Näissä paikoissa voit tutustua Salpalinjaan - Matkat - Ilta-Sanomat

Näissä paikoissa voit tutustua Salpalinjaan

Salpalinja-museo, Joensuun Bunkkerimuseo, Vironlahden Bunkkerimuseo ja Salpapolku antavat mahdollisuuden tutustua Salpalinjan historiaan, uutuuskirja kertoo.

Kymenlaaksossa voi vierailla Miehikkälän Salpalinja-museossa. Se on yksi tapa tutustua Salpalinjan historiaan.

9.9. 18:00

Salpalinja on Suomen itärajan sotilaallista puolustusta varten vuosina 1940–1941 ja 1944 rakennettu linnoituskokonaisuus.

Salpalinjan lähes yhtenäinen eteläosa sijaitsee Suomenlahti-Saimaa-alueella, kun taas rannikkopuolustuksen kaltainen järvialue löytyy Saimaa-Pielisjärvi-alueelta. Salpalinjan pohjoisosa sijaitsee Pielisjärvestä pohjoiseen.

Matkailija voi tutustua Salpalinjaan linnoituskokonaisuutta esittelevissä museoissa, uutuuskirja kertoo.

Pallokorsun valumuotti Miehikkälässä, Salpalinja-museon alueella.

Kymenlaaksossa kävijä voi vierailla Miehikkälän Salpalinja-museossa, joka tunnettiin aikoinaan Miehikkälän korsumuseo -nimellä. Vuodesta 1987 saakka toiminut museo esittelee Salpalinjan rakennushistoriaa esteineen, teräsbetonikorsuineen ja tykkipesäkkeineen.

Metsittyneen alueen raivauksesta museokäyttöön vastasivat sotiemme veteraaniyhdistykset, Terho Ahosen uutuuskirja Salpalinja, Suomen suoja (readme.fi, 2021) kertoo.

Salpalinja-museon alueella poikkeaa myös Salpapolku, Salpalinjaa mukaileva retkeilyreitti.

Miehikkälän Salpalinja-museon lähellä sijaitsee Vironlahden Bunkkerimuseo. Se on ensimmäinen Salpalinjan museohankkeista.

Alue muuttunut on vuosien varrella muutamasta pimeästä korsusta ja pätkästä taisteluhautaa laajaksi näyttelyksi. Museon perusnäyttelyyn kuuluu sisänäyttely, lyhytelokuva ja ulkomuseoalueella sijaitsevat linnoituskohteet ja tykkipuisto. Alueen läpi kulkee Salpapolku.

Joensuun bunkkerimuseossa voi tutustua kahteen teräsbetonikorsuun, kunnostettuihin taistelu- ja yhteyshautoihin ja kiviesteisiin.

Kun matkaa jatkaa Joensuuhun saakka, Salpalinjasta voi hankkia lisää tietoa Joensuun Bunkkerimuseossa. Marjalan kaupunginosassa sijaitsevassa museossa voi tutustua kahteen teräsbetonikorsuun, kunnostettuihin taistelu- ja yhteyshautoihin ja kiviesteisiin.

Kesäisin auki oleva museo on ilmainen ja sitä ylläpitää Pohjois-Karjalan Museo Hilma.

Retkeilevän historianystävän valinta on Salpapolku. Omatoimimatkailijalle sopiva reitti on 50 kilometrin mittainen. Reitti kulkee pääosin Vironlahden ja Miehikkälän kuntien alueilla. Etelä-Karjalassa reitti kulkee nelisen kilometriä entisen Ylämaan kunnan alueella. Uutuuskirja Salpalinja, Suomen suoja vinkkaa, että Etelä-Karjalan reittiä ollaan kehittämässä edelleen.

Salpapolkulta löytyy tusinan verran taukopaikkoja, tilaussaunoja ja tietenkin Salpalinja-kohteita, joista löytyy lisää samannimiseltä nettisivulta. Opastaulut löytyvät myös maastosta.

Lähde: Readme.fi: Terho Ahonen, Salpalinja, Suomen suoja

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?