmiset ärsyyntyivät virheistä.

Miksi virheet häiritsevät introvertteja?

Tutkijat yllättyivät siitä, miten selvä yhteys introverttiudella ja kielioppivirheistä ärsyyntymisellä oli. Yhdeksi syyksi he epäilivät sitä, että introvertit ovat muita herkempiä muutoksille. Tavallisuudesta poikkeavat asiat – kuten kirjoitus- ja kielioppivirheet – vaativat introverteilta enemmän työstämistä ja ajatustyötä, mikä voi lisätä ärsyyntymistä.

Introvertit ovat jatkuvasti keskivertoa virittyneemmässä tilassa. He ovat herkkiä ärsykkeille ja häkeltyvät helposti. Pitkään sosiaalisessa tilanteessa olleet introvertit saattavat kärsiä introverttiuupumuksesta. Kielioppivirhe on ärsyke, jonka huomaaminen keskeyttää lukukokemuksen ja tekee introvertin olon epämukavaksi.

– Kenties ekstroverteissa on jotain, minkä vuoksi virheet eivät häiritse heitä yhtä paljon. Ekstrovertit nauttivat vaihtelusta ja saavat energiaa muiden kanssa toimimisesta. Tulokset voivat viestiä epäsuorasti tästä, tutkija Robin Queen epäilee.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla helmikuussa 2019.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?