Tiesitkö, että veriryhmäsi voi vaikuttaa terveyteesi? Katso tästä oman veriryhmäsi riskit - Hyvä fiilis - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että veriryhmäsi voi vaikuttaa terveyteesi? Katso tästä oman veriryhmäsi riskit

Veriryhmä voi ennustaa myös tavallista pienempää alttiutta saada norovirus.

7.9.2018 20:45

Mitä väliä veriryhmällä on terveyden kannalta? Osa ihmisistä uskoo veriryhmän vaikuttavan jopa siihen, millainen ruokavalio ja liikunta kullekin sopii, ja esimerkiksi Japanissa veriryhmiin on ladattu paljon erilaisia merkityksiä.

Tutkimustiedon valossa veriryhmädieetin seuraaminen ei todellakaan ole tarpeen eikä veriryhmästä voi päätellä ihmisen persoonallisuutta. Sen sijaan veriryhmän tiedetään vaikuttavan terveyteen siten, että erilaisten sairauksien yleisyys vaihtelee hieman veriryhmän mukaan. Veriryhmäsi kertoo siis, onko sinulla suurentunut riski sairastua tiettyihin sairauksiin ja oletko keskivertoa paremmin turvassa toisilta sairauksilta.

Veriryhmiä voidaan luokitella kymmenin eri tavoin, mutta yleisin luokittelu on ABO-veriryhmäjärjestelmä, jonka mukaan veri voi olla tyyppiä A, B, AB tai O. Lisäksi kunkin ryhmän veri jaetaan reesustekijän mukaan Rh D -negatiiviseen ja -positiiviseen. Tulokseksi saadaan kahdeksan perusveriryhmää.

Maailmanlaajuisesti yleisin veriryhmä on O, mutta Suomessa yleisimmät ovat A+ ja O+. Oman veriryhmän saa selville esimerkiksi verenluovutuksen yhteydessä.

Onko veriryhmäsi A+ tai A-?

A-veriryhmään kuuluvat kärsivät muita useammin korkeasta kolesterolista.

Veriryhmiin A, B ja AB on tutkimuksissa liitetty O-veriryhmää korkeampi riski saada sydänkohtaus. Toisaalta asiaa selvittäneessä hollantilaistutkimuksessa todettiin, ettei A-, B- ja AB-veriryhmiin kuuluville tapahdu sen enempää sepelvaltimotaudista johtuvia kuolemia kuin O-veriryhmään kuuluvillekaan.

Onko veriryhmäsi B+ tai B-?

Erilaisten syöpien yhteyttä veriryhmiin on tutkittu jonkin verran. Laajassa kiinalaistutkimuksessa esimerkiksi todettiin, että A-veriryhmään verrattuna B-veriryhmä tarjoaa tilastollisesti parempaa turvaa kaikilta syöviltä.

B-veriryhmä tarjoaa tilastollisesti parempaa turvaa kaikilta syöviltä.

A-, B-, ja AB-veriryhmiin kuuluva veri on paksumpaa ja helpommin hyytyvää kuin O-ryhmän veri. Veren paksuus saattaa olla syynä erektio-ongelmiin, joita A-, B- ja AB-veriryhmiin kuuluvat miehet saattavat kokea.

Onko veriryhmäsi AB+ tai AB-?

AB-veriryhmään kuuluva voi kärsiä muita useammin muistiongelmista. Tieteen Kuvalehden mukaan AB-veriryhmään kuuluvien riski sairastua muistihäiriöihin on jopa 82 prosenttia suurempi kuin muiden. On arveltu, että tämä voisi johtua siitä, että helposti hyytyvä AB-veri voi aiheuttaa aivoissa pieniä veritulppia.

Onko veriryhmäsi O+ tai O-?

Muihin veriryhmiin verrattuna sydän- ja verisuonitautien riski on O-ryhmäläisillä pienempi. O-veriryhmä näyttää suojaavan monilta muiltakin sairauksilta. Esimerkiksi malaria ja norovirus tarttuvat O-ryhmään kuuluviin epätodennäköisemmin kuin muihin.

Toisaalta tuoreessa japanilaistutkimuksessa huomattiin, että eri veriryhmiin kuuluvista vakavasti vammautuneista potilaista O-veriryhmään kuuluvien kuolleisuus oli kaikkein suurinta. Tämä saattaa johtua siitä, että O-veressä on vähemmän tiettyä hyytymistekijää kuin muissa veriryhmissä. O-veriryhmän veri on siis muiden ryhmien verta juoksevampaa.

Mikä neuvoksi?

Veriryhmiin liittyvät sairausriskit voivat kuulostaa suurilta, mutta yksilötasolla veriryhmien merkitys terveyden kannalta on lopulta hyvin vähäinen. Tilastolliset riskit eivät toteudu kaikkien kohdalla.

SPR:n Veripalvelun tutkimusjohtaja Jukka Partanen kertoo Ylen jutussa, että veriryhmiin liittyvät riskit ovat yksilötasolla hyvin pieniä.

– Nämä ovat usein sellaisia, että riskit saattavat olla noin 1,5 kertaa suurempia.

Monien sairauksien puhkeamiseen vaikuttavat paljon veriryhmää enemmän esimerkiksi perimä, ikä ja elämäntavat.

Lue lisää:

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

Lotta, 33, treenasi leukemian ja sydämensiirron jälkeen MM-kuntoon: ”Neljä kilometriä vastaa terveen maratonia”

Kuinka monta kuppia kahvia tekee sydämestäsi terveemmän? Uusi tutkimus selvitti tarkan määrän

Suolavettä ja seksiä – 50 parasta kotikonstia flunssan häätöön

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?