Vuoden 2022 retkikohde on ”Kainuun kuningas” – upea luontokohde yllättää

Hepoköngäs on Vuoden retkikohde 2022 ja Suomessa melko harvinainen, oikea vesiputous.

Hepokönkään vesiputous on jylhä nähtävyys Puolangalla.

14.2.2022 13:38

Komea vesiputous ja ympärillä vehreä maisema. Tällaiset näyt on helppo kuvitella vaikeakulkuisten matkojen päähän. Monelle tuleekin yllätyksenä, että näin upea luontokohde sijaitsee vaivattoman matkan päässä Kainuussa.

Puolangalla sijaitseva helmi on nimeltään Hepoköngäs. Osa tuntee sen lempinimellä Kainuun putousten kuningas.

Aiemmin Puolanka on saanut mediahuomiota pessimistisellä huumorillaan, mutta nyt paikkakunta houkuttelee myös luontomatkailijoita. Retkipaikka-sivusto on nimittäin nimennyt Hepokänkään Vuoden retkikohteeksi 2022.

Lue lisää: BBC löysi Suomesta maailman pessimistisimmän paikan: ”Kuollaan pois, mutta niin että se huomataan”

Retkipaikan äänestyksessä annettiin 2 063 ääntä, joista 24,7 prosenttia meni Hepokönkäälle, sivusto kertoo tiedotteessa. Toiseksi eniten ääniä, 15,3 prosenttia, keräsi Keski-Suomessa sijaitseva Häähninmäki. Se tunnetaan laajojen reitistöjen lisäksi poikkeuksellisen hienosta retkeilytuvasta ja näköalatuvasta.

Suomessa melko harvinainen nähtävyys

Vuoden Retkikohteeksi valittu Hepoköngäs yllättää monin tavoin. Se sijaitsee 16 kilometrin päässä Puolangan keskustassa, aivan tavallisen jokimaiseman keskellä Heinijoessa. Tyyni puro päättyy jyrkänteeseen, josta vesi putoaa alas. Suuren kanjonin pohjalla vesi jatkaa jälleen rauhallista juoksuaan.

Aivan tavallisen jokimaiseman keskellä Heinijoessa sijaitsee upea vesiputous, Hepoköngäs.

Suomen upeimmat luontokohteet -kirjan (Karttakeskus 2020) kirjoittaja Tuomo Kesäläinen muistuttaa kirjassaan, että on suoranainen ihme, miten pieni joki on muodostanut näin komean luontonähtävyyden: Suomessa melko harvinaisen, oikean vesiputouksen.

Lue lisää: Uutuuskirja listasi Suomen upeimmat luontokohteet – tunnetko jo ”Suomen Niagaran?”

Näin pääset perille

Vuoden retkipaikalla käynti ei edellytä suurempia vaellustaitoja.

Hepokönkään vesiputouksen äärelle vie esteetön polku, joka alkaa parkkipaikalta Hepokönkääntien päästä. Matka on vain 600 metrin mittainen, Retkipaikka-sivusto kertoo.

Vesiputousta voi ihastella portailta, joiden päältä saa kauneimmat kuvat.

Retkipaikka-sivuston mukaan näyttää siltä, että vesiputouksella olisi korkeutta ainakin kuusikerroksisen kerrostalon verran.

Viralliset tiedot vesiputouksen korkeudesta vaihtelevat. Luontoon.fi-sivusto kertoo Hepokönkään korkeuden olevan 24 metriä. Suomen upeimmat luontokohteet -kirjassa korkeudeksi on merkitty 18 metriä.

Hepokönkään korkeudesta on erilaisia arvioita. Suomen upeimmat luontokohteet -kirjassa sen korkeudeksi on merkitty 18 metriä.

Jos tulet paikan päälle pidemmän matkan päästä, kannattaa samaan reissuun yhdistää visiitti Liejeen putouksille. Kyseessä on 3–4 putouksen ja koskipaikan ryhmä. Vesi putoaa alas 5– 10 metrin matkan.

Maisema paikalla on rauhoittava. Ympärille leviää Kainuun jylhä ja kuusivaltainen korpi.

Lue lisää: Mikko on löytänyt kotimaasta luontomatkaajan unelman, jonka kauneutta hän ylistää: ”Täällä on jokia, koskia ja putouksia”

Osittainen lähde: Suomen upeimmat luontokohteet (Karttakeskus 2020)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?