Kanerva treenasi kuudesti viikossa, kunnes kroppa petti – kumoaa nyt yleisen liikuntaan liittyvän harhan - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Kanerva treenasi kuudesti viikossa, kunnes kroppa petti – kumoaa nyt yleisen liikuntaan liittyvän harhan

Personal trainer Kanerva Ahonala sai lääkärissä huonoja uutisia. Sen jälkeen hän joutui lopettamaan kovat treenit. Se oli aluksi kova pala.

”Moni ajautuu ylikierroksille huomaamattaan”, Kanerva Ahonala Punavuori Health Clubilta tietää.­

4.1. 7:00

Treenisetissä oli 210 kahvakuulaheilautusta ja 210 burpeeta, kun Kanerva Ahonalan voimat loppuivat.

– Tuntui kuin iso mies olisi istunut rintani päällä. Itkin ja mietin, etten voi olla näin huonossa kunnossa, mutta vedin treenin loppuun, Kanerva muistelee.

Vielä viisi vuotta sitten personal trainer treenasi kuudesti viikossa kovilla sykkeillä. Samaan aikaan Kanerva aloitteli toimintaansa yrittäjänä. Sitten kone hyytyi.

Lääkärissä paljastui mykoplasma, joka aiheutti vielä keuhkokuumeen ja rasitusastman. Kanervan oli luovuttava kovista treeneistä ja opeteltava hidastamaan.

– Se oli aluksi kova pala, mutta sitten oivalsin, että kroppa pysyy kuosissa rauhallisemmallakin menolla.

Tuloksia hitaasti ja varmasti

Tämä kuulostaa hyvältä: treeni, jossa laatu korvaa määrän, joka tuntuu oikeasti hyvältä ja jossa saa pitää taukoja, kun siltä tuntuu.

Monelle kuntoilijalle ovat jo tuttuja korkeasykkeiset HIIT-treenit, mutta niiden rinnalle on noussut LIIT – low-impact interval training.

Se tarkoittaa nimensä mukaisesti kevyen tehon intervallitreeniä. Toisin kuin lyhytkestoisissa, mutta korkeasykkeisissä HIIT-treeneissä, liitissä syke pysyy tarkoituksella matalalla. LIIT-treenissä syke on noin 60 % maksimista. Sykerajat vaihtelevat yksilöllisesti.

– Kevyt hengästyminen saa tulla, mutta pitää pystyä puhumaan, Kanerva sanoo.

Lue myös: Eikö hikirääkki innosta? Viiden liikkeen LIIT-harjoituksella pääset vauhtiin tehokkaan lempeästi – katso treeniohjelma koko viikoksi

Hän kumoaa yleisen harhaluulon, että vain kova treeni toisi tuloksia. Päinvastoin, etenkin aloittelijoille rauhallinen kuntoilu on ainoa oikea tapa aloittaa.

– Kun aloittaa hitaasti, liikkeet oppii tekemään oikein ja loukkaantumisriski pienenee. Myös motivaatio pysyy paremmin yllä, kun treeni tuntuu hyvältä ja keho palautuu nopeasti. Tasaisella ja rauhallisella treenillä tulokset eivät ole välttämättä nopeita, mutta ne ovat pysyviä.

 Kovien treenien endorfiinihuuma on usein valheellinen.

Rasva palaa yhtä tehokkaasti myös matalilla sykkeillä, sillä kokonaiskuormitus ratkaisee. Rauhallista treeniä on kuitenkin tehtävä noin kaksi kertaa pidempään kuin kovatehoista; tunnin reipas kävelylenkki lyhyillä hölkkäosuuksilla polttaa yhtä paljon rasvaa kuin puolen tunnin rivakka juoksulenkki.

– Kovien treenien endorfiinihuuma on usein valheellinen. Vaikka rääkki toisi hetkellisen hyvän olon tunteen, keho voi tarvita oikeasti ihan muuta. Liian kova treeni voi heittää hormonitoiminnan ja aineenvaihdunnan epätasapainoon. Joskus ongelmat voivat tulla esiin vasta vuosien päästä.

Tasaisen ja rauhallisen treenin suurin hyöty on siinä, että se pitää myös aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan tasaisina. Kun keho polttaa energiaa tasaisesti ja stressihormoni kortisoli pysyy kurissa, myös painonhallinta helpottuu.

– Liian kova treeni voi tuottaa liikaa kortisolia, mikä taas altistaa pidemmän päälle muun muassa keskivartalolihavuudelle. Silloin myös rasvanpoltto vaikeutuu, koska keho pitää kiinni rasvasta.

Tehosta palautumista

Nykyään Kanervan treenipalettiin kuuluu ratsastusta, rentouttavaa yin-joogaa ja rauhallisia, mutta sitäkin tehokkaampia redcord-köysitreenejä kehon tukilihaksille. Hän on oppinut kuuntelemaan kehoa ja kunnioittamaan sen rajoja.

– Voin yhä tehdä täydellisiä punnerruksia, vaikka en yhtä monta putkeen kuin ennen.

Täysin Kanerva ei ole vieläkään palautunut. Joskus portaiden nousukin voi aiheuttaa yhä hengenahdistusta.

– Nyt maksellaan niitä lainoja, joita otin kropaltani. Mutta treenaan mieluummin useammin rauhallisesti kuin laittaisin kaiken energiani kovaan treeniin.

Rauhallisia ja lyhyempiä treenejä on helpompi mahduttaa aikatauluunkin.

Juttua muokattu 5.1.2021 klo 12.20. Korjattu tieto sykerajoista.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?