3 kyseenalaista tekoa, jotka tuntuvat introvertin mielestä mielettömän hyvältä – vaikka muut eivät ehkä ymmärrä

Oletko näytellyt, että olisit jossain ihan muualla kuin kotona tai vaihtanut vaivihkaa kadunpuolta, jottei tarvitsisi moikata puolitutulle? Olet todennäköisesti introvertti.

Täällä on hyvä.

Palaudutko parhaiten omissa oloissasi? Rakastatko yksin olemista ja omaan rauhaan käpertymistä? Olet hyvällä todennäköisyydellä introvertti.

Introvertit lataavat akkunsa kaikista tehokkaimmin, kun pääsevät tekemään sen yksin. Tästä syystä moni introvertti tykkää tehdä varsin monet elämän ihastuttavat askareet omissa oloissaan.

Koska introvertti viihtyy niin hyvin omassa seurassaan, toisinaan hän saattaa turvautua erikoisiin tekoihin turvatakseen yksinäisyytensä suoman rauhan. Listasimme kolme tuollaista asiaa tähän juttuun.

Tuottavatko nämä asiat sinullekin – ehkä jokseenkin kiistanalaista – nautintoa?

1. Tyhjän kodin näytteleminen

Loikoilet kotona, ja joku soittaa ovikelloasi. Mitä teet? Jos päätät viisveisata yllätysvierailijoista ja esittää, ettet ole kotona, olet turvautunut toimintaan, jota japanilaiset kutsuvat nimellä irusu. Termi tarkoittaa sitä, että joku esittää olevansa ihan jossain muualla kuin kotona, vaikka todellisuudessa on kotona.

Jonkun korvaan irusu saattaa kuulostaa piittaamattomalta toiminnalta. Hyvänen aika, siellähän saattaa joku naapuri tarvita vaikka kananmunia kakkutarpeisiin!

Introvertti kuitenkin tietää, että irusussa on piittaamattomuutta enemmän kyse omien fiilisten kuuntelusta. Jos toisten ihmisten kohtaaminen ei juuri nyt tunnu kivalta, siitä on hyväksyttävää kieltäytyä.

2. Tervehtimättä jättäminen

Mikä siinä on, että monelle suomalaiselle tuttavan moikkaaminen kadulla tuntuu vaikealta? Sen sijaan tervehtimättä jättäminen ja kadun puolen vaihtaminen kutkuttelevat sielujamme huomattavasti syvemmältä.

Psykologi Tony Dunderfeltilla on vastaus mysteeriin: syy piilee kansakuntamme introvertinpuoleisessa luonteenlaadussa.

– Introverttien ihmisten voi olla vaikea puhua, jos päässä oleva asia ei ole oleellista. Jos asia ei ole timanttinen, ei ole mitään sanottavaa. Silloin moikkaamatta jättäminen tuntuu helpommalta, Dunderfelt kertoo.

Jos moikkaaminen aiheuttaa ylitsepääsemättömän kiusallisia tuntemuksia, suosittelemme lukemaan Dunderfeltin haastattelun kokonaisuudessaan. Jutussa hän antaa vinkit, kuinka itsensä voi siedättää touhuun:

3. Tapaamisten peruuntuminen – ja peruuttaminen

Toimittaja Laura Friman kertoi taannoin Trendi-lehden kolumnissaan, että introverttiys määrittää hänen ystävyyssuhteitaan.

– Siinä missä jotkut nauttivat kämppisasumisesta parhaiden kaveriensa kanssa, rasitun jo siitä, että istun ystävän kanssa tunnin kahvilla. Ja joka kerta kun kivoinkin kaverini peruu flunssan takia treffimme, olen salaa hyvilläni, Friman kirjoitti.

Hänen kuvauksensa kiteyttää monen muunkin introvertin ajatuksenjuoksun: vaikka ystäviä on kiva nähdä, loputtomiin sitäkään ei jaksa. Erityisen kutkuttavaa introvertin mielestä on runsaasti ihmiskontaktia vaativien tilaisuuksien peruuntuminen – tai jopa niihin osallistumisen peruminen ihan itse.

Persoonallisuus voi muuttua

Persoonallisuus ei tarkoita sitä, ettei ihminen käyttäytyy aina samoilla tavoilla. Introvertti voi olla todellinen suupaltti perhepiirissä, ekstrovertti saattaa rakastaa yksin matkustamista. Monessa meistä piilottelee sekä introvertteja että ekstrovertteja piirteitä.

Kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia. Tässäkin jutussa listatut asiat voivat vaikuttaa yhden introvertin mielestä omituisilta. Sen sijaan erään ekstrovertin mielestä kohdat ovat läpikotaisin samastuttavia.

On hyvä muistaa, ettei erilaisiin persoonallisuustyypittelyihin kannata takertua omassa elämässä liiaksi. Pahimmillaan niistä voi tulla itseään toteuttavia ennusteita. Se saattaa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että eristäytyy muista ihmisistä, ”koska on niin kovin introvertti.”

Vaikka ihmisen persoonallisuus on kohtalaisen pysyvä yhdistelmä ajatuksia, tunteita ja käyttäytymismalleja, se voi muuttua elämän varrella eri tavoin. Moni meistä muuttuu iän karttuessa pikkuhiljaa entistä introvertimmaksi. Psykologeilla on ilmiölle oma nimityksensäkin. Englanniksi se tunnetaan nimellä intrinsic maturation eli vapaasti suomennettuna luontainen kypsyminen.

Juttu on julkaistu Menaiset.fi:ssä kesäkuussa 2019.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?