Listasimme 5 suomalaista vaatemerkkiä, jotka jokaisen pitäisi tietää – ja kaikki niistä ovat ekovaatebrändejä

Tarvitsetko uniikkia ja ilmastoystävällistä päällepantavaa kesän juhliin, kaupunkilomalle tai piknikille loikoiluun? Näitä et halua missata!

3.6. 10:30

Suomalainen tekstiili- ja muotiala tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tänä vuonna julkaistun raportin mukaan alan toimet hiilineutraaliuteen siirtymiseksi ovat tähän asti olleet kuitenkin riittämättömiä.

Tämän vuoksi päätimme koota yhteen joukon vastuullisia, suomalaisia brändejä, joiden vaatteet tuotetaan ekologisuus edellä.

Kaikki viisi ovat nuorten naisten käsissä syntyneitä tekstiilialan pienyrityksiä, joiden luomukset toteutetaan kierrätysmateriaaleista ja tekstiilialan ylijäämäkankaista – tai vaikkapa hotellien vanhoista tekstiileistä.

Éin by Sara

Éin by Sara on entisen tubettajan Sara Karoliina Haapakosken käden jälkeä.

Brändin vaatteet valmistetaan vasta, kun joku tilaa ne nettikaupasta. Näin ei synny ylijäämäjätettä, ja jokainen vaate on ostajaa varten luotu uniikki kappaleensa.

Tyylillisesti tuotteissa on käytetty paljon käsin virkattuja kukkakirjailuja sekä hempeän kesäisiä värejä. Yllä olevan kuvan valkoinen paita muistuttaa kaikessa herkullisuudessaan kesäistä kermakakkua.

Vaatteiden ja asusteiden hinnat liikkuvat 45 euron ja 275 euron välillä.

MY MOM SAID

Katya Sevastianovan MY MOM SAID brändin kuvan mukainen IRA-neulekorsetti nähtiin toukokuussa Disney Channelilta tutun amerikkalaisnäyttelijä Meg Donellyn päällä.

”Seksikkäästi kestäväksi” kuvailtu mallisto koostuu topeista, mekoista ja uudelleen stailatuista vintage-bleisereistä.

Tuotteet valmistetaan käsin Suomessa ja Virossa, ja kappaleita on saatavilla vain rajoitettu määrä. Hintahaarukka on 49 eurosta 169 euroon.

Tawast Clothing

Milla Tawastin vuonna 2019 perustaman Tawast Clothing -vaatemerkin kulmakiviä ovat neutraalit sävyt, kauniit leikkaukset ja laadukkaat kierrätysmateriaalit.

Ylellisten mutta samalla mukavien ja käytännöllisten vaatteiden jokaisesta ostoksesta lahjoitetaan 5 prosenttia eläinsuojeluun.

Merkin tuotteiden hinnat vaihtelevat 15 euron vastuullisesti tuotetuista ponnareista 295 euron haalareihin ja kesämekkoihin.

Justudios

Jyväskyläläisen Vilma Uutun perustama Justudios-vaatebrändi koostuu pääasiassa unisex-vaatteista. Ne hinnoitellaan läpinäkyvästi: kuluttajille kerrotaan avoimesti, mistä tuotteen myyntihinta muodostuu. Hinnat määräytyvät materiaalien ja valmistustavan mukaan.

Brändi valmistaa katumuotiin sopivia kuteita. Myös tämän vaatemerkin tuotoista osa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Jouten

Jouten on Emmi Lonkan ja Eljas Pajamiehen perustama mukaviin olovaatteisiin keskittynyt tekstiilibrändi, joka kutsuu olemaan jouten.

Kaikki tuotteet ovat unisex. Materiaalina on käytetty kierrätettyjä hotellitekstiilejä, kuten pehmeitä pyyhekankaita. Tuotteet valmistetaan käsin Helsingissä.

Tyyli on kuin skandinaavisesta kesäunelmasta: söpöt vaatteet ovat hattaran ja pastellin sävyisiä.

Tämän kesän mallisto on vielä julkaisematta, mutta nettisivuilla lupaillaan jo ”kesä-pyjamia” – kuulostaa täydelliseltä rennon piknik-päivän viettoon.

Lue lisää: Parhaat juhla-asut nyt! 7 aivan erilaista tyyliä pirskeisiin, joita olet odottanut

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?