Näpit irti vanupuikoista! Lääkäri selventää, miten korvat puhdistetaan oikeaoppisesti

”Putsaaminen on monille vain tapa. Esimerkiksi suihkun jälkeen korvat kuivataan vanupuikon avulla. Se on usein tarpeetonta”, erikoislääkäri Niklas Lindblad sanoo.

Näitä on vaikea vastustaa ja olla tunkematta korviin.

22.11.2020 9:00

Vanupuikot, ne jumalaiset pelastajat, joita korvassa pyöräyttämällä saa ikäväntuntuisen kosteuden ja kutinan nopeasti kuriin.

Moni kyllä tietää, ettei vanupuikkoja saisi käyttää korvien putsaukseen, mutta tarttuu niihin silti tasaisin väliajoin. Voiko niiden käyttö olla oikeasti niin kovin haitallista?

Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindbladin mukaan todellakin voi. Korvavaha kuuluu korvaan. Korvakäytävän ihon kasvu kuljettaa vahan korvakäytävän ulkosuuta kohden, jolloin vaha ja siihen liittyneet epäpuhtaudet poistuvat.

 Korvakäytävän iho on todella ohutta, ja pumpulipuikolla saa sinne helposti haavan.

– Kun vahaa lähtee putsaamaan vanupuikolla, se estää lian luonnollisen poistumisen. Lisäksi korvakäytävän iho on todella ohutta, ja pumpulipuikollakin saa helposti sinne haavan. Se voi aiheuttaa korvakäytävätulehduksen, Lindblad kertoo.

Jos vanupuikkojen kanssa ei ole varovainen, voi virheliike aiheuttaa isompiakin ongelmia.

– Tärykalvo on aika lähellä korvakäytävän suuta, vain noin 2–3 senttimetrin päässä. Jos korvaa kaivaa ronskisti, voi tärykalvo vaurioitua tai jopa puhjeta. Huonolla tuurilla voi myös osua kuuloluihin, jolloin kuulon heikkenemisen riski on olemassa.

 Putsaaminen on monille vain tapa.

Miten korvat putsataan oikeaoppisesti?

Lindbladin mukaan hyvin vastaus on yksinkertainen: jättämällä putsaaminen kokonaan välistä.

– Suurimmalla osalla korvien putsaus sujuu luonnollisesti niin, ettei korvia tarvitse itse puhdistaa lainkaan. Putsaaminen on monille vain tapa. Esimerkiksi suihkun jälkeen korvat kuivataan vanupuikon avulla. Se on usein kuitenkin tarpeetonta, Lindblad sanoo.

Jos korvavaha syystä tai toisesta ärsyttää, putsaustyyli kannattaa valita korvavahan mukaan.

– Aika yleistä on krooninen korvakäytävien lievä ihottuman kaltainen tila. Silloin korvakäytävän iho on kuiva ja vaha hilsemäistä. Silloin syntyy myös korvan kaivamisen tarve, mutta puhdistaminen ja hierominen vain pahentavat asiaa.

Kuivia korvia kannattaisi rasvata samaan tapaan kuin ihoa normaalistikin kosteutetaan.

– Itselläni on myös kuivat korvakäytävät ja hoidan niitä rasvaamalla. Vaha tulee silloin normaalimmaksi ja kutiaminen vähenee. Pumpulipuikolla voi varovasti levittää rasvaa korvakäytävän suulle. Vaihtoehtoisesti voi käyttää apteekista saatavaa suihkutettavaa ihoöljyä.

Jos korvavaha on hyvin paksua ja sitkeää, voi olla syytä käydä toisinaan lääkärillä putsauttamassa korvat.

– Jos vaha on todella tiukkassa, saattaa olla tarpeellista käydä puhdistamassa sitä lääkärillä tai terveydenhoitajalla. Hyvin pienellä prosentilla ihmisistä on kuitenkin sellaiseen tarvetta.

 Joskus vahaa on niin paljon, että korva saattaa mennä tukkoon.

Myös apteekista saatavat tuotteet toimivat.

– Joskus vahaa on niin paljon, että korva saattaa mennä tukkoon. Silloin kannattaa käyttää vanupuikkojen sijaan esimerkiksi apteekin vahaliuoksia. Osassa vahanpoistomekanismeissa on vesipumppu mukana, jolla voi myös putsata korvia huuhtelun avulla, Lindblad kertoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?