Pekan revontulikuvat kiinnostavat nyt ympäri maailmaa: oletko nähnyt koskaan näin upeaa taivasta?

Jopa Kymenlaakson korkeudella on voinut bongata viime aikoina upeita taivaantulia.

Pekka Vainio ikuistaa kuviinsa revontulia asuinpaikkakunnallaan Kotkassa ja reissuillaan Lapissa. Kuva Kotkasta vuodelta 2015.

5.2.2022 12:30

Vihreää, turkoosia, sinistä. Häivähdys keltaista.

Kotkassa asuva Pekka Vainio on freelance-kuvaaja, jonka otokset taivaalta pysäyttävät paatuneenkin sosiaalisen median selaajan.

Revontulia bongaava kotkalainen on saanut ikuistettua valokuviinsa niin kauniita taivaantulia, että moni ulkomaalainenkin on innostunut. Kotkan, Ylläksen ja Kuusamon öisiä tähtitaivaita ihastellaan nyt Vainion kuvien kautta Aasiassa ja Yhdysvalloissa saakka.

Yksi Vainion upeimmista revontulikuvista on otettu Kotkassa joitakin vuosia sitten. Tuolloin ympäri Suomea nähtiin upeita taivaantulia.

Vainio hämmästelee, kuinka laajaa yleisöä kuvat ovat koskettaneet. Ylläksellä otettu revontulikuva, jossa taivas loimuaa vihreänä, keräsi liki satatuhatta reaktiota. Reels-videon, joka on kuvattu samassa paikassa, on katsonut 146 000 sosiaalisen median käyttäjää.

Tänä talvena revontulet ovat olleet tavallista upeampia.

– Tammikuun puolivälissä niiden loimua saatiin ihailla täällä etelärannikolla asti.

Valokuvaaja kertoo, että revontulia näkyy nyt enemmän, sillä Auringon aktiivisuus on kasvanut.

– Pilkkumaksi on kolmen vuoden kuluttua. Tämä tarkoittaa kuuden seuraavan vuoden aikana revontulien näkyvyyden lisääntymistä.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan pilkkuluku on tunnetuin ja myös tieteellisissä yhteyksissä edelleen suosittu Auringon aktiivisuuden mitta.

Revontulissa Vainiota ihastuttaa niiden jatkuvasti muuttuva kauneus.

– Revontulet luovat salaperäisen ja satumaisen tunnelman maisemaan – etenkin tuttuun maisemaan.

Muita harrastuksesta kiinnostuneen kannattaa liittyä Facebookissa aihetta käsittelevään ryhmään tai opetella käyttämään revontuliennusteita.

Vainio jatkaa taivaan kuvaamista, osittain työnsä, puitteissa. Taivaan liikkeiden seuraamisessa on kuitenkin ennen kaikkea kysymys elämäntavasta.

– Kuvaaminen on tärkeä avain henkiseen hyvinvointiin – etenkin näiden parin vaikean vuoden aikana.

Lue lisää: Ranualla asuva Jari julkaisi somessa huikean revontulivideon – pian mediatalot ympäri maailmaa ottivat yhteyttä

Lue lisää: Suomessa sijaitsee talvinen paratiisi, joka ei ole suurelle yleisölle tuttu: Petteri ikuisti kuviin kotipaikkakuntansa upeuden

Lue lisää: Maija-Liisa löysi jo lapsena rantaparatiisin, jonne hän palaa yhä vuosikymmenien jälkeen: tällainen on ”piilossa oleva helmi” Tauvo

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?