Seksihalut palasivat ja raivokohtaukset loppuivat – naiset kertovat, miten e-pillereiden käytön lopettaminen vaikutti kehoon ja mieleen: ”Tuntui kuin olisin herännyt usvan keskeltä” - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Seksihalut palasivat ja raivokohtaukset loppuivat – naiset kertovat, miten e-pillereiden käytön lopettaminen vaikutti kehoon ja mieleen: ”Tuntui kuin olisin herännyt usvan keskeltä”

Hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen aiheuttaa monille ikäviä oireita. Mutta silti moni on ollut tyytyväinen lopettamispäätökseensä. – Sain elämäni takaisin, 28-vuotias nainen kuvailee.

E-pillerit ovat Suomessa yhä suosituin ehkäisymuoto, mutta yhä useampi haluaa hormonittoman ehkäisyn.­

23.10. 10:50

Pitäisikö lopettaa e-pillerit tai muu hormonaalinen ehkäisy? Tätä kysymystä moni nainen miettii jossain vaiheessa elämäänsä. Päätöksen tekeminen ei välttämättä ole helppo, sillä lopettamisesta voi seurata ikäviä oireita.

Myös Me Naisten kyselyyn vastanneet kertovat, että lopettamisesta seurasi radikaaleja mielialan vaihteluita ja iho-oireita, kuten aknea. Myös seksihaluissa tapahtui selkeä muutos, kun e-pillerit jäivät pois.

Oikea minä palasi takaisin

Kyselyyn vastanneiden mukaan osalle mielialanvaihtelut ovat olleet pahoja ehkäisyn lopettamisen alkuvaiheessa. Nimimerkki HM, 25, kertoo, että ehkäisyn käytön aikana hänen mielialansa oli melko tasainen, mutta lopettamisen jälkeen mieli on mennyt kuin vuoristorata.

– Aluksi tuntui, että pää oli sekaisin kuukautisten lähestyessä ja niiden aikana enemmän kuin aiemmin. Nyt tilanne on ehkä hieman tasaantunut, mutta ajatukset ja tunteet heittelevät edelleen enemmän kuin ehkäisyä käyttäessä, HM kuvailee.

 Sekosin pillereistä.

Alun ailahteluista huolimatta suurella osalla vastaajista mielialanvaihtelut ovat helpottaneet, kun keho ja mieli ovat tottuneet hormonittomuuteen.

Nimimerkki EE, 30, kuvailee voivansa paljon paremmin ilman ehkäisyä.

– Sekosin pillereistä. Sain raivokohtauksia ja parin minuutin päästä itkin hysteerisesti. Lisäksi minulla alkoivat toistuvat migreenit.

Kaikki EE:n mainitsemat oireet loppuivat pillereiden lopettamisen jälkeen.

– Pillereiden lopettamisen jälkeen tuntui kun olisin ollut täysin eri ihminen, oikea minä.

Nimimerkillä Kokemusta on, 28, on samankaltaisia kokemuksia kuin EE:llä.

– E-pillereiden lopettamisen jälkeen mielialani normalisoitui. Tuntui kuin olisin herännyt usvan keskeltä – kaikki oli yhtäkkiä taas kirkasta ja ihanaa. Sain elämäni takaisin. Pillereiden syönnin aikana olin masentunut ja paino heitteli.

 Toisen ihmisen kosketus tuntui joltakin.

Nimimerkki E, 32, puolestaan kertoo olleensa kuin ”verhon takana, erillään muusta maailmasta”, kun käytti pillereitä. Kaksi viikkoa pillereiden lopettamisen jälkeen hän huomasi kaksi asiaa.

– En ollut enää jatkuvasti ahdistunut ja toisen ihmisen kosketus tuntui joltakin. Samat asiat minua ahdistavat kuin ennenkin, mutta ehkäisy tuntui voimistavan kaikkia negatiivisia tunteitani todella paljon.

