Kun matkailuyrittäjänä Levillä toimiva Janita, 25, saapui turistien luokse poron kanssa, tapahtui jotain, mitä hän ei unohda – näitä vieraat usein ihmettelevät

Janita Kenttälä työskentelee Levillä matkailuyrittäjänä. Nainen on huomannut, että mitä kauempaa vieraat tulevat, sitä erikoisemmilta meille tyypilliset asiat turisteista tuntuvat.

Janita Kenttälä on nuori matkailuyrittäjä Leviltä.

3.3. 13:13

Janita Kenttälä, 25, muistaa tilanteen lopun ikää.

Nuori matkailuyrittäjä ei ehtinyt olla paikalla minuuttiakaan, kun ympärille oli levittäytynyt laaja joukko hämmästyneitä turisteja. Syynä oli poro, jonka kanssa nainen oli paikalle saapunut.

Minuuttien kuluessa vastaanotto muuttui varsin rock-henkiseksi: koskettelijoita ja kuvaajia oli paikalla sen verran paljon, että Kenttälän ainoaksi vaihtoehdoksi jäi poistuminen paikalta.

– Tilanne meni niin hulluksi, etteivät ihmiset edes kuunnelleet minua. Kukaan ei tajunnut, että myös poro on jonkun omaisuutta.

Reaktio kertoi siitä, kuinka ihmeellinen eläin poro turistien silmissä on.

Valkohohtoisesta ja lempeän näköisestä eläimestä on tullut Lapin matkailun symboli, jota ilman turismia ei siellä näin laajamittaisena kenties olisi.

Suurin unelma liittyy poroihin

Porot ovat turisteille tärkeitä, mutta sitä ne ovat myös Janita Kenttälälle. Naisen suurin toive on tulla joskus poroelinkeinon harjoittajaksi.

Porot ovat olleet osa Kenttälän sukua monen sukupolven verran, mutta isän porotilan jatkosta on vielä erimielisyyttä.

– Tulevasta ei tiedä, mutta näyttää siltä, että työ siirtyy velipuolelle.

Kenttälä uskoo, että taustalla vaikuttavat stereotyyppiset ajatukset naisten ja miesten töistä. Poromiehen työ on nähty useimmiten miehen työnä, mutta naisten määrä on kasvussa.

Kauan ei ole siitäkään, kun nainen kuuli, ettei ole vielä riittävän vanha tai voimakas porojen hoitajaksi.

– Itse en usko, että porojen hoito on pelkästään voimasta kiinni.

Porot ovat Janita Kenttälän intohimo. Nainen tekee tällä hetkellä töitä matkailuyrittäjänä.

Tällä hetkellä Kenttälä toteuttaa rakkauttaan eläimiä ja Lapin luontoa kohtaan yrityksensä kautta, jonka hän perusti espanjalaisen miehensä Victor Joven, 27, kanssa.

Muun muassa husky- ja poroajeluita, revontuliretkiä ja saunomista tarjoava Eanan Levi aloitti toimintansa juuri ennen korona-aikaa.

Nämä väärinkäsitykset poroista ovat turistien keskuudessa yleisiä

1. ”Moni luulee, että porot syövät porkkanaa. Luulen, että väärinkäsitys on tullut Frozen-elokuvasta, jossa näin tehdään. Harvassa ovat kuitenkin ne porot, joille porkkana maistuu.”

2. ”Monet eivät tiedä, että porot pudottavat sarvia joka vuosi ja kasvattavat uusia.”

– Kuluneena talvena asiakkaita on riittänyt, mutta tätä ennen jouduimme miettimään kolmen kuukauden välein, täytyykö pillit laittaa pussiin. Aika on ollut hyvin stressaavaa.

Kuluneena talvena asiakkaita on riittänyt, mutta tätä ennen jouduimme miettimään kolmen kuukauden välein, täytyykö pillit laittaa pussiin. Aika on ollut hyvin stressaavaa.

Juuri nyt näyttää valoisalta: iso ryhmä on tulossa tänään illalliselle, ja jatkossakin tulijoita riittää. Britit, espanjalaiset, amerikkalaiset – ja erityisesti ranskalaiset ja hollantilaiset, ovat löytäneet Levin.

Espanjalainen Victor Jove on Janita Kenttälän yrittäjäkumppani ja puoliso.

Ensikertalainen Lapin-kävijä oli viisi vuotta sitten myös Jove, joka rakastui suomalaiseen Kenttälään Tinder-treffeillä.

