Onko Turun saaristo ja rengastie jo nähty? Muista myös nämä upeat, merelliset kohteet – myös jos kaipaat enemmän rauhaa

Kemistä Kotkaan Suomen rannikko on pullollaan saaria, jotka kukoistavat kauneuttaan etenkin kesäkaudella.

Suomen kesä on parasta aikaa tutustua kotimaan matkailun helmiin.

17.6.2021 16:00

Kaikki tuntevat Turun saariston, ja Saariston rengastie kuhisee vuosi vuodelta enemmän matkailijoita. Viime kesänä autojonot paisuivat pahimmillaan tuntien mittaisiksi.

Suomessa kuitenkin rannikkoa riittää, ja upeita merellisiä kohteita löytyy pitkin Suomi-neidon hameenhelmaa. Listasimme niistä parhaat! Näissä saattaa olla jopa hieman hiljaisempaakin.

Lue lisää: Upea kotimaan matkakohde, jossa riittää ihailtavaa – yli 3 000 saarta ja useita kymmeniä järviä

Merenkurkun saariston Svedjehamn on pieni kalastajakylä, joka on helposti saavutettavissa autolla mantereelta.

Merenkurkun saaristo

Helposti saavutettavia idyllisiä pieniä kyliä, luontopolkuja ja ulkosaaristo, jossa voi ihailla linnustoa. Tätä kaikkea on Merenkurkun saaristo, joka sijaitsee Vaasan edustalla.

Merenkurkun saaristo yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Saaristossa kulkiessa näkee jääkauden jäljet niin maastossa kuin maisemassakin, ja maa kohoaa alueella edelleen kahdeksan millin vuosivauhtia.

Useimpiin kohteisiin pääsee omalla autolla, sillä Merenkurkun saaristoa ja mannerta yhdistää Suomen pisin silta, Raippaluodon silta. Kaikkein kaukaisimmille saarille, kuten Fäliskäretin saarelle tai Mikkelinsaarille ei kuitenkaan siltoja pitkin pääse. Muuhun saaristoon pääsee käsiksi veneellä, ja kesäisin Merenkurkun saaristoon voi tutustua päivittäin kulkevien risteilyjen avulla.

Tankarin majakkasaari ei ole suotta tunnettu juuri näyttävästä majakastaan.

Majakkasaari Tankar

Kokkolan edustalla ulkosaaristossa sijaitseva Tankarin majakkasaari on kiinnostava kohde niin päiväretkeksi kuin yhden yön yöpymiseenkin. Saari on noussut merestä 1200-luvulla maankohoamisen myötä ja toiminut tukikohtana kalastajille ja hylkeenpyytäjille.

Nykyään saarelta löytyy muun muassa vierasvenesatama, hostelli yöpymiseen, kesäkahvila, jonka lohikeiton kerrotaan olevan erinomaista, sekä tietenkin kaunis punavalkoinen majakka, joka opastaa veneilijöitä. Kesäaikaan Tankariin pääsee Kokkolasta risteilylaiva M/S Jennyllä.

Tankarin majakkasaari sijaitsee Kokkolan edustalla ja on loistava matkakohde niin yöpymistä kuin nopeaa piipahtamistakin varten.

Hailuodon monipuolinen luonto vie metsistä hiekkarannoille.

Hailuoto

Perämeren suurin saari Hailuoto tunnetaan etenkin pitkistä hiekkadyyneistään, kalastaja- ja maalaistunnelmasta sekä Marjaniemen majakasta. Hailuotoa rikastaa myös kulttuurielämä, ja saarella järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia ja löytyypä sieltä myös oma panimo.

Matka Hailuodon lauttasatamasta Marjaniemeen on noin 30 kilometriä, ja saari onkin suosittu pyöräilymatkakohde. Liikkumaan pääsee toki myös autolla, ja Oulusta järjestetään kesällä bussimatkoja saareen. Hailuotoon kulkee jatkuvasti lauttayhteys mantereelta, sillä Hailuoto muodostaa oman kuntansa, jossa asuu vajaa tuhat ihmistä.

Lue lisää: Karun kaunis Hailuoto on kesän upeimpia kohteita – mielettömät maisemat tarjoileva ranta ja muut ”pakko pysähtyä” -vinkit

Kaunissaari on tunnettu kesäparatiisina, josta löytyy myös kylä palveluineen.

Kaunissaari

Kaunissaari on suosittu kesäkohde Pyhtäällä Kotkan lähistöllä. Sen paratiisimaiset hiekkarannat sekä kaunis kalastajakylä houkuttelevat kävijöitä kesästä toiseen.

Saarelta löytyy muun muassa ravintola, kahvila, kauppa, majoituspalveluita ja museo sekä suosittu vierasvenesatama, jota laajennetaan paraikaa. Omaa venettä saarelle päästäkseen ei kuitenkaan tarvitse, sillä yhteysalukset liikennöivät kesäisin Kaunissaaren ja Kotkan välillä.

Kallankarien kalastajamökit ovat kalastajien ja heidän jälkeläistensä omistamia.

Kallankarit

Kallankarin saaret eli kalastajamökkien täplittämät Maakalla ja Ulkokalla sijaitsevat Kalajoen edustalla. Kallankarien erikoisuus on itsehallinto, joka on peräisin Ruotsin vallan ajalta 1700-luvulta. Maakallasta löytyy myös vuonna 1780 rakennettu erikoinen kirkko, Kallan kirkko tai Kallankarin kirkko, ja tänä heinäkuussa saareen avataan myös uusi karimuseo, joka esittelee alueen historiaa. Kallankareille järjestetään retkiä mantereelta.

Selkä-Sarven saari Kemin edustalla kuuluu Perämeren kansallispuistoon. Saaresta löytyy kesäaikaan myös laiduntavia lampaita.

Perämeren kansallispuisto

Pohjoisimpana saaristokohteena löytyy Perämeren kansallispuisto, joka sopii pohjoisesta merimaisemasta nauttiville luontoharrastajille. Saaristo tarjoaa karun kaunista luontomaisemaa, mutta myös mahdollisuuden alueella pesivien lintujen bongaamiseen. Kansallispuisto sijaitsee Kemin ja Tornion ulkosaaristossa, ja sinne järjestetään eri toimijoiden venekuljetuksia ja risteilyjä. Kansallispuistoon pääsee myös omalla veneellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?