Leeni, 36, jätti sokerin ja yllättyi vaikutuksista – ”Makutottumukset muuttuvat helposti jo parissa viikossa”

– Päivittäinen karkkiannos maksaa yli tuhat euroa vuodessa, kertoo Leeni Viio, joka on jättänyt sokeriset makeiset kokonaan. Karkin hän on korvannut toisilla, halvemmilla herkuilla.

Leeni Viio kirjoitti äskettäin kirjan nimeltä Eroon makeanhimosta – näin vapaudut sokerikoukusta.

15.1.2021 16:52

Helsinkiläinen Leeni Viio, 36, pääsi sokerikoukustaan irti kymmenisen vuotta sitten.

Vielä 2000-luvun alussa suuri karkkipussi oli jokapäiväinen herkku teini-ikäiselle Leenille. Parinsadan gramman makeispussin lisäksi saattoi kulua limsaa ja jätskiä – varsinkin viikonloppuisin, kun hän herkutteli ystäviensä kanssa.

– Irtokarkkeja oli pakko saada joka päivä.

Toisinaan häntä ahdisti, kun karkkiin kului niin paljon rahaa. Muutamia kertoja hän oli karkkilakossakin, mutta ne eivät toimineet.

Vanhemmat eivät karkkia ostaneet, vaan Leeni hankki makeiset omilla rahoillaan. Heidän kanssaan hän söi terveellistä kotiruokaa, mutta Makuunin irtokarkkilaari kutsui vapaa-ajalla.

Jos hän ei saanut karkkia, hän imeskeli vaikkapa sokeripaloja.

– Kukaan ei puuttunut karkinsyöntiini, koska olin hoikan puoleinen eikä herkutteluni näkynyt ulospäin, Leeni sanoo.

– Enemmänkin kuulin tuolloin, että ”sinähän voit syödä mitä vaan, koska olet niin laiha”. Helposti ajatellaan, että sokeri on haitaksi vain, jos ihmisellä on ylipainoa.

Terveysvaivat ajoivat muutokseen

Kun Leeni muutti omaan asuntoon, hänen herkuttelunsa laantui hieman. Sokerin himo oli kuitenkin tallella, ja hän pystyi tyhjentämään yhä megapussin helposti.

Samaan aikaan pinnalle nousivat monet terveydelliset vaivat: hän kärsi muun muassa uni- ja suolisto-ongelmista, verensokerin heittelyistä ja mielialan vaihteluista.

– Kävin lääkärissä tutkimuksissa ja minulta suljettiin pois elimelliset sairaudet. Kun lääkäri nosti kädet pystyyn, aloin ottaa itse asioista selvää ja ymmärtää paremmin syy-yhteyksiä.

Parikymppisen Leenin tähtäimessä oli pitkän ajan elämäntapamuutos.

 Olin onnekas, etteivät vierotusoireeni olleet sen pahempia.

Alkuun hän oli hyvinkin tarkka kaiken lisätyn sokerin suhteen; hän yllättyi, kuinka paljon sitä on aivan tavallisissa elintarvikkeissa, kuten ketsupissa ja leikkeleissä.

– Sokerin vaikutusten ymmärtäminen oli iso, radikaali herätys. Karsin lisätyn sokerin aluksi kokonaan ja luin tuoteselosteet tarkkaan.

Alkuun Leenin olo oli ankea ja vähän väsynyt, kun entinen mielihyvä eli sokeri ei ollut enää piristämässä.

– Mutta olin onnekas, etteivät vierotusoireeni olleet sen pahempia. Joillakin voi olla päänsärkyä tai vatsa ei toimi normaalisti. Pääsin vähällä ja aloin saada uudenlaista energiaa monipuolisemmista lähteistä.

”Irtokarkki ei enää maistu”

Leeni lukee edelleenkin ainesosalistat, mutta tarvittaessa myös joustaa. Karkkia hän ei syö enää lainkaan.

