Millainen nukkuja olet horoskooppimerkkisi perusteella? Yksi ei saa rauhaa, ellei kaikki ole tip top, toinen tarvitsee rinnalleen unikaverin - Horoskooppi - Ilta-Sanomat

Millainen nukkuja olet horoskooppimerkkisi perusteella? Yksi ei saa rauhaa, ellei kaikki ole tip top, toinen tarvitsee rinnalleen unikaverin

Mitä unirituaaleja kaipaa erityisesti rapu? Entä kuka vaatii hellyydenosoituksia ennen nukahtamista? Unihoroskooppi kertoo, millaisia nukkujia eri merkit ovat.

14.9.2020 22:00

Oinas (21.3.–19.4.)

Eläinradan ensimmäinen merkki, oinas, haluaa olla menossa joka paikkaan ensimmäisenä – mutta se ei koske sänkyyn menemistä, ei ainakaan nukkumismielessä. Oinas on täynnä energiaa ja hän viihtyy aktiviteettien parissa vaikka koko päivän. Totuus on kuitenkin se, että hänen olisi syytä käyttää ajastaan paljon enemmän nukkumiseen. Neljän–viiden tunnin unilla harva jaksaa ikuisesti.

Ääripäiden ihmisenä oinas saattaa joskus nukkua yli 12 tuntia, mutta nämäkään kerran kuukaudessa tai harvemmin vedetyt maksiunet eivät riitä kuittaamaan univelkoja. Seikkailijaluonne onneksi auttaa häntä nukahtamaan myös vieraissa paikoissa.

Jos oinas käy kierroksilla iltaisin, kannattaisi hänen vaihtaa rajuimmat menot rauhallisimpiin puuhiin ja unohtaa entisestään kiihdyttävien somekeskusteluiden lukeminen. Laadukkaampiin yöuniin tähtäävälle oinaalle sopisivat iltajooga ja -meditaatio.

Härkä (20.4.–20.5.)

Visuaalisena ihmisenä härkä nauttii erityisesti makuuhuoneensa kauneudesta. Huoneen tavaroiden täytyy olla myös järjestyksessä ennen kuin hän menee levolle.

Hän hankkii mielellään laadukkaita liina- ja vuodevaatteita sekä kunnon sängyn – ja ne ovatkin järkeviä sijoituksia. Härkä kun viihtyy hyvin makuuhuoneessaan ja nauttii pedistään mahdollisimman pitkään.

Mietteliään härän on syytä välttää iltaisin liian henkeviä keskusteluja sekä lukemisia, sillä ne jäävät pyörimään helposti päähän.

Kaksoset (21.5.–21.6.)

Nukkumaanmenoaika tulee kaksosille aina liian aikaisin. Hän ei malta mennä nukkumaan ajoissa, koska pelkää menettävänsä jotain hauskaa.

Myöhään illalla hän viihtyykin mieluummin juhlissa – tai töissä. Vielä sängyssäkin hän hoitaa viimeiset sähköpostit ja somekeskustelut tai tarttuu mielenkiintoiseen kirjaan, joka vetoaa hänen älyynsä ja tyydyttää uteliaisuutta.

Hän ajattelee usein, että hänellä on energiaa ja aikaa kahden ihmisen edestä. Jatkuvasti touhuava kaksonen onkin yksi unettomuudesta kärsivistä merkeistä. Olisikohan syytä varata enemmän aikaa sängyssä oleiluun ja juuri siihen nukkumiseen, kaksonen?

Rapu (22.6.–22.7.)

Makuuhuone ja sänky ovat rapuihmisen turvapaikka. Hän on todellinen kotoilija, joka on rakentanut sänkynsä ympärille yleensä toisen valtakunnan ja viihtyy pehmeässä ja ylellisessä ympäristössä.

Rapu nukkuukin parhaiten kotonaan ja voi kokea unettomuutta matkoilla. Säntillisten elämäntapojen lisäksi rapu arvostaa kunnollisia yöunia: hän kokee olevansa täydessä vedossa vähintään kahdeksan tunnin yöunien jälkeen.

