Tällainen on Itävallassa sijaitseva, maailman suurin jääluola Eisriesenweltin jääluola - Matkat - Ilta-Sanomat

Kun Jenni ja Vesa pääsivät maailman suurimpaan jääluolaan, edessä oli mykistävä kokemus

Maailman isoin jääluola Itävallassa vetää vertoja jopa upeille tippukiviluolille.

Helsinkiläinen pariskunta kuvailee Eisriesenweltin jääluolaa automatkansa suurimmaksi yllätykseksi.

5.1. 17:04

Lämpötila nolla astetta ja ympärillä pimeys, jota valaisevat vain vanhat öljylamput.

Viime syksynä helsinkiläinen pariskunta tutustui automatkallaan luolaan, joka veti vertoja kaikille aiemmin nähdyille.

Jenni Kurvinen 38 ja Vesa Karvonen 45, olivat automatkalla Saksassa ja Itävallassa, mutta päättivät pysähtyä Itävallan Werfenissä.

Siellä, peräti 1 640 metrin korkeudessa, sijaitsee maailman suurin kalkkikivijääluola Eisriesenwelt.

– Kun pääsimme luolan suuaukolle, ensimmäisenä eteemme tulivat rappuset, joita noustiin ylös 700 porrasta ylöspäin. Jäämuodostelmat tulivat eteemme vasta vähän ajan päästä. Silloin ajattelin, että luonto on melkoinen taiteilija, Jenni Kurvinen kertoo Ilta-Sanomille.

Näkymä luolan suuaukolta oli sekin vaikuttava.

Automatkailua harrastava Kurvinen oli kyllä kierrellyt aiemmin erilaisissa tippukiviluolissa, mutta itävaltalaisen pikkukaupungin jääluola oli ”jotakin ihan muuta”.

– Luola on vaikuttavan kokoinen, onhan se maailman suurin jääluola. Luolassa näkee mielikuvituksellisen mallisia jäämuodostelmia, avaria halleja ja matalampia kalkkikivikohtia. Upeinta olivat valon kajossa sinisen sävyissä hohtavat suuret jäämuodostelmat, Kurvinen muistelee.

Reissaaja kertoo kokemuksestaan myös blogissaan Unelmatrippi.

Omin päin maailman suurimpaan jääluolaan ei tietenkään mennä. Pariskunta osti liput etukäteen netistä, ja ne oikeuttivat oppaan johdolla tehtyyn vierailuun sekä kaapelihissimatkaan tuhannesta metristä luolan suuaukolle.

”Upeinta olivat valon kajossa sinisen sävyissä hohtavat suuret jäämuodostelmat”, Kurvinen kuvailee.

Kierros maailman suurimmassa jääluolassa kesti reilun tunnin. Puisia ja metallisia kävelysiltoja pitkin käveleminen pelkän öljylampun valossa oli tunnelmallista.

– Sisällä tuntui melkein siltä kuin luola olisi oma maailmansa. Luulisi, että jää olisi suomalaiselle aika tuttu asia, mutta valtavat jäämuodostelmat tekivät vaikutuksen.

Sisällä tuntui melkein siltä kuin luola olisi oma maailmansa.

Vaikka kierros oli verrattain lyhyt, nousua kertyi 134 metriä, mikä tuntui jaloissa. Lisäksi kierroksen loppupuolella laskeuduttiin 700 rappusta alaspäin.

Luola sijaitsee 1 640 metrin korkeudessa.

Vasta kierroksen loputtua Kurvinen hahmotti, kuinka valtavan kokoisessa luolassa oli käynyt. Luola on 42 kilometriä pitkä.

– Luola on kuin labyrintti. Siellä on massiivisia jäämuodostelmia, isoja avaria halleja ja matalampia kalkkikivikohtia. Joka puolella ympärillämme oli vaikuttavan näköistä.

Joka puolella ympärillämme oli vaikuttavan näköistä.

Vaikuttavaa oli jään ja suuruuden lisäksi myös pimeys.

Kun opas pyysi osallistujia sammuttamaan öljylamppunsa hetkeksi yhtä aikaa, luolassa ei todella nähnyt eteensä metriäkään.

Öljylamput antoivat valoa.

Maailmaan suurimpaan jääluolaan voi tutustua vain toukokuusta lokakuuhun.

Oli ilma ulkona minkälainen tahansa, lämmin pukeutuminen on välttämättömyys. Lämpötila luolan sisällä on aina nollan tuntumassa.

Kokonaisuudessaan retkeen kannattaa varata kolme tuntia, sillä kaapelihissimatka, siirtymät ja luolassa vierailu ottavat oman aikansa.

Varmaa on, että retken kaikki yksityiskohdat ovat kokemisen arvoisia.

– Meidän vierailumme aikaan oli kaunis sää, joten vuoristoiset maisemat kävelyreitin varrella olivat upeat. Ne olivat jo elämys itsessään, Kurvinen kertoo.

Info

■Eisriesenweltin kalkkikivijääluola sijaitsee noin 50 kilometrin päässä tunnetusta itävaltalaiskaupunki Salzburgista. Sieltä voi ottaa bussin vierailukeskukselle. Salzburgista järjestetään luolalle myös valmiita päiväretkiä.

■Paikalle voi tulla myös omalla autolla. Vierailukeskuksen luona on maksuttomia pysäköintialueita. Auton voi jättää myös laaksoon Werfeniin.

■Lippu kannattaa varata etukäteen netistä. Lippu, joka sisältää kaapelihissimatkan, maksaa 33 euroa. Ilman kaapelihissillä taitettua osuutta vierailuun täytyy varata vähintään puolitoista tuntia lisää aikaa, sillä matkan joutuu tuolloin kävelemään polkua pitkin.

■Luola on auki toukokuun alusta lokakuun lopulle.

Lue lisää: Jussi toteutti vuosia kyteneen unelman ja vieraili hylätyssä mielisairaalassa – kuvat näyttävät unenomaisen tunnelman

Lue lisää: CNN listasi vuoden 2022 unelma­loma­kohteet – Suomesta yllätys­nimi

Lue lisää: Rovaniemellä sijaitsee paikka, joka saa osan turisteista jännittämään seuraavaa yötä

Luola on auki vain kesäkuukausina, toukokuusta lokakuuhun.

Yhdistelmälippu, joka sisältää luolavierailun ja kaapelihissimatkan, maksoi viime vuoden syksyllä 33 euroa. Lippu kannattaa ehdottomasti varata etukäteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?