5 elämystä, jotka voi kokea Lapissa pikkurahalla

Lapissakin voi matkailla edullisesti.

Lapin vaikuttavin nähtävyys ovat avarat ja näennäisen tyhjät maisemat, jotka näyttävät jatkuvan äärettömyyksiin.

18.10.2021 13:48

1. Rentoutumista – Arctic Sauna World: 25 euroa

Muoniossa Jerisjärven rannalla piileskelee ihana saunakompleksi, Arctic Sauna World, jonne kannattaa suunnata kauempaakin. Tyylikkäässä kokonaisuudessa yhdistyvät Lapin luonto, suomalainen mytologia ja ekologisuus hienolla tavalla. Erilaisia saunoja on viisi, ja tunnelma on mukavan rauhaisa.

Vellamon saunan suurista ikkunoista saa ihailla järven yli antavaa maisemaa. Ilmattaren sauna on kota, jossa nautitaan infrapunalämmittimien lempeästä lämmöstä. Savulle tuoksuvassa Ukon saunassa on pimeää ja tuimat löylyt.

Lue lisää: Lapin legendaarisin sauna, löylyt lumessa ja 6 muuta pohjoisen saunaelämystä, jotka haluat kokea

Vilvoitella voi sekä sisä- että ulkotiloissa. Kesällä voi pulahtaa laiturilta uimaan ja talvella avantoon.

Yhden hengen lippu maksaa 25 euroa, perhelippu 50 euroa. Hierontoja on tarjolla lisämaksusta.

Muoniossa sijaitseva Arctic Sauna World on luonnonläheinen ja nautinnollinen kokemus useine erilaisine saunoineen.

2. Kulttuuria – Rovaniemen kulttuuripassi: 20 euroa

Rovaniemi toimii monelle porttina muualle Lappiin, mutta itse kaupungissakin kannattaa viettää pari päivää. Hotellivalikoima on hyvä ja ravintolatarjonta kansainvälinen.

Kolmeen parhaaseen kulttuurikohteeseen voi tutustua 20 euroa maksavalla yhteislipulla: metsäaiheinen Pilke-tiedekeskus sopii hyvin koko perheelle, ja Kulttuuritalo Korundin taidemuseossa on pohjoista nykytaidetta. Museo ja tiedekeskus Arktikumin hyvin toteutetut, monipuoliset näyttelyt kertovat pohjoisten alueiden luonnosta ja eläimistä sekä Lapin kulttuurista ja historiasta.

3. Satumaisuutta – Jutustelu joulupukin kanssa: 0 euroa

Rovaniemellä on myös liki pakko poiketa, ainakin lasten kanssa, Joulupukin Pajakylään, jossa välkkyvät joulukuusten valot ympäri vuoden. Alueella on muun muassa joulupukin pääposti ja Tallitontun kotieläinpiha, ravintoloita ja kauppoja, joissa myydään matkamuistoja, joulukoristeita ja suomalaista designia. Keskusaukiolla voi ylittää maahan merkityn napapiirin, talvella linja erottuu valonsäteenä.

Pajakylään on vapaa pääsy, myös joulupukin kammariin, jossa pääsee juttelemaan pukin kanssa. Muistoksi otettu valokuva maksaa alkaen 35 euroa.

4. Herkuttelua – Lettu lakkahillolla: 4,2 euroa

Paikallisen luonnon antimet maistuvat etenkin tasokkaiden ravintoloiden annoksissa. Lapista löytyy huippuravintoloita, kuten hotelli Kultahovissa Inarissa toimiva Aanaar moderneine annoksineen (kolmen ruokalajin menyy 52 euroa), tai Posiolla sijaitseva, paljon kehuttu fine dining -ravintola Tapio, jonka viiden ruokalajin menyy maksaa 95 euroa.

Ivalontien varressa, noin 40 kilometriä Sodankylästä pohjoiseen, olevaan kesäkahvila Cafe Hariannaan kannattaa poiketa letuille.

Mutta herkkuelämys voi olla myös arkisempi ja löytyä yllättävästä paikasta. Jos ajelee kesäaikaan Sodankylästä kohti Saariselkää, kannattaa pysähtyä nelostien varressa järven rannalla kesäkahvila Cafe Hariannassa. Erinomaisella lakkahillolla, jäätelöpallolla ja kermavaahdolla kruunattu lettu ja kuppi kahvia maksavat yhteensä noin 6,5 euroa.

5. Pysähtymistä – Tyhjyyden ihailu: 0 euroa

Lapin vaikuttavin nähtävyys ovat avarat ja näennäisen tyhjät maisemat; se, että näkee ympärillään vain silmän kantamattomiin jatkuvaa luontoa, joka tuntuu jatkuvan äärettömyyksiin. Hienoja patikointi-, vaellus- ja retkeilymaastoja riittää. Kuljeskelu kansallispuistoissa ja muilla luontopoluilla sekä tunturien rinteillä ei maksa mitään.

Talvella avaria maisemia voi ihailla hiihtokeskusten lähellä olevilta huipuilta, kevät on otollista aikaa hiihtovaelluksille.

Taikuutta – yö lasikaton alla: alkaen noin 200 euroa

Aivan pikkuraha ei riitä tähän, mutta jos onnistaa, voi vuoteessa loikoen ihailla pään yllä loimuavia revontulia tai tähtien välkettä. Mutta vaikka taivas olisi pilvessä, yöpyminen avaran taivaan alla lasikattoisessa, mukavan lämpimässä ja hyvin varustellussa iglussa on elämys.

Iglumajoitusta on tarjolla ainakin Saariselällä, Levillä, Rovaniemellä ja Kilpisjärven alueella. Hinnat vaihtelevat majapaikan ja varustelutason sekä rutkasti sesongin mukaan. Esimerkiksi Levin Igluilla kahden hengen yö aamiaisen kera maksaa huokeimmillaan noin 300 euroa, Rovaniemen lähettyvillä sijaitsevan Arctic SnowHotelin lasi-igluissa hinnat alkavat noin 200 eurosta.

Juttua päivitetty 22.10.2021: päivitetty otsikkoa ja vinkkiä iglumajoituksesta, jota ei voida katsoa pienen budjetin tekemiseksi.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran Facebook-sivuilta.

Lue lisää: Nuuksioon avattiin hotelli, jonne oli tarkoitus tuoda aasialaisia turisteja: sängytkin piti muuttaa ja huoneissa on laite, joka on kiinalaismatkailijoille ”elinehto”

Lue lisää: Matkatoimittaja listasi 5 matkamokaa, joihin on helppo sortua – vältä nämä ja reissusta tulee varmasti parempi

Lue lisää: 5 luksushotellia Tallinnassa kohtuubudjetilla – esittelyssä 4-5 tähden paikkoja, joista huoneen voi saada reilulla satasella

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?