Ennen nukkumaanmenoa rapu suorittaa mahdollisuuksien mukaan erilaisia iltarituaaleja, jotka kertovat hänen keholleen, että on aika siirtyä sänkyyn ja unten maille. Perusteellinen ihonhoito, lämmin suihku sekä pehmeä pyjama ovat ravun iltatoimia, joista hän pitää mielellään kiinni. Rapu myös tarkistaa aina ennen uniaan, että keittiö ja muut paikat ovat tip top -kunnossa. Hän ei pysty nukahtamaan, mikäli joku paikka kotona repsottaa.

Ravun vaarana onkin liiallinen huolehtiminen myös esimerkiksi läheisistään, mikä aiheuttaa helposti levottomia öitä.

Leijona (23.7.–22.8.)

Sosiaalinen leijona kaipaa menevän elämänsä vastapainoksi omaa aikaa – ja sen hän ottaa nukkumalla. Leijona rakastaa kunnon yöunia ja haluaa rinnalleen unikaverin. Hän nukkuu parhaiten rakkaansa vieressä. Levottomuus nousee pintaan, jos leijonan pitää nukkua yksin eikä hän saa iltaisin hellyydenosoituksia.

Hän pärjää tarvittaessa lyhyilläkin yöunilla, jos elämä on muuten tasapainossa. Hän on tähtimerkkien mestari nukahtamaan illalla sekä heräämään aamulla pirteänä, jos vain saa levätä kunnolla.

Nukkumisolosuhteiden täytyy olla täydelliset, kun puhutaan leijonan unista. Hän kaipaa rauhallisen ympäristön unilleen, kuin oman luolan. Jos kotona on pientäkään melua, leijona ärähtää siitä herkästi.

Toisinaan hän tuntee väsymystä päivällä ja sallii itselleen päiväunet. Leijonan ideaalipäikkärit kestävät korkeintaan vartin, ja sitten hän on taas omassa elementissään.

Neitsyt (23.8.–22.9.)

Neitsyt on tunnettu tehokkuudestaan. Viisi tuntia unta tuntuu riittävän hänelle.

Järjestelmällinen ja tunnollinen neitsyt saattaa merkitä kalenteriin ajan, kun hän haluaa nukkua kahdeksan tunnin yöunet – tai ottaa tehopäikkärit alle vartissa.

Hän naputtaa usein ennen nukahtamistaan seuraavan päivän työlistaansa. Joskus hän herää keskellä yötä ja kaivaa kännykän muistion esiin, kun päähän tulee jokin hoidettava asia.

Vaaka (23.9.–22.10.)

Tasapainoinen vaaka venyy tarvittaessa lyhyisiin unijaksoihin, kun kyse on hauskanpidosta. Mutta balanssin ylläpitämiseksi hän vaatii usein syvää ja pitkää yöunta, varsinkin työteliäiden jaksojen aikana.

Makuuhuoneen esteettisyys on vaa'alle tärkeää. Kuitenkin silloin tällöin vaaka saattaa väsyneenä nukahtaa vaikkapa sohvalleen ja keskelle kaaosta. Hän saattaa myös vain levätä maaten puolihorroksessa – vaaka ajattelee, että jo makuulle meneminen virkistää häntä riittävästi.

Mutta mieluiten vaaka nukkuu omassa sängyssään, jossa hän muutenkin viettää mielellään lepohetkiään.

Skorpioni (23.10.–22.11.)

Skorpioni viihtyy hyvin yksin ja nukkuukin mielellään yksin. Hänen makuuhuoneessaan kaikki on tarkkaan suunniteltua ja hän ottaa käyttöönsä ensimmäisenä myös hyvinvointiin liittyviä vimpaimia. Siksipä skorpioni tietää tyypillisesti, missä lämpötilassa nukahtaa parhaiten tai kuinka paljon hän on keskimäärin nukkunut viime kuukausina.

Skorpioni on usein myös yökukkuja. Hän tuppaa venyttämään nukkumaanmenoa, koska nukkuminen on hänen mielestään yksinkertaisesti tylsää. Asiaa ei ainakaan jouduta se, että skorpionin mieli tuppaa olemaan vilkkaimmillaan juuri yöaikaan.

Skorpioni voisi rauhoittaa levotonta mieltään ja lievittää stressiä vaihtamalla somen selailun kirjaan ennen yöpuulle menoa. Sopivan mukaansatempaava tarina saa huolet unohtumaan, jolloin unikin tulee helpommin.

