”Suomen kauneimman saunan” naapurissa voi nukkua puumajassa – 4 taianomaista majapaikkaa yläilmoissa

Eri puolilta Suomea löytyy kiehtovia puumajoja. Fiskarsiin rakennettu puumaja on kuin puutarha yläilmoissa, kertoo suunnittelija Kristian Talvitie.

Erilaiset puumajat tarjoavat matkailijoille tavan olla yhteydessä luontoon.

24.7. 18:00

Puumajat vievät helposti mielen takaisin lapsuuden mielikuvitusmaailmaan ja loputtomalta tuntuneisiin leikkeihin.

Jos aikaa oman puumajan rakentamiseen ei löydy, voi aina tutustua toisten tekemiin luomuksiin.

Osa Suomen puumajoista on yksityisten omistuksessa, osaan voi tutustua turistina.

Tällaisia vaihtoehtoja on tarjolla:

1. Puumaja KOJA, Fiskars

Suomen kenties uusin puumaja sijaitsee Raaseporin kunnassa Fiskarsin kylässä, jonne ajoneuvomuotoilun maisteri Kristian Talvitie on suunnitellut tulevaisuuden puumajan nimeltä KOJA.

Alun perin KOJA oli osa sähköautovalmistaja Polestarin Design Contest 2021 -muotoilukilpailua, jossa konsepti sai kunniamaininnan. Täksi kesäksi yritys päätti rakennuttaa talon puiden latvoihin.

– Muotoilukilpailun alkuperäinen toimeksianto käsitteli edistyksellisyyttä ja positiivista muutosta. Muiden osallistujien ideat olivat futuristisia, esimerkiksi lentäviä autoja ja muuta avaruusmeininkiä. Itse otin lähtökohdaksi matkustamisen vähentämisen.

Talvitien ajatus on, että matkailun tuottamia ahaa-elämyksiä voi löytää parin sadan metrin päästä kotoa, vaikkapa lähimetsästä. Sen sijaan että eristäisimme itsemme yhä vain kauemmaksi luonnosta, voimme palata sinne takaisin, mutta vain uusin keinoin.

KOJA on Kristian Talvitien suunnittelema. Materiaaliltaan se on CLT-kuusta.

Puumajan keskellä on männynrunko, joka antaa majalle lisävakautta.

Puumajan rakentaminen keskelle metsää kesti kuukauden, ja työtä vaikeuttivat vaihtuvat sääolosuhteet ja epätasainen maasto. Milloin työt piti keskeyttää sadekuuron, milloin maastoon juuttuneen työkoneen takia.

Materiaaliltaan puumaja on CLT-kuusta, ja sen keskellä on männynrunko, joka antaa majalle lisävakautta.

– Kiinnitys on tehty saksalaisen yliopiston kehittämillä puumajamuttereilla, jotka eivät vahingoita puuta.

Ikkunoiden pleksilasia lukuun ottamatta majan kaikki materiaalit ovat orgaanisia. Sisällä on muun muassa mukavat villamatot.

Maja on U-kirjaimen muotoinen.

Puumajaan voi tutustua kesän aikana vain kutsusta. KOJA täydentää Fiskars Biennalen Arkkitehdin talo -kokonaisuutta, jossa on mukana seitsemän minitaloa.

U-kirjaimen muotoinen puumaja on kuin pieni pesä yläilmoissa. Rakennelmaan on saatu mahdutettu kaksia sänkyä sekä ikkunalaudan istuintaso, josta voi ihailla maisemaa.

– Monet ovat kuvailleet kokemusta vaikuttavaksi. Lehtien ja oksien ympäröimänä tuntuu siltä kuin olisi korkealla puutarhassa, Talvitie kertoo.

KOJA täydentää Fiskars Biennalen Arkkitehdin talo -kokonaisuutta, jossa on mukana seitsemän minitaloa. Puumajaan voi tutustua kesän aikana vain kutsusta.

2. Kemiönsaaren Metsäkylä

Kemiönsaaren Storfinnhova Gård tunnetaan elämyksellisestä Metsäkylästä, jossa sijaitsee muun muassa puron varrella oleva maanalainen graniittinen savusauna. Monet pitävät saunaa koko Suomen kauneimpana.

Lue lisää: Suomen ”kaunein savusauna” löytyy Kemiönsaarelta – saunan läpi kulkee metsäpuro

Savusauna ei ole Metsäkylän ainut erikoisuus, sillä alueella sijaitsee viisi puumajaa. Yritys vuokraa majoja pääosin yritysasiakkaille, mutta osan vuotta varauksia otetaan vastaan myös yksityisiltä.

Kemiönsaaressa sijaitseva Storfinnhova Gårdin Metsäkylä on tullut tunnetuksi savusaunastaan, joka sijaitsee puron lähettyvillä. Tunnelma on taianomainen.

Metsäkylässä on viisi puumajaa.

Yrittäjä Mats Grönblom kertoo Ilta-Sanomille, että Metsäkylä sai alkunsa tilan aiemman yrittäjän, kemiönsaarelaisen Martin Andersenin ideasta.

– Andersen halusi rakentaa Metsäkylän samalle paikalle, jossa hän oli lapsena leikkinyt. Hän suunnitteli ja rakensi saunat ja puumajat. Alue valmistui vuonna 2000, mutta vuonna 2011 savusauna paloi. Olin mukana uuden savusaunan suunnittelussa ja rakentamisessa. Se tehtiin mahdollisimman paljon alkuperäisen mallin mukaisesti.

Puumajojen vuokraajat saavat koko Metsäkylän käyttöön. Kauniin luonnon lisäksi alueella sijaitsee oleskelutila, jossa voi nauttia vapaa-ajasta vaikkapa kirjaa lukemalla tai eväitä syömällä.

3. Emmes Retreat, Alaveteli

Jos maan tasalla yöpyminen ei ole juttusi, suuntaa Alaveteliin Keski-Pohjanmaalle.

Siellä sijaitsee puumajoitusta tarjoava Emmes Retreat, josta löytyy kolme kahden hengen ja yksi neljän hengen puumaja. Petipaikkoja on kymmenen.

Alavetelissä sijaitsevat puumajat ovat Emmes Retreatin mailla.

Emmes Retreatin Ulla-Beth Mäki-Jussila kertoo Ilta-Sanomille, että majoja vuokrataan pääosin yksityisille ja jonkin verran yrityksille.

– Puumajat on suunnitellut aviomieheni ja toinen omistajista, Henrik Wiik. Hän on ollut myös mukana rakentamassa niitä.

Emmes Retreatissa vuokrataan puumajoja ja järjestetään hyvinvointitapahtumia.

Puumajojen lisäksi tarjolla on erilaisia hyvinvointipalveluja, kuten joogaa ja luontoretriittejä. Puumajoissa yöpyjät saavat käyttöönsä myös kesäkeittiön ja grillituvan.

4. Raimon puumaja Lempäälässä

Puumajoja rakentavat ahkerasti myös tavalliset ihmiset. Yksi komeimmista löytyy Lempäälästä.

Kerroimme aiemmin, että Raimo Raen rakentaman puumajan tarina alkoi viime kesänä, jolloin mies sai leikkauksessa uudet polvinivelet.

– Se oli sellaista aikaa, että ei oikein pystynyt nukkumaan yöllä. Niinpä tein alakerrassa pahvista pienoismallia majasta. Se auttoi hahmottamaan sitä, paljonko majaan menisi vaneria, vesivaneria ja muuta materiaalia.

Raimon rakentama puumaja sijaitsee Lempäälässä.

Nyt Raen pihalla on komea käpyä muistuttava puumaja. Ulkopuolelta käpymäisessä majassa on sisällä sileät seinät ja jokaisella Raen lapsenlapsella oma, nimikirjaimin varusteltu seinä piirtämistä varten.

Kuvista ei pysty päättelemään, että rakentaja itse yltää hädin tuskin koskettamaan lattiaa maan tasolta. Sisätiloissa korkein kohta on 1,6 metriä ja halkaisijakin 1,8 metriä.

Lue lisää: Raimon mieletön puumaja saa hieraisemaan silmiä – käsistään kätevät suomalaiset esittelevät uusimmat projektinsa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?