Tytti kuvasi henkeäsalpaavan näkymän kansallispuistossa – retkeilijät jakavat upeat kuvansa Suomesta ja tarinat niiden takaa

Suomen kesä ja yöttömät yöt ivat inspiroineet retkeilijöitä ikuistamaan kuvankauniit maisemat maamme kansallispuistoista.

Kysyimme retkeilijöiden tarinat kuvien takaa.

21.7.2021 15:03

Suomi on tuhansien järvien maa, mutta meiltä löytyy myös upeita metsiä, soita, tuntureita ja rannikoita.

Retkeily on ollut jo pitkään nouseva trendi. Viime vuosi oli kansallispuistoissa ennätysvilkas: Suomen 40 kansallispuistoa keräsivät yhteensä lähes neljä miljoonaa käyntiä.

Tänä kesänä retkeilybuumi jatkuu, ja kansallispuistojen upeat maisemat on ikuistettu suomalaismatkailijoiden jakamiin kuviin. Nyt retkeilijät jakavat tarinansa upeiden kuviensa takaa.

Aamupala tunturimaisemissa

Jenni Määttäsen kuvaan ikuistui aamupalahetki Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa.

– Tässä vaiheessa reissua oli takana yli viikko, ja päädyin tälle paikalle viime hetken suosituksen perusteella, Määttänen kertoo.

Leiriytymispaikka oli ainakin maiseman puolesta täysi kymppi. Harva sanoisi ei mahdollisuudelle herätä Määttäsen kuvan näkyyn.

– Illalla seurailin auringon liikehdintää järven ja tunturien yllä pitkälle yöhön. Se oli parasta yöttömän yön magiaa.

Eräsauna houkutteli aamu-uinnille

Laura Vähäsaari teki tänä kesänä kuuden päivän vaelluksen Urho Kekkosen kansallispuistossa yhdessä poikaystävänsä kanssa.

– Kävimme Sokostitunturin huipulla ihailemassa yöttömän yön aurinkoa, ja yövyimme Luirojärvellä, Vähäsaari kertoo.

Yöpymispaikalta löytyi puulämmitteinen eräsauna, jonka Vähäsaari lämmitti poikaystävänsä kanssa aamutuimaan.

– Kuva on otettu, kun pulahdimme saunasta kristallinkirkkaaseen Luirojärveen. Aamun pilvinen sää oli mukavan virkistävä pitkien helteiden jälkeen, enkä olisi malttanut lähteä jatkamaan matkaa. Sauna oli kahden päivän vaelluksen jälkeen uskomattoman upea elämys, Vähäsaari tunnelmoi.

Vaellus oli Vähäsaarelle ensimmäinen Lapissa, ja se oli kerrassaan ikimuistoinen.

– Ihastuin Lapin puhtaaseen ja kauniiseen luontoon, enkä malta odottaa seuraavaa Lapin vaellusta.

Torronsuon tupasvillat

Jasmin Partanen suuntasi retkensä Torronsuon kansallispuistoon, mikä oli siintänyt toiveissa jo pitkään.

– Helteisenä kesäkuisena aamuna lähdimme ajamaan mieheni kanssa Helsingistä kohti Torronsuota. Suon maisemista tuli hetkellisesti Lappi mieleen: karua, mutta niin kaunista.

Kuvaa katsoessa onkin vaikea uskoa, että vain reilun tunnin ajomatkan päästä pääkaupungista löytyy näin upeita suomaisemia.

– Kaiken kruunasi pitkospuiden ympärillä kasvavat tupasvillat, Partanen muistelee.

Reissun paras yöpaikka

Elli Paavolan kymmenen päivän heinäkuisen roadtripin tavoitteena oli telttailla mahdollisimman paljon luonnon äärellä. Reissun paras yöpymispaikka oli Teijon kansallispuisto, josta Paavola räpsäisi tunnelmallisen kuvan auringonlaskun aikaan.

– Puhdasvetinen Matildanjärvi, rantakalliot sekä helppokulkuinen maasto tekivät meihin vaikutuksen, Paavola kertoo.

– Kahden vuorokauden aikana ehdimme nauttia muun muassa upeista maisemista auringon laskiessa puiden taakse, luonnon eläinten seuraamisesta, viilentävästä järvivedestä pahimpien helteiden keskellä ja ennen kaikkea luonnon rauhasta, mitä kaupunkilaisina lähdimme etsimään. Tänne pitää päästä pian uudestaan!

Perheen purjehdusreissu vei vedenalaiselle luontopolulle

Pikkuveli ikuisti Vilma Piirosen istumassa rantakallioilla Saaristomeren kansallispuistossa perheen yhteisellä purjehdusreissulla.

– Tänä kesänä haluan kiertää mahdollisimman paljon kansallispuistoja, ja tämä purjehdusreissu osui sopivasti juuri oikealle suunnalle, Piironen kertoo.

Saaristomeren kansallispuisto koostuu useista saarista, joista Dalskär on Piirosen mielestä yksi kansallispuiston kauneimpia.

– Dalskär on upea kohde, mutta sinne ei valitettavasti mene lauttoja, joten saarelle pääsee vain omalla veneellä.

Onneksi purjevene löytyi, sillä Dalskär on aivan erityinen retkikohde. Sieltä löytyy vedenalainen luontopolku, joita on Saaristomeren kansallispuistossa kaksi kappaletta.

– Vedenalainen patsaspuisto on äärettömän upea, Piironen hehkuttaa.

Auringonlasku Riisitunturilla

Tytti Kyllösen kuva auringonlaskusta Riisitunturin kansallispuistossa ei jätä ketään kylmäksi.

– Olimme mieheni kanssa retkellä ja suunnittelimme jäävämme ihailemaan auringonlaskua, joka olikin yksi mieleenpainuvimmista, mitä olen koskaan nähnyt, Kyllönen kertoo.

Katsoja jää helposti Kyllösen kuvan vangiksi, sillä punaiseksi värjäytynyt taivas ja kauas jatkuva horisontti saavat mielen lepäämään.

– Tunnelma Riisitunturilla oli rauhallinen, ja oli upeaa nauttia kuksakahvit katsellen auringon painumista hiljalleen tunturien taakse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?