Mira listaa yksin ulkomailla matkailemisen plussat ja miinukset: hinnat saattavat yllättää

Ensimmäinen yksin tehtävä ulkomaanmatka on usein jännittävä, erilainen ja opettavainen kokemus.

Soolomatkailu on parhaimmillaan täydellistä vapautta ja siitä nauttimista. On iso etu, jos viihtyy hyvin itsekseen.

Jos on tottunut matkustamaan aina jonkun muun seurassa, ensimmäinen yksin tehtävä reissu takuulla jännittää. Osaanko, pärjäänkö, tylsistynkö, nautinko?

On yksilöllistä, miten soolomatkailun kokee, ja elämäntilannekin vaikuttaa, mutta ainakin muutamat plussat ja miinukset tulevat yksin reissatessa tutuiksi:

Plussa: Ei ongelmaa matkaseurasta

Aina ei löydy kaveria tai perheenjäsentä, jonka kanssa loma-ajat, kiinnostuksen kohteet ja matkabudjetti kohtaisivat. On ehdottomasti parempi lähteä matkalle yksin kuin huonossa seurassa tai olla menemättä lainkaan.

Plussa: Saa päättää kaikesta ihan itse

Muiden seurassa matkailu vaatii aina kompromisseja, mutta yksin reissatessa ei tarvitse ottaa ketään muuta huomioon. Saa olla luvan kanssa itsekäs ja tehdä vapaasti mitä huvittaa. Yhdestäkään asiasta ei tarvitse neuvotella, eikä kuunnella vastapuolelta minkäänlaista kitinää.

Yksin reissatessa on ajoittain yksinäistä. Ei ole ketään, jonka kanssa jakaa kokemukset ja muistella niitä jälkeenpäin.

Miinus: Puuttuu matkakumppanin turva ja tsemppaus

Saattaa käydä myös niin, että yksin ei huvita tehdä juuri mitään. Saamattomuus voi iskeä, kun kukaan ei innosta, yllytä tai rohkaise – ja hotellihuone vetääkin yllättävän hanakasti puoleensa.

Yksin reissatessa juuttuu helposti omalle mukavuusalueelleen, mikä sinänsä tuntuu usein mukavalta, mutta samalla saattaa jäädä paljosta hienosta paitsi.

Moni hetki ja kokemus voi jäädä laimeaksi, kun ei ole ketään, jonka kanssa sen jakaa. Kurjinta on, jos sairastuu.

Miinus: Turvattomuuden tunne

Kuka vahtii matkalaukkua lentokentällä tai juna-asemalla, kun käyn vessassa? Mihin jätän tavarat rannalla, kun menen uimaan? Yksin reissatessa pitää miettiä monta pikkuasiaa uudestaan.

Yksin kulkiessa voi olla turvattomampi olo kuin seurassa, etenkin naisena. On hyvä olla perillä alueista, joissa ei parane liikuskella varsinkaan pimeän aikaan. Hotellin keskeinen sijainti on seikka, jota yksin matkaillessa suuresti arvostaa.

Plussa: Tunne siitä, että pärjää

Kun kaikesta on selviydyttävä yksin, on pakko luottaa itseensä ja siihen, että pärjää. Ja pärjäähän sitä. Tuntuu hienolta, kun huomaa selättävänsä itselle hankalat ja kiperätkin tilanteet. Apua saa aina, kunhan rohkenee avata suunsa, ja tässäkin asiassa rohkeus kasvaa pikkuhiljaa.

Yksin kulkiessa myös tarkkaavaisuus kasvaa ja ympäristöä havainnoi toisella tavalla, ihan jo siksi, ettei pääsisi eksymään. Saatat yllättyä, ettet olekaan niin huono suunnistaja kuin olet aina kuvitellut!

Miinus: Yksin syöminen

Monen soolomatkailijan jokapäiväisenä haasteena on löytää kiva ravintola, jossa ei tunnu liian epämukavalta tai kiusalliselta oleilla yksin. Yksinsyömiseen onneksi tottuu. Usein tilannetta helpottaa jo se, kun päättää keskittyä ruokaa odotellessa kirjaan, kännykkään tai ikkunapöydästä näkyvään katuvilinään.

Miinus: Usein tyyriimpää

Yhden hengen hotellihuoneet ovat suhteessa kalliimpia kuin kahden hengen huoneet. Monessa hotellissa niitä ei edes ole, joten yksin majoittuva maksaa kahden hengen hinnan. Kukaan ei ole jakamassa myöskään taksikuluja, ja osa retkistä tai opastetuista kierroksista hinnoitellaan kahden hengen tai isomman porukan mukaan.

Plussa: Liki aina on tilaa yhdelle

Mitä isompi matkaseurue, sitä hankalampi voi olla löytää vapaita paikkoja muun muassa hotelleista, kulkuneuvoista ja ravintoloista. Yhdelle ihmiselle on sitä vastoin lähes aina tilaa.

6 vinkkiä ensimmäiselle soolomatkalle:

1. Jos yksin matkailu epäilyttää, aloita pienin askelin: pitkä viikonloppu tutussa kohteessa on hyvä testi. Tai valitse kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja tehtävää sekä helppo liikkua myös kävellen.

2. Syö ravintoloissa lounasaikaan. Tunnelma on epämuodollinen ja paikalla on takuulla muitakin yksin ruokailijoita. Illalla voit aina turvautua noutoruokaan, lähimarketin eväisiin tai hotellin huonepalveluun – et ole ainoa, joka niin tekee.

3. Jos epäilet spontaanisuuttasi, panosta etukäteissuunnitteluun. Hotellihuoneesta on huomattavasti helpompi poistua, kun on lista nähtävyyksistä ja ravintoloista valmiina.

4. Opastetut pienryhmäkierrokset tuovat vaihtelua yksinoloon. Kokeile jotakin ruokateemaista kierrosta, jos ravintoloihin meno yksin tuntuu epämukavalta.

5. Mikäli nautit yksin olosta eikä budjetti ole esteenä, valitse mukava hotelli keskeiseltä paikalta. Jos haluat karsia kuluja ja saada seuraa, majoitu hostelliin – niiden kirjo on laaja ja valinnanvaraa löytyy kaiken ikäisille.

6. Ellet haluakaan lähteä matkaan ihan yksin, kokeile järjestettyä aktiivilomaa, kuten jooga- tai vaellusmatkaa pienryhmässä. Tai lähde risteilylle.

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran Facebook-sivuilta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?