Suomessa tehdään 400 vatsanahan kiristysleikkausta vuodessa – Molly Moonstone kertoo, miksi päätyi ratkaisuun - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Suomessa tehdään 400 vatsanahan kiristysleikkausta vuodessa – Molly Moonstone kertoo, miksi päätyi ratkaisuun

Burleskitaiteilija Molly Moonstone luuli, että leikkauksessa oli mennyt jotain pieleen, kun vatsa tuntui kovalta. Lääkäri kertoi, että siellä tuntuvat vatsalihakset.

Burleskitaitelija Molly Moonstone kertoo, että aikaa kului vuosi ennen kuin hän oppi sopeutumaan uuteen kehoonsa.­

12.1. 19:00

Abdominoplastioiden eli vatsanahan kiristysleikkausten määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan vatsanahan kiristysleikkauksia tehtiin vuonna 2008 noin 100, ja vuonna 2018 määrä oli kiivennyt jo lähelle 400:ää.

Millaisesta operaatiosta on kyse ja kauanko siitä toipuminen kestää?

Burleskitaiteilija Molly Moonstonelle tehtiin abdominoplastia eli vatsanahan kiristys syksyllä 2015. Hänelle oli kertynyt vuosien varrella ylipainoa reilu 50 kiloa vääränlaisten ruokatottumusten ja epäsäännöllisen ruokarytmin myötä.

Moonstone sai pudotettua painoa liikunnan ja ruokavalion avulla. Vuosien 2013–2015 välillä kiloja karisi huimat 30. Moonstone kuitenkin ihmetteli vatsanahan löysyyttä – vaikka hän treenasi ja teki vatsarutistuksia toisensa perään, vatsanahka roikkui ja höllyi edelleen. Lääkäriin hän hakeutui navassa esiintyneen oireilun vuoksi.

–  Napani hautui löystyneen vatsanahan alla. Se eritti nestettä ja haisi hirvittävän pahalle. Vaatteet sotkeutuivat eritteeseen päivittäin, ja navasta lähtevä paha haju hävetti. Lisäksi löysä vatsanahka hankasi vaatteisiin liikunnan aikana.

Vasemmanpuoleinen kuva on otettu alkuvuodesta 2013, kun Moonstone oli aloittanut elämäntapamuutoksen. Oikeanpuoleinen kuva on noin vuoden takaa.­

Lääkäri totesi, että Moonstone saisi treenata vaikka maailman tappiin asti – laihdutuksesta jäljelle jäänyt löysä nahka ei kiinteydy minkäänlaisen jumpan tai treenin avulla. Navan tilanne oli myös lohduton: se oli mädäntynyt. Ylipainon myötä rasvaa oli jäänyt vatsalihasten ja navan väliin, eikä napaa olisi pystytty pelastamaan.

–  Lääkäri sanoi suoraan, että tämä napa joutaa roskiin. Se tuntui hurjalta. Mielessäni pyöri pitkään ajatus siitä, että olen itse pilannut oman kehoni tai että en ole treenannut tarpeeksi.

Pää ei pysynyt muutoksen mukana

Operaatio tehtiin reilu puoli vuotta kyseisen lääkärikäynnin jälkeen. Fyysinen toipuminen leikkauksesta vaati viiden viikon sairausloman. Kipua vähentävää ja vatsan alueelle tukea antavaa liiviä Moonstone käytti noin seitsemän viikon ajan.

Suurimmat haasteet Moonstone kohtasi kuitenkin päänsä sisällä. Suuri kehollinen muutos tuntui raskaalta.

–  Oksensin, kun katsoin itseäni peilistä. Keho näytti vääristyneeltä, kun kaikki sinne elämän varrella kertyneet arvet ja luomet olivat eri paikoissa, mihin olin tottunut. Muutos tuntui aluksi väärältä – ei tämä lapsena pyörällä kaatumisesta saatu arpi kuulu tähän!

”Tämä on ensimmäisiä mallikuvia, missä mun arpi näkyy. Julkasin kuvan myös Instagramissa, ja kerroin avoimesti mun leikkauksesta ja siihen liittyvistä fiiliksistä.”­

Vähitellen Moonstone oppi elämään uuden kehonsa kanssa. Vanha napa oli heitetty roskiin, ja tilalle oli rakennettu uusi. Sen hyväksyminen osaksi itseä vei Moonstonelta aikaa kokonaisen vuoden.

Moonstone kertoo, että leikkaus ei vaikuttanut pelkästään häneen. Keskustellessaan äitinsä kanssa leikkauksesta Moonstone yllättyi äidin reaktiosta. Äidille navan korjaaminen oli kova paikka: lapsen ja äidin napanuorasta lähtenyt symbolinen yhteys katkesi tietyllä tavalla uuden navan myötä.

Leikkaus ei ole laihdutuskeino

Vaikka leikkauksesta toipuminen oli haastavaa, Moonstone on tyytyväinen leikkauksen lopputulokseen. Liikkuminen on helpompaa, kun löysä nahka ei heilu, ja vaatteet istuvat paremmin päälle. Moonstone kuvaa olevansa tällä hetkellä sinut vatsansa kanssa. Leikkauksen jälkeisestä ajasta hän muistaa ajatuksen, joka nyt naurattaa.

–  Olin aluksi ihmeissäni, kun vatsa tuntui kovalta. Olin tottunut siihen, että maha on pehmeä ja höllyvä. Luulin, että leikkauksessa on mennyt jotakin pieleen tai että kärsin kovasta ummetuksesta. Hakeuduin hädissäni lääkäriin tarkastuttamaan tilanteen. Lääkäri tuumaili, että ne kovat jutut siellä, ne ovat kuule sinun vatsalihaksesi.

Moonstone haluaa oikoa myös vatsanahan kiristykseen liittyviä harhaluuloja. Hän korostaa, että leikkaus ei ole tapa laihduttaa. Painonpudotuksen eteen on tehty reippaasti töitä ennen leikkausta. Löysän vatsanahan poistaminen ei myöskään takaa ikuista laihuutta.

–  Itselle sopivan painon ylläpitäminen jatkuu edelleen. Paino jojoilee ajoittain ihan kuten kenellä tahansa.

Abdominoplastia

  1. Leikkaus voidaan tehdä joko yksitysessä tai julkisessa terveydenhuollossa. Julkisella puolella tehtävän operaation lähtökohtana on aina se, että potilaalla esiintyy päivittäistä toiminnallista haittaa, esimerkiksi ihopoimujen aiheuttamia haavaumia tai sieni-infektioita.

  2. Ennen leikkausta tietyt lääkkeet (esimerkiksi hormoniestolääkitys ja verta ohentavat lääkkeet) tulee tauottaa.

  3. Tupakointi ja nikotiinituotteiden käyttö tulee lopettaa kokonaan neljä viikkoa ennen toimenpidettä komplikaatioriskien vuoksi.

  4. Leikkauksessa poistetaan ylimääräistä ihoa ja ihonalaisrasvaa.

  5. Samalla napa irrotetaan kantansa varaan ja siirretään uuteen paikkaan suoliluuharjujen korkeudelle tekemällä sille uusi reikä jäljelle jäävään ihoon.

  6. Leikkauksen yhteydessä voidaan tarvittaessa korjata myös suorien vatsalihasten erkaumaa.

  7. Leikkaustapa suunnitellaan jokaisen kohdalla yksilöllisesti.

  8. Komplikaatioita voivat olla muun muassa jälkivuoto, kudosnesteen kertyminen, haavatulehdus ja ihon tuntohäiriöt.

Lähteet: vaasankeskussairaala.fi ja yle.fi

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?