Nämä matkakohteet kiinnostavat suomalaisia nyt eniten – yksi harrastus on noussut suosituksi: ”Varattiin alta aikayksikön”

Suomalaiset ovat aiempaa kiinnostuneempia kotimaanmatkailusta. Lappi kiinnostaa tuttuun tapaan, mutta myös Vaara-Suomi houkuttaa.

Matkailuautoharrastus on noussut pandemia-aikana suosikiksi.

Lennot yhdestä paikasta, hotelli toisesta ja vuokra-auto kolmannesta.

Etenkin reppureissaajat ovat suosineet matkojen varaamisessa tapaa, jossa parhain mahdollinen hyöty saadaan eri palveluntarjoajia hyödyntämällä.

Viime vuosina vanha tuttu käytäntö on kokenut muutoksen, kertoo markkinatutkimusyritys Kantarin Anne Lahtinen Matkamessujen tiedotustilaisuudessa.

– Yhä enemmän ja enemmän käytetään matkatoimistojen sivustoja. Myös omatoimimatkaajat ovat huomanneet, että aikaa ja vaivaa menee, kun selaillaan sieltä täältä. Tähän vaikuttanee matkapakettilaki, joka varmistaa, että matkustaja on enemmän turvassa, kun ostaa yhdeltä toimijalta koko matkan.

Pandemia-aikana moni toivoo matkoilleen myös aiempaa parempaa turvaa. Matkailijat kaipaavat luotettavaa tahoa matkansa järjestämiseen.

Järvi-Suomi, Etelä-Suomi ja Lappi kiinnostavat

Matkamessujen teettämän matkailututkimuksen mukaan koronapandemia on muuttanut suomalaismatkailijoiden tapoja ja tottumuksia.

Selkein koronapandemian tuoma ilmiö on matkailun muuttuminen kotimaa- ja Eurooppa-painotteisiksi. Suurimman pudotuksen ovat kokeneet kaukomatkat*, joita tehtiin Suomen matkailualan liiton tilastojen mukaan viime vuonna vaivaiset 4 691 kappaletta. Vuonna 2019 luku oli 85 705.

Suomalaista 82 prosenttia suunnitteli marraskuussa 2021 matkustavansa tänä vuonna kotimaassa.

Suomessa haluaa matkailla entistä useampi.

Suomalaisista 82 prosenttia suunnittelee matkustavansa vuonna 2022 kotimaassa. Kaksi vuotta aikaisemmin näin teki 53 prosenttia.

Pohjois-Karjala kiinnostaa Suomessa lomailijoita.

Etenkin Järvi-Suomi, Etelä-Suomi, Lappi, pääkaupunki, Pohjanmaa, saaristo ja Vaara-Suomi eli Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Koillismaan alueista muodostuva maisema-alue, kiinnostavat.

Ulkomaanmatkoista haaveilee kuitenkin yhä moni.

Tänä vuonna ulkomaille kaavailee lähtevänsä 55 prosenttia suomalaisista, kun luku oli pari vuotta sitten 67 prosenttia.

Ei aina lentäen

Matkailutavoissa näkyy kiinnostus aiempaa hitaampaan reissaamiseen. Maata pitkin matkailu kiehtoo.

Myös vastuullisuusasiat kiinnostavat matkailijoita. Esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen kompensointiin alkaa olla aiempaa enemmän halua.

Olennaista kuitenkin on, että työ on tehty matkailijalle helpoksi.

Matkailuautolla matkustaminen on lisääntynyt.

Yksi matkailuharrastus on kasvanut pandemia-aikana räjähdysmäisesti.

–Covid-aikana matkailuautot varattiin alta aikayksikön, vaunujakin on näkynyt autojen perässä. Kiinnostus on kasvanut kovasti. Se joukko väheni, joka sanoo, ettei harrastus kiinnosta pätkääkään, Lahtinen kertoo.

Covid-aikana matkailuautot varattiin alta aikayksikön, vaunujakin on näkynyt autojen perässä. Kiinnostus on kasvanut kovasti.

Lue lisää: Näin paljon matkailuautoilu maksaa – älä anna kokonaissumman yllättää

Samalla matkailun tahti on rauhoittunut.

– Aikaisemmin oltiin valmiita menemään kohteisiin, joissa on paljon matkustajia. Nyt halutaan vähemmän turismintäyteisiä kohteita. Aktiiviloman sijaan halutaan lepoa ja rauhaa, katukeittiöt kiinnostavat isoja ravintoloita enemmän, Lahtinen kertoo.

Matkalle lähetään myös aiempaa useammin koko suvun, kuten isovanhempien tai serkkujen kanssa.

Aktiiviloman sijaan halutaan lepoa ja rauhaa.

Matkat pitenevät, työ ja loma yhdistetään

Selkeä muutos aiempaa on myös matkojen piteneminen.

Pidempiin reissuihin on mahdollisuus, sillä työn tavat ovat muuttuneet. Moni pystyy yhdistämään etätyöt lomapätkään.

Joustava työaika tulee vaikuttamaan matkojen pituuteen ja myös tapoihin olla matkoilla.

– Se osa väestöstä, jolla on mahdollisuus etätöihin, on alkanut ajatella, että olisiko työpiste siellä, missä paistaa aurinko. Työ ja lomailu halutaan kuitenkin selvästi pitää edelleen erossa toisistaan, Lahtinen kertoo.

*Tilasto koskee lentäen tehtyjä vapaa-ajan matkapaketteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?