Logiikka on tämä: kun treenaat salilla, rikot lihasten rakenteita. Kun treeni loppuu ja palautuminen alkaa, möyhinnästä pahastuneet lihakset vahvistuvat vähän – ja kehityt.
Mutta miten käy, jos treenin jälkeen lähdet kympin lenkille? Palautuminen ei alakaan, ja kehitys häiriintyy.
Pahin virhe
– Jos haluaa voimaa ja lihaksia, pahin virhe on tehdä voima- ja kestävyystreeni samaan syssyyn, sanoo personal trainer ja triathlon-ohjaaja Kadri Forsström.
Jaksottamalla saat paljon parempia tuloksia. Asettele siis salit ja jumpat erikseen ja tee viikoista vaihtelevan rankkoja.
Jyväskylän yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan myös kestävyys kasvaa ja rasvaprosentti pienenee tehokkaimmin, jos kestävyys- ja voimatreenit tekee eri aikoina.
Vahva kroppa kannattaa
Vaikka iso hauis ei kiinnostaisi, lihaskunnosta kannattaa huolehtia. Vahva kroppa säästyy vammoilta ja pysyy terveempänä.
– Keho kaipaa tasapainoa: voimaa, kestävyyttä ja kehonhallintaa.
Entä jos aikaa liikkua on vain pari kertaa viikossa?
– Jos löytää kolme kertaa tunnin viikostaan, voi tehdä kaksi salia ja yhden kestävyystreenin.
Treenit voi yhdistää myös samaan päivään, jos antaa kehon palautua välissä. Kuutisen tuntia riittää, eli aamun lenkki ja illan sali on ihan hyvä yhdistelmä. Näin kannattaakin tehdä, jos haluaa treenata usein, sillä lepopäiviä pitää olla viikossa vähintään yksi kokonainen.