Tarkkana puskapissalla! 6 viheliäistä paikkaa, joihin punkit mielellään purevat – ja joita ei tule ensimmäisenä mieleen tarkastaa - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Tarkkana puskapissalla! 6 viheliäistä paikkaa, joihin punkit mielellään purevat – ja joita ei tule ensimmäisenä mieleen tarkastaa

Punkkikausi on jo alkanut, joten iltaisin kannattaa tehdä punkkitarkastus. Tarkastuksessa on hyvä olla huolellinen, sillä punkit voivat mennä kehossa minne tahansa.

1.5. 16:00

– Kaikki on mahdollista.

Näin vastaa Mehiläisen erikoislääkäri Heta Yrjänäinen kysymykseen siitä, minne päin ihmiskehoa punkit hakeutuvat.

Tämän takia kannattaa suojautua punkeilta oikein.

Yrjänäisen mukaan punkki viihtyy luonnossa yleensä alle metrin korkeudessa, mutta kumartuessa tai loikoilemalla nurmikolla sen voi saada myös helposti ylävartaloon.

Yrjänäinen vinkkaa kuusi paikkaa, joita kannattaa erityisesti tarkastella, kun tekee punkkitarkastusta iltaisin.

1. Kainalot. Niin inhottavalta kuin se kuulostaakin, punkki tykkää kainaloiden ohuesta ihosta.

2. Nivuset ja kaikki taivealueet. Taivealueilla iho on ohutta, joten punkki saattaa hyvinkin liikahtaa sinne.

3. Korvien taustat. Punkkien lempipaikkoja! Korvien taakse on vaikea nähdä, joten tarvitset avuksesi ystävän tai peilin.

4. Selkä ja takareidet. Nämä ovat vaikeimpia paikkoja poistaa punkkeja, koska takapuolelle on vaikea ylettyä itse.

5. Napa. Kyllä, myös napaan voi mennä punkki.

6. Häpykarvoitus. Punkit viihtyvät myös karvaisessa ympäristössä ja saattavat hyvinkin siirtyä jalkojen väliin naisen käydessä kyykkypissalla.

Yrjänäinen muistuttaa, että mistä tahansa punkki löytyykään, se pitää poistaa HETI. Puutiaisaivokuumevirus voi tarttua samantien, mutta borrelioosibakteerin siirtymisessä aikaa menee noin vuorokauden verran, joten punkin poistamalla välittömästi pystyy välttymään tältä vakaviakin oireita aiheuttavalta taudilta.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisissa 08/2020.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?