Kymmenisen vuotta sitten ruotsalainen Katarina Wilk alkoi kärsiä kummallisista oireista. Uni ei tullut, sen sijaan tuli paniikki- ja hikoilukohtauksia.
Katarina oli tuolloin 42, naimisissa ja 8- ja 10-vuotiaiden poikien äiti. Hän työskenteli Stadium magazine -lehden päätoimittajana. Kaikki oli ihan hyvin.
Kun Katarina meni hakemaan apua vaivoihinsa terveyskeskuksesta, lääkäri tarjosi diagnoosiksi masennusta tai loppuun palamista, hoidoksi masennus- ja unilääkkeitä. Katarinasta tuntui, kuin lääkäri olisi yrittänyt ylipuhua hänet uskomaan, että hän oli masentunut. Diagnoosi tuntui täysin väärältä. Mutta jotain uutta ja outoa kehossa varmasti oli tekeillä.
– En pystynyt oireiden takia nukkumaan ja aloin saada paniikkikohtauksia. En enää halunnut mennä minnekään. Aivan kuin olisin muuttunut joksikin toiseksi ihmiseksi, kertoo Katarina, nyt 51.
Katarina aavisteli, että huono olo voisi liittyä hormoneihin. Hän alkoi pitää kirjaa oireistaan ja kiinnittää erityistä huomiota terveellisiin elintapoihin: riittävään uneen, hyvään ruokaan ja stressinhallintaan ja haki apua myös gynekologilta.
Kun Katarina täytti 48, elämäntapamuutokset eivät enää auttaneet. Hän aloitti hormonikorvaushoidon. Vasta silloin Katarina ymmärsi, että häntä vuosia vaivanneet oireet tosiaan johtuivat vaihdevuosien ensihetkistä.
Katarina kiinnostui vaihdevuosista lopulta niin paljon, että kirjoitti niistä kokonaisen kirjan. Perimenopower – Valmiina vaihdevuosiin ilmestyi Atenalta tammikuussa.
Ja nyt seuraa ensimmäinen varoitus. Katarinan viesti ei ole, että lääkäreitä ei tarvitse kuunnella tai että he ovat väärässä. Jos olet oikeasti masentunut, saatat tarvita lääkäriä, lääkehoitoa tai terapiaa. Jokainen tapaus on yksilöllinen.
Mutta Katarinan viesti on, että perimenopaussioireiden mahdollisuus kannattaa ottaa huomioon, jos ikä lähenee neljääkymmentä ja elämään ilmaantuu kummallisia tuntemuksia.
Tietoa tarvitaan lisää
Monet naiset eivät Katarinan mukaan ymmärrä, miten varhain oireita voi tulla. Kuukautiset loppuvat keskimäärin noin 51-vuotiaana, mutta hormonaalisia muutoksia ja oireita voi esiintyä jo 8–10 vuotta aiemmin.
Oirekirjoon mahtuu paljon muutakin kuin niitä kuumia aaltoja. Siksi ne on helppo yhdistää myös moneen muuhun vaivaan.
Vaihdevuosiin voivat liittyä esimerkiksi nämä:
Epäsäännölliset kuukautiset
Epätavallisen runsas vuoto tai tiputteluvuoto
Unettomuus
Painonnousu
Kuumat aallot
Sydämentykytys
Yöhikoilu
Mielialanvaihtelut
Päänsärky
Tiheävirtsaisuus
Kuivat limakalvot
Vähentynyt halukkuus
Nivel- ja lihassäryt
Väsymys
Ahdistus, masennus ja paniikkikohtaukset
– Oireet voivat alkaa paljon aiemmin kuin yleensä ajatellaan. Jos kaikki luulevat, että vaihdevuodet alkavat vasta yli viisikymppisillä naisilla, kukaan ei tajua, että kyse voi olla varhaisista vaihdevuosioireista, kun 42-vuotias nainen tulee itkien terveyskeskukseen valittamaan unettomuutta.