Jousimies (23.11.–21.12)

Sähäkkä jousimies tarvitsee paljon unta. Toimelias elämä kuluttaa, ja se näkyy toisinaan nukahtamisvaikeuksina. Nukahtamista voi helpottaa tekemällä makuuhuoneesta mahdollisimman viihtyisän sopen.

Jousimies kuitenkin käyttäisi ajan mieluummin johonkin mielestään hyödyllisempään. Jotkut jousimiehet saattavatkin pärjätä jonkin aikaa lähinnä lyhyiden torkkupätkien voimalla, mutta pidemmällä aikavälillä riittävästä unesta tinkiminen kostautuu karvaasti.

Aina liikkeessä olevan jousimiehen unta saattavat häiritä myös levottomat jalat.

Sen sijaan uniseura ei jousimiehen nukkumista haittaa – päinvastoin: hän ottaa oikein mielellään viereensä joko kumppanin tai lemmikin.

Kauris (22.12–20.1.)

Suorituskeskeiselle kauriille uni ei niinkään ole nautinto, vaan lähinnä välttämättömyys. Koska kauris on varsin kurinalainen, hän tyypillisesti pitää tiukasti kiinni säännöllisestä unirytmistä. Useimmille kauriille sopiva määrä unta on noin 7–8 tuntia vuorokaudessa, joskin toisinaan kauris pistää vapaalla elämän risaseksi nukkumalla jokusen tunnin tavallista enemmän.

Kauris vaatii nukahtaakseen täydellistä pimeyttä, joten kunnon pimennysverhot voivat olla tarpeen.

Koska kauris on äärimmäisen vastuuntuntoinen ja tuppaa laittamaan työn elämässään etusijalle, hänen voi olla vaikea siirtää ajatukset pois velvollisuuksista ja rauhoittua nukkumaan. Stressi saattaakin haitata kauriin unta. Nukahtamista voi yrittää helpottaa niin meditaatiolla kuin kepeän komediasarjan katselulla iltaisin.

Vesimies (21.1.–19.2.)

Valoa ja vettä rakastava vesimies elää luonnon rytmissä. Jos hän saisi valita, hän kuuntelisi luonnonvesien solinaa nukkumaan mennessä. Sängyssä vesimies rentoutuu parhaiten, kun ympärillä on viherkasva ja jotain vedensinistä – mutta muuten hän pitää pelkistetystä tyylistä.

Kesällä vesimiehen sisustukseen kuuluvat ehdottomasti pimennysverhot. Ilman niitä vesimiehen rytmi ja koko elämä menevät sekaisin.

Vesimies saattaa pärjätä varsin vähäisellä unimäärällä. Silti riskinä on, ettei vesimies malttaisi nukkua sitäkään vähää ja kärsii univajeesta, koska hänellä on lähes aina jotain uutta ja kiinnostavaa meneillään.

Koska vesimies on taipuvainen murehtimaan, mielessä pyörivät ajatukset saattavat vaikeuttaa hänen nukahtamistaan. Unitilaan laskeutumista helpottaisi, jos vesimies malttaisi laittaa puhelimen ja muut laitteet kokonaan pois jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.

Kalat (20.2.–20.3.)

Tähtikartaston suuri haaveilija, kalat, nauttii nukkumisesta. Hän jos joku ottaa mielellään päiväunia pehmeän viltin alla. Yöllä hän kääriytyy paksun peiton alle tunnelmallisessa makuuhuoneessaan.

Kalat vaatiikin nukkumiseen rauhallisen ympäristön, joten makuuhuone on hyvä pyhittää yksinomaan nukkumiselle. Ainakaan töitä ei kannata tuoda sinne.

Kalat tarvitsee jaksaakseen vähintään 8–9 tunnin yöunet, mutta nukkuu mieluusti huomattavasti pidempäänkin. Hän nauttii myös uniensa analysoinnista jälkikäteen.

Elämäntilanne vaikuttaa voimakkaasti tunteikkaan merkin nukkumiseen: kun kaikki on hyvin, kalat nukkuu kuin vauva, mutta jos ilmassa on huolia, kärsii unikin.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisten sivuilla kesäkuussa 2020.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?