Raivostuttava vasemman jalan kihelmöinti, pistely ja puutuminen vaivaa jo ties kuinka monetta päivää. Yritän kaikkea: seison töissä säännöllisesti, venyttelen ja hieron niskaa, teen erilaisia taukojumppia.
Mikään ei auta. Kihelmöivä pistely tuntuu nilkasta alaselkään ja siitä edelleen vasempaan käsivarteen asti. Öisin uneni on levotonta jäytävän kivun häiriköidessä.
Hierojani uskoo tietävänsä, mistä on kyse. Hän ehdottaa, että hieroisi kokeeksi piriformis-lihasta.
Piriformis on pienikokoinen lihas piilossa suuren pakaralihaksen alla. Lihas alkaa ristiluusta ja kiinnittyy reisiluun päähän.
Sen päätehtävänä on osallistua jalan kiertämiseen ulospäin vartalon keskilinjasta. Jos se menee jumiin – mikä tapahtuu kaltaisellani istumatyöläisellä herkästi – se saattaa alkaa hiertää iskiashermoa, joka kulkee kunkin anatomiasta riippuen lihaksen läpi tai ali.
Kyseisen syvän lihaksen hieronta vaatii melkoista lämmittelyä, sillä suuri pakaralihas on esteenä. Hierojan on saatava ensin se riittävän rennoksi, jotta piriformikseen pääsee käsiksi.
Ja kun piriformis viimein löytyy, sen kyllä tuntee. Säteilevä kipu hermossa moninkertaistuu – ja parahdan ääneen. Ongelman juurisyy on paikannettu.
Myös edistystä tapahtuu nopeasti. Alun kivun jälkeen tunne alkaa vaihtua helpotukseen, pinne hellittää ja jalkaani piinannut kiristys katoaa. Käsittelyn päätteeksi olo on piesty, mutta pistely ja puutuminen ovat poissa.
Tapauksia todetaan luultua vähemmän
Piriformis on syynä vain harvoissa iskiasvaivoissa, sanoo kiropraktikko Jani Mikkonen. Hän kertoo kohtaavansa vastaanotollaan toisinaan ihmisiä, jotka sitä epäilevät, mutta hänen arvionsa mukaan noin kahdeksalla kymmenestä syy löytyy muualta.
Varmin tapa selvittää oireiden lähde on tietysti piipahtaa ammattilaisen luona. Myös hieronta ja erilaiset venytykset voivat paljastaa totuuden: jos lihakseen kohdistettu hieronta tai venytys tekee kipeää, on syynä luultavasti juuri piriformis.
– Minulle tulee kuitenkin vain kymmenestä kahteenkymmeneen tapausta vuodessa, Mikkonen sanoo.
Yksi venytystapa on mennä istuma-asentoon, nostaa kipeän puolen nilkka toisen polven päälle ja painaa kevyesti kipeän jalan polvea alaspäin. Jos pakaran uumenissa tuntuu kipua, on siellä luultavasti jotakin jumissa.
Myös tennispallohieronta on kätevä silloin, kun hierojaa ei ole käytettävissä. Maassa olevan tennispallon päälle istutaan kipeän puolen pakaralla, ja pienellä liikkeellä autetaan palloa kaivautumaan ison pakaralihaksen ohi. Menetelmä toimii hiukan samoin kuin hieronta, ja jos syynä todella on piriformis, pallon liikkeet todella tuntuvat kireässä pikkulihaksessa.
Uhkana vaivojen kroonistuminen
Hierojalla käytyäni otan tavakseni tehdä jumppaliikkeitä kotona silloinkin, kun lihas ei ole pahalla päällä.
Tennispallon päällä istuskelu ja jalan venytykset tekevät erityisen hyvää, kun olen kävellyt tavallista korkeammilla kengillä kokonaisen päivän. Niistä saan helpotuksen usein jo silloin, kun en edes huomaa vielä alaraajoissa jumeja.
Jani Mikkonen muistuttaa, että jos oireilla on tapana tulla aina uudelleen takaisin, pelkkä itsehoito ei välttämättä riitä. Vaiva voi kroonistua.
– Jos on pitkäaikaisia vaivoja, on hyvä katsoa niitä tarkemmin.
Mikäli piriformis vaivaa kerta toisensa jälkeen, saattaa olla syytä tarkastella koko lantion ja alaraajan alueen toimintaa ja lihasten aktivoitumista kokonaisuutena.
Jos jokin itsehoitokonsti auttaa, ei välttämättä tarvitse tietää, oliko syyllinen vaivoihin piriformis vai ei. Pääasia, että jumit hellittävät.
– Jos tuntuu hyvältä, kaikenlaista voi yrittää, Mikkonen tiivistää.