Anni, 21, kertoo voivansa henkisesti paljon paremmin. Hän on tasapainoisempi ja kärsivällisempi kuin ehkäisyä käyttäessä.

Seksi alkoi taas kiinnostaa

Hormonaalisen ehkäisyn lopettaneista moni on myös huomannut, että seksuaaliset halut ovat palanneet.

– Pillereiden lopettamisen jälkeen minulla on ollut vuotokramppeja. Mutta muuten lopettamisesta on ollut pelkästään hyötyä. Seksihalut palasivat, pinna ei ole enää kireä, masentunteisuus kaikkosi ja piristyin, nimimerkki Kiiwi, 34, sanoo.

Nimimerkki Nainen sellaisena kuin kuuluukin olla, 30, on iloinnut, että haluttomuus kaikkosi e-pillereiden lopettamisen myötä.

– Seksuaaliset halut kasvoivat lopettamisen jälkeen –tai pikemminkin palautuivat itselleni ominaisiksi.

Sara, 38, on iloinnut siitä, että kokee taas olevansa oma itsensä.

– Kiinnostus seksiin ja läheisyyteen kasvoi merkittävästi, kun lopetin pillerit.

Lopettamista seurasi akne

Jenni, 36, lopetti e-pillereiden käytön seitsemän vuotta sitten, koska halusi siirtyä hormonittomaan ehkäisyyn.

– Teininä pillerit olivat muka coolia. Sitä oli jotenki nainen, kun niitä alkoi syödä. En osannut kyseenalaistaa niiden tarvetta. Kuka mies suostuisi syömään vuosikaudet synteettistä hormonia, joka vaikuttaa hedelmällisyyteen?

Jenni käytti e-pillereitä kymmenisen vuotta. Lopettamisesta seurasi paha aikuisiän akne.

– Akne vaivasi kaksi vuotta. Siihen asti, että hain lääkäriltä kunnon reseptin, jolla akne saatiin kuriin. Lisäksi minulla kesti kaksi vuotta, kunnes kehoni palautui ”normaaliksi” eli että kuukautiset alkoivat tulla säännöllisesti joka kuukausi. Ensimmäisen vuoden ajan lopettamisen jälkeen kuukautiset tulivat vain neljä kertaa vuodessa.

 Päätin, ettei huono iho määrittele minua.

Myös Lindalla, 34, puhkesi akne lopettamisen jälkeen. Hän lopetti pillereiden syömisen vuosi sitten 15 vuoden käytön jälkeen. Näppylöitä ilmestyy hänellä kierron vaiheesta riippuen vaihtelevasti.

– Iho ei ole vielä palautunut normaaliin tilaansa. Itsetunto heikkeni vahvasti aknen ilmestyessä, mutta jossain vaiheessa päätin, ettei huono iho määrittele minua. Minua ei kiinnosta, mitä muut ovat mieltä ihostani, Linda kertoo.

Nimimerkki Konkelo, 26, käytti pillereitä kymmenen vuotta ja on ollut nyt vuoden ilman.

– Finnejä tulee kuin sieniä sateella. Niitä tulee useita päivässä enimmäkseen kasvoihin. Aikaisemmin minulla oli ehkä finni yksi puolessa vuodessa.

 Aluksi hiuksia lähti paljon.

Finnien lisäksi nimimerkki Konkelo on huomannut, että lopettamisen seurauksena hiukset rasvoittuvat heti pesun jälkeen.

– Hiuksia myös irtoilee paljon, hän kertoo.

Moni kyselyyn vastannut kertoo samaa. Tosin usealla hiustenlähtö on ollut voimmakkainta juuri lopettamisen jälkeisinä kuukausina, mutta helpottunut myöhemmin.

– Aluksi hiuksia lähti vähän enemmän kuin yleensä, mutta sekin on jo loppunut, nimimerkki Nainen, 25, kertoo.

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset