Yöllisiä bileitä, roskakasoja ja tulipaikkoja missä sattuu –  öykkäröiville retkeilijöille jaettu jopa sakkoja, täällä meno on ollut välillä hurjaa - Matkat - Ilta-Sanomat

Yöllisiä bileitä, roskakasoja ja tulipaikkoja missä sattuu –  öykkäröiville retkeilijöille jaettu jopa sakkoja, täällä meno on ollut välillä hurjaa

Kansallispuistoissa liikkuessa täytyy muistaa kunnioittaa luontoa ja muita retkeilijöitä.

Viime vuonna roskalaatikot tursusivat yli Etelä-Konneveden kansallispuistossa.

8.6. 15:04

Kesän retkeilykausi on taas alkamassa, ja suomalaiