Kysely paljasti yllättäviä asioita suomalaisten hygieniatasosta – pönttö pitäisi pestä viikoittain, mutta todellisuus on toinen

Me Naiset selvitti, millä tolalla suomalaisten hygieniataso on. 150 000 vastaajan kysely paljasti, että jopa 15 prosenttia kulkee samoissa alushousuissa monta päivää putkeen.

Kuinka usein sinä pyöräytät pöntön puhtaaksi?

21.3.2021 16:00

Me Naiset järjesti hiljaittain suuren hygieniakyselyn, joka paljasti, millä tasolla oma hygienia on muihin verrattuna. Kyselyyn vastasi yli 150 000 ihmistä.

Henkilökohtaisen hygienian lisäksi kyselyssä selvitettiin, miten usein suomalaiset huolehtivat kodin siisteydestä ja pyykkäämisestä.

Tulokset paljastivat monta kiinnostavaa – ja hieman kyseenalaista – seikkaa suomalaisten kotien siisteydestä.

Samoissa alushousuissa tänään ja huomenna

Käytätkö joskus samoja alushousuja monta päivää pesemättä niitä välissä? Jopa 15 prosenttia Me Naisten kyselyyn vastanneista kertoo, että kulkee jatkuvasti samoissa alushousuissa useamman päivän putkeen.

Vastaajista 64 prosenttia ilmoitti vaihtavansa alushousut päivittäin. Noin 20 prosenttia tunnusti käyttävänsä alkkarit uudelleen, jos hätätilanne iskee.

Huffington Postin artikkelin mukaan alushousut pitäisi pestä jokaisen käyttökerran eli yhden päivän jälkeen. Mikrobiologian ja patologian professori Philip Tierno kertoo Huffington Postille, että tavallinen ihminen voi todennäköisesti käyttää samoja alushousuja kaksikin päivää putkeen, mutta on turvallisempaa vaihtaa ne joka päivä.

Tierno paljastaa myös alushousuihin liittyvän seikan, jota moni ei välttämättä haluaisi tietää. Hänen mukaansa alushousujen peseminen ei tee niistä täysin desinfioituja, sillä ihosta ei koskaan saa täysin pois E. coli -bakteeria vaikka kuinka hinkkaisi. Kyseinen bakteeri saattaa siirtyä iholta alushousuihin.

Valtaosa vaihtaa lakanat tarpeeksi usein

Marttaliiton mukaan tyynyliinat, aluslakanat ja pussilakanat tulisi vaihtaa noin parin viikon välein. Me Naisten aiemmin haastatteleman Marttaliiton hankekoorinaattori Katariina Juurikkalan mukaan tyynyliina olisi tosin hyvä vaihtaa mieluiten kerran viikossa.

Vastaajista 44 prosenttia kertoi vaihtavansa lakanat 2–3 kertaa kuukaudessa. Lähes yhtä moni vaihtaa lakanat kerran kuussa.

Yksi kymmenestä on niin siisti, että lakanat lähtevät pesuun jo viikon käytön jälkeen.

Niin ikään 10 prosenttia kertoi vaihtavansa lakanat vain muutaman kuukauden välein, ja yksi prosentti vaihtaa lakanat uusiin vain pari kertaa vuodessa.

Pyyhe pitäisi pestä jo 4 käyttökerran jälkeen

Mikä kylpypyyhkeen oikeaoppinen vaihtoväli sitten on?

– Pyyhkeet suositellaan pestäviksi noin 3–4 käyttökerran välein. Ja toki esimerkiksi treenipyyhe kannattaa vaihtaa useamminkin, Marttaliiton Katariina Juurikkala kertoi aiemmin Me Naisille.

Kylpypyyhe on syytä vaihtaa tiheään, koska siihen tarttuu kuollutta ihosolukkoa ja eritteitä. Kosteassa pyyhkeessä voi kasvaa miljoonia bakteereita. Juurikkalan mukaan myös tuoksu kertoo paljon.

– Jos pyyhe tuoksuu tunkkaiselle, se kannattaa laittaa pesuun.

Käsipyyhe on puolestaan hyvä vaihtaa viikoittain. Ja toki korona-aikana pyyhettä ei voi vaihtaa liian usein.

Miten suomalaiset tästä toimenpiteestä suoriutuvat? Noin 77 prosenttia vaihtaa kylpypyyhkeen uuteen kerran viikossa tai parin viikon välein. Viisi prosenttia on niin tarkkoja, että pyyhe vaihtuu päivän tai kahden välein.

Kerran kuussa pyyhkeensä vaihtaa 15 prosenttia vastaajista, ja kolme prosenttia sitäkin harvemmin.

Vessanpönttö pitää pestä viikoittain

Entäpä sitten vessanpönttö, kuinka usein ihmiset sitä jynssäävät? Kyselyyn vastanneista suurin osa, 64 prosenttia, pesee pöntön vähintään kerran viikossa ja 9 prosenttia hinkkaa sen puhtaaksi päivittäin. 18 prosenttia pesee vessanpöntön pari kertaa kuussa, ja 5 prosenttia kerran kuussa.

Kaikkia tahriintunut pönttö ei sen sijaan näytä häiritsevän: 2 prosenttia pesee pöntön muutaman kuukauden välein ja prosentti – siis 15 000 suomalaista – ilmoitti pesevänsä pöntön vain pari kertaa vuodessa.

Marttaliiton mukaan vessa tulee pestä kunnolla viikoittain, ja satunnaiset töhryt ja roiskeet kannattaa putsata saman tien.

Jääkaappi puhtaaksi pari kertaa vuodessa

Viimeisenä kyselyssä selvitettiin, kuinka usein suomalaiset pesevät jääkaappinsa. Puolet vastaajista putsaa jääkaapin 2–3 kertaa vuodessa. Neljä prosenttia kertoo pesevänsä jääkaapin kerran viikossa tai jopa sitä useammin.

Neljäsosa ryhtyy jääkaapin siivoushommiin kerran kuussa, mutta toisaalta lähes yhtä moni kertoo pesevänsä jääkaapin vain kerran vuodessa. Kolmisen prosenttia vastaajista tunnusti pesevänsä jääkaappinsa vain muutaman vuoden välein tai sitäkin harvemmin.

Me Naiset haastatteli aiemmin Marttojen kotitalousneuvoja Outi Mehtoa, jonka mukaan jääkaappi kannattaa siivota kokonaan pari kertaa vuodessa. Silloin tulisi pyyhkiä jääkaapin seinät ja tasot sekä irrottaa ja pestä lokerot ja laatikot. Myös jääkaapin ovi pyyhitään ulko- ja sisäpuolelta, ja tiivisteet putsataan.

Yllättivätkö tulokset? Oletko siistimpi kuin enemmistö suomalaisista, vai lukeudutko vähän huolettomampien putsaajien joukkoon? Kerro kommenteissa!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?