– Makutottumukset muuttuvat helposti jo parissa viikossa, kun jättää pois liiallisen sokerin. Irtokarkki ei oikeasti enää maistu hyvältä eikä ole mielihyväni lähde.

Hän on myös miettinyt, miksi hänelle maistui aikoinaan karkki niin hyvin.

– En ollut ainoa karkinsyöjä yläasteella. Ehkä vain ajauduin samaan tilanteeseen kuin muutkin nuoret. Tarjonta oli monipuolista. Silloin ei myöskään puhuttu sokerin haitoista, vaan päällä oli enemmänkin rasvakammo.

– Karkin syönti tuli tavaksi ja oli helppo tarttua nopeaan energianlähteeseen, kun esimerkiksi tulin väsyneenä koulusta. Vaikka nukkuminen olisi ollut silloin järkevämpi vaihtoehto.

Sokerin jättämisen jälkeen Leenin unenlaatu parani ja hänen mielensä piristyi sekä jaksaminen kasvoi.

– Elämääni tuli positiivisten asioiden kehä. Ennen kaikkea parasta oli, että suolisto-ongelmani hävisivät.

Epämääräiset vatsavaivat olivat piinanneet Leeniä vuosia. Suolistoanalyysissä hänelle oli selvinnyt, että suoliston mikrobiomi oli sekaisin.

Hän oli kokeillut monenlaisia ruokavalioita, ja parhaimman avun hän sai jättämällä sokerin ja nopeat hiilihydraatit. Täyttä varmuutta hänellä ei kuitenkaan ole siitä, mistä suoliston pulmat ovat alun perin peräisin.

”Kauppalaskut ovat pienentyneet”

Nykyään Leeni on sosiologi ja diplomiravintoneuvoja. Hän on auttanut työssään monia kaltaisiaan makealle persoja ihmisiä irrottautumaan sokerikoukusta. Tänä vuonna hän julkaisi Eroon makeanhimosta – näin vapaudut sokerikoukusta -kirjan (Atena, 2021).

Makean syömisessä ei ole Leenin mukaan mitään pahaa, eikä kenenkään tarvitse olla ilman makeaa hänen mielestään.

– Herkuttomuus on lähtökohtaisesti ankeaa. Syömisestä kuuluu nauttia. Puhun aina herkuttelun puolesta, mutta itse herkuttelen nyt eri tavalla.

– Makutottumukseni ovat muuttuneet enkä usko kaiken kieltämiseen. Esimerkiksi juhlissa otan kohtuudella sitä, mitä on tarjolla. Siitä ei jää putki päälle.

 Jos söisin enemmän sokeria, voisi se viedä takaisin vanhaan ja aktivoida sokerikoukun.

Kun Leeni haluaa herkutella kotona, hän syö esimerkiksi tummaa 80–95-prosenttista suklaata tai leipoo terveellisiä muffinsseja. Avokado- tai kookoskermapohjaiset suklaamousset kuuluvat niin ikään hänen nautintoihinsa.

Itse ruokaa tekemällä voi Leenin mielestä säästää paljon ruokalaskussa.

– Terveellinen ruoka ei ole kallista, kun sen tekee itse. Päivittäinen karkkiannos sen sijaan tuo helposti parinkymmenen euron lisälaskun viikossa ja maksaa yli tuhat euroa vuodessa.

Leipomustensa makeuttajana Leeni käyttää banaania, kuivattuja hedelmiä sekä joskus kotimaista hunajaa. Käytössä on myös stevia sekä erytritoli, jonka yksi kauppamerkeistä on karppisokeri.

Mutta hän on huomannut, ettei kaikkea tarvitse makeuttaa – eikä hän enää kaipaakaan makeaa niin paljon.

– Jos söisin enemmän sokeria, voisi se viedä takaisin vanhaan ja aktivoida sokerikoukun.

Kerro tarinasi

Oletko sinä tehnyt suuren elämäntapamuutoksen?

Jos suostut haastateltavaksi omalla nimelläsi ja kasvoillasi, kerro lyhyesti itsestäsi ja lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?