Tukholman uudet tärpit – kun ”kaikki on jo nähty”, nämä tuoreet kohteet eivät jätä kylmäksi

Paatunutkin risteilyturisti antautuu Tukholman uutuuksien edessä. Hauska Paradox-museo ja sydämeen käyvä Avicii-pyhättö tarjoavat ääripään elämykset rennossa metropolissa.

2.7. 18:00

Mitä minä juuri näin? Matkakaverin pään vadilla. Vahvasti hän on kuitenkin hengissä, koska nauraa.

Harhautuksia vilisevässä Paradox-museossa vieras on suurimman osan ajasta iloisesti kujalla. Mutta ei se haittaa! Niin on tarkoituskin. Jos oivalluksen lamppu sattuu syttymään pään päälle, tunne kyllä palkitsee.

Huhtikuussa avattu museo Tukholman ytimessä on nimensä mukaisesti täynnä leikkisiä ja outoja juttuja. Sellaisia, että alkaa epäillä, ovatko silmien ja aivojen väliset hermoradat helt okej.

Miksi toinen suomalainen näyttää lilliputilta ja toinen jättiläiseltä samassa huoneessa?

Totuus on harhaa, vain harha on totta? Tiia Koivusalon pää on vadilla vai onko sittenkään.

Ei mene jakeluun. Visit Stockholmin Kimmo Ollila ja Minna Mäkinen samassa tilassa, eri koossa. Paradox-museossa kaikki on mahdollista.

Mieltä huijaaviin kokemuksiin saa ja pitää osallistua itse. Moni temppu aukeaa kaverin kanssa tai kameran kuvasta. Kohteissa on merkki, missä olla ja postata.

Ruuhkattomin vierailuaika on aamupäivisin parahiksi laivojen rantauduttua.

TRENDIKKÄÄSSÄ Tukholmassa tuppaa tulemaan kiire, koska nähtävää on niin paljon. Kannattaa edes kerran reissullansa jäädä kaupungin betonisydämeen Sergelin torin ympäristöön, vaikka se ei ole Gamla Stanin veroinen kaunotar.

Sergelin tori on Tukholman tunnetuin julkinen tapahtumapaikka.

Parin minuutin päässä Paradox-museosta on digitaalinen kulttuurikeskus Space, jonka uumenissa odottaa 400 pelitietokoneen lisäksi viihdyttävä mutta riipaiseva Avicii Experience.

EDM-megatähden elämää kunnioittava museo elähdyttää niitäkin, jotka eivät ole teknomusiikin ja strobovalojen faneja.

Tuuli Sundman ja Aviciin musiikki. Avicii Experiencessa voi eläytyä EDM-tähden musiikkiin ja keikkoihin VR-lasien kanssa.

Keikalla! Juri Silvennoinen Aviciina.

AVICII, oikealta nimeltään Tim Bergling, jaksoi elää vain vuoden pitempään kuin 27 vuoden rokki-iässä kuolleet Amy Winehouse, Kurt Cobain, Jim Morrison, Janis Joplin ja Jimi Hendrix. Uupunut, päihderiippuvainen Avicii teki itsemurhan huhtikuussa 2018 lomallaan Omanissa.

Sulkeutuneen teinipojan huone. Avicii eli Tim Bergling varttui Östermalmilla ja kiinnostui jo nuorena tietokoneista. Ruudulla näkyy kohtaus World of Warcraft -pelistä.

Äiti Anki Lidén ja isä Klas Bergling perustivat poikansa nimeä kantavan säätiön, jonka kautta osa lipputuloista menee nuorten mielenterveystyön tukemiseen. Mallina interaktiiviseen toteutukseen on ollut 2013 perustettu ABBA-museo.

Kävijä saa kulkea Aviciin mukana teinivuosista maailmanmaineeseen ja kuluttaville kiertueille, pohtimaan paineita ja yksinäisyyttä. Monelle nuorelle antaa lohtua tieto siitä, että myös rikas ja kuuluisa voi tuntea riittämättömyyttä.

JOTKUT asiat pysyvät sukupolvelta toiselle: luokkaretki, risteily ja shoppailu Tukholmassa. Metropolin katukuva on yhtä hyväntuulinen kuin ennen niitä kahta vuotta, joita kukaan ei halua muistella.

Drottninggatan on cityshoppaajan pääväylä.

Silja Symphonyn yökerhossa kokemuksia sulattelee Mikkelin Urheilupuiston koulun 9M-luokka. Ihanat ostoskadut polttelivat etukäteen, mutta niitä ennen oli ohjelmaan määrätty käynti ABBA-museossa. Retro popyhtye ei olisi nuoria kiehtonut, mutta kuinkas kävi.

Vasta keikkailleet Björn, Agnetha, Frida ja Benny ovat aina trendikkäitä. Abba-museon interaktiivinen kierros kolahtaa myös uusille sukupolville, vaikka vahanuket saattavat huvittaa.

– Luultiin, ABBA-paikka on tyhmä, mutta se oli tosi hyvä. Ehdittiin shoppaillakin, paljon!

Hartaasti odotettua luokkaretkeä kaitsivat musiikinopettaja Jukka Korhonen, liikunnan ja terveystiedon opettaja Lotta Konttinen sekä kaksi vanhempaa.

Mikkelin Urheilupuiston 9M pääsi sittenkin hartaasti odotetulle Tukholman-risteilylle. Opettajat Jukka Korhonen ja Lotta Konttinen kiittävät laivan yökerhossa ilakoivia nuoria hienosti sujuneesta luokkaretkestä.

ONNEKSI tietyt systeemit myös muuttuvat sukupolvien myötä. Koko teinilauma reissasi selvin päin ja harmeitta.

– Olen 25 vuotta näitä hommia painanut ja on kyllä meno siistiytynyt. Kukaan ei yöllä edes yrittänyt hiippailla hytistään, Korhonen kiittää.

Konttiselle luokkaretki oli ensimmäinen. Kummankaan valvojan omista retkimuistoista ei löydy raflaavaa kerrottavaa.

– Käytiin seurakunnan leirikeskuksissa, Konttinen nauraa.

Rento Tukholma on taas ennallaan. Hötorgetin liepeitä löytyvät uudet nähtävyydet Paradox-museo ja Avicii Experience.

YLI KAHDEN vuoden ajan kaikki kiva on ollut kiellettyä. Oppivelvollisuutensa päättävän tytön kysymys siitä, mitä kevätjuhlassa yleensä tapahtuu ja miten siellä esiinnytään, pysäytti kokeneenkin opettajan.

– Mehän ei tajuta, että näillä meni sulkujen kanssa melkein koko yläaste. Se on valtava aika elämästä, Korhonen sanoo.

Onnistunut irtiotto arjesta antaa potkua tulevaan. Onhan edessä loma ja kesä!

Silja-brändin laivat ovat reissanneet Suomen ja Ruotsin väliä 65 vuotta. Silja Symphonyn intendentti Maria Jusélius on ollut mukana vuodesta 1985 ja kokenut myrskyisällä alalla kaiken.

Mutta ei ikinä tällaista.

Väestä on kauhea pula aivan kuten maissakin. Keittiö- ja tarjoiluammattilaisten on ollut pakko hakeutua muihin töihin koronan aikana. Totta kai tilanne näkyy myös asiakkaille.

Silja-brändi täyttää tänä vuonna 65 vuotta. Intendentti Maria Jusélius aloitti Silja Symphonylla vuosituhannen ensimmäisenä päivänä. Kotilaivan Promenade sykähdyttää häntä yhä edelleen.

– Ruotsin lipun alta sanottiin irti 300 ihmistä eivätkä kaikki palaa. Joudumme tekemään samat asiat vähemmällä henkilökunnalla. Omaa tonttia ei oikeastaan ole, paitsi tietysti konepuolella, jonne on myös vakansseja auki kesäksi, Jusélius kertoo.

KATKARAVUT eivät ruotsinlaivoilta lähde, vaikka mikä olisi. Myös Silja-laivojen tavaramerkki, hienostunut kalaravintola Happy Lobster, on sama kuin ennen. Kaikki muu on vuosien varrella myllätty uusiksi.

Synttärijuhlilta ovat pois luksusta kuluttavat kiinalaiset ja venäläiset risteilijät.

– Suomalaiset reissaavat jo reippaasti ja ruotsalaisetkin jonkin verran. Valtaosa asiakkaista on aina ollut suomalaisia. Olemme iloisia, että ihmisillä on taas halua juhlia ja matkailla.

Kesäduunia vielä etsiville Juséliuksella on hyvä täky.

– Puolet töitä ja puolet vapaata täydellä palkalla. Ei tällaista kesäpestiä voi maissa saada.

Paradox-museo, Sergelgatan 20, Space ja Avicii Experience, Selgelgatan 2, ABBA-museo, Djurgårdsvägen 68

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?