– Minulla ei ollut tapana tapailla turisteja, sillä Levillä on eräänlainen Las Vegas -maine. Tänne kun tullaan, vaimot ja lapset unohtuvat. Jokin Victorissa herätti kuitenkin kiinnostuksen.

Minulla ei ollut tapana tapailla turisteja, sillä Levillä on eräänlainen Las Vegas -maine.

Tapaamisen jälkeen Kenttälä matkusti Barcelonaan, jonka lähellä Jove asui. Matkan aikana pariskunta kihlautui, koska Victor halusi osoittaa olevansa tosissaan.

Puoli vuotta tapaamisesta mies muutti Lappiin.

– Hän on sopeutunut tänne hyvin. Hän on meistä se, joka saattaa sanoa kaukana erämaassa, että haluaisi muuttaa sinne, kauas kaikesta.

”Olen kuullut hämmästelyjä, että osaan ajaa moottorikelkalla”

Ulkomaalaisille Levi näyttäytyy usein paratiisina, jossa vaikutuksen tekevät etenkin hiljaisuus ja luonto. Korona-aikana pelkästään se, että ulkona saa liikkua ilman maskia, on luksusta useimmille.

Mitä kauempaa vieraat tulevat, sitä enemmän heitä ihmetyttää myös maamme tasa-arvo.

– Etenkin naiset pitävät hienona sitä, että työskentelen täällä yrittäjänä. Joskus olen kuullut hämmästelyä siitä, että osaan ajaa moottorikelkkaa.

Porot ovat puolivillejä, eivätkö ne esimerkiksi nauti siitä, että niitä silitellään.

Ihmetystä herättää myös Kenttälän taito käsitellä poroja.

– Olen kehittänyt rutiinit, jotka toimivat. Porot ovat puolivillejä, eivätkö ne esimerkiksi nauti siitä, että niitä silitellään. Ruoka ja samoina toistuvat rutiinit kuitenkin auttavat.

Turistien sottaaminen harmittaa

Jos Lappi on tehnyt vaikutuksen turisteihin, ei siihen kyllästy helpolla edes maakunnassa syntynyt Kenttälä. Nainen toteaa, että alueen luonto tekee vaikutuksen erityisesti, kun kiertää maailmalla ja tajuaa, minkälainen paratiisi kotona odottaa.

– Täällä on puhdasta, hiljaista ja ihanaa.

Maailmalla reissannut Janita Kenttälä on tajunnut matkoillaan, minkälainen paratiisi puhdas Lappi on.

Viime vuosina on harmillisesti näyttänyt siltä, että Lapin vetovoima on uhattuna. Ilmastonmuutos huolettaa. Myös Levillä kiihtynyt roskaaminen harmittaa naista.

Joka kevät paikalliset joutuvat siivoamaan lumen alta paljastuvaa roskaa: tupakantumppeja ja kaljatölkkejä, joita välinpitämättömät matkailijat ovat jättäneet jälkeensä.

– Viime aikoina ongelmia on ilmennyt myös yleisillä laavuilla, joihin mennään örveltämään, kun baarit ovat kiinni. Sottaajat ovat rikkoneet ikkunoita ja polttaneet kaikki puut niin, ettei muille jää mitään.

Sottaajat ovat rikkoneet ikkunoita ja polttaneet kaikki puut niin, ettei muille jää mitään.

Kohti poronhoitajan tutkintoa

Haasteista huolimatta Janita Kenttälä näkee tulevaisuuden Lapissa valoisana.

Jos unelmat käyvät toteen, poronhoito näyttelee vielä suurempaa roolia naisen elämässä.

Ukko-vasa oli Janitan ensimmäinen poro. Sittemmin lauma on kasvanut.

Tänä keväänä nuori matkailualan yrittäjä valmistuu Saamelaisalueen koulutuskeskuksesta poronhoitajaksi. Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto on tarkoitettu henkilöille, jotka kaavailevat porotaloudesta itselleen elinkeinoa.

Tulevaisuus näyttää, jääkö sukutilan jatkaminen unelmaksi, vai pitääkö yrittäjyyttä kokeilla toista kautta.

Oman alansa Kenttälä kokee kuitenkin löytäneensä.

– Porot ovat intohimoni. Kyseessä on ala, jossa koen vielä kehittyväni niin työntekijänä kuin ihmisenä.

Janita Kenttälä kertoo poroista ja arjestaan myös TikTok-videoillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?