Annakaisa testasi hehkutetun poikakaverityynyn: ”Unimittarin mukaan nukuin vuoden rauhallisimman yön” - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Annakaisa testasi hehkutetun poikakaverityynyn: ”Unimittarin mukaan nukuin vuoden rauhallisimman yön”

Ennen testiä epäilen: jaksanko halailla tyynyä joka yö?

Poikakaverityyny vai poikakaverin tyyny – kumpi tuo rauhallisemmat unet?­

24.12.2020 19:00

Asentotyyny. Lisätyyny. Halityyny. Poikakaverityyny. Rakkaalla petikaverilla, vartalotyynyllä, on monta nimeä.

Vartalon pituisia tyynyjä on ollut markkinoilla jo vuosia.

Työfysioterapeutti Jenni Ahopelto hehkutti aikoinaan vartalotyynyn hyötyjä kirjassaan Paranna untasi – opas nukkumisergonomiaan.

Vartalotyynyn avulla muun muassa vartalon kuormitus jakautuu laajemmalle alueelle eikä keho lysähdä niin helposti patjaa vasten.

– Väitän rohkeasti, että jos kaikki työikäiset suomalaiset käyttäisivät ergonomista asentotyynyä, vähenisivät työikäisten niska-hartiaongelmat, selkähaasteet sekä olkapäähaasteet merkittävästi. Työergonomiasta ja kuntoutumisesta saataisiin ehdottomasti parempaa hyötyä, Ahopelto kirjoitti kirjassaan.

 Jos kaikki työikäiset suomalaiset käyttäisivät ergonomista asentotyynyä, vähenisivät työikäisten niska-hartiaongelmat, selkähaasteet sekä olkapäähaasteet merkittävästi.

Olen kuullut paljon hyvää vartalotyynystä. Fysioterapeutti ja ystävät ovat monesti suositelleet minulle vartalotyynyä.

Mutta en tiedä, miksi en ole aiemmin kokeillut sitä. Olen kyllä kotona laittanut ylimääräisen tyynyn jalkojen väliin ja joskus kietonut osan peitostakin, mutta ne eivät koskaan pysy paikoillaan koko yötä.

Sitten testasin vartalotyynyn.

1. Mikä?

Kaupoista löytyy monenlaisia vartalotyynyjä. Halvimmat maksavat parikymppiä ja hintavimmat satoja euroja.

Hinta saattaa kuulostaa kalliilta hankinnalta, mutta olen maksanut myös parhaimmista niskatyynyistäni lähes 200 euroa – ja huomannut selkeän eron nukkumistyytyväisyydessäni.

Tällä kertaa testissäni on Familon Ergo Selkä -lisätyyny.

2. Miten?

Lisätyynyn pituus on 1,5 metriä. Pöyhin siitä mukavan unikaverin asettamalla tyynyn toisen pään jalkojeni väliin ja halaamalla toista päätä.

Kylkiasennon lisäksi vartalotyynyä suositellaan puolittaisessa kylkimakuuasennossa nukkuville, joiden toinen jalka on koukussa tyynyn päällä ja toinen suorassa vierellä.­

3. Mikä fiilis?

Pari ensimmäistä yötä taistelen ja hikoilen tyynyni kanssa.

Vartalotyyny tuntuu siltä, kuin puoli kehoani olisi peitetty superpaksulla peitolla. En halua luovuttaa, vaikka Ahopellon mukaan kaikki eivät totu vartalotyynyyn.

Annan vartaloni hikoilla ja jatkan kuumia uniani – kunnes kolmannen yön jälkeen olen täysin rakastunut poikakaverityynyyni.

Älypuhelimeeni yhdistetty unimittari kertoo tuona aamuna, että nukuin koko vuoden rauhallisimman yön. Unenaikaisia liikkeitä oli todella vähän, ja heräänkin erittäin virkeänä 7,5 tunnin yöunien jälkeen.

Samat kuviot ovat jatkuneet siitä lähtien: nukahdan superonnellisena tyynyäni halaten. Levottomat yöt ovat niin ikään poissa, kun rauhoitun yhteen asentoon nukkumaan.

Enkä enää hikoile – mikä saattaa johtua siitäkin, että sää on muuttunut viileämmäksi ja kotonakin on raikkaampi ilma.

 Vartalotyyny ei ole ihmeidentekijä, joka ratkaisee kaikki uniongelmani. Mutta se on tehnyt nukkumisestani selvästi tasaisempaa.

Uskon, että tarpeeksi paksu tyyny haarojeni välissä auttaa lantiotani ja vartaloani pysymään suorassa paremmin yön aikana sekä vähentää alaselkään kohdistuvaa painetta.

Tyynyni ei ole ihmeidentekijä, joka ratkaisee kaikki uniongelmani. Mutta se on tehnyt nukkumisestani selvästi tasaisempaa.

Nukahtaminenkin on jotenkin helpompaa ja se tuntuu turvallisemmalta, kun kroppa rentoutuu poikakaverityynyä halaten.

Kun vartalotyynyyn tottuu, siitä ei ole paluuta entiseen.­

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla elokuussa 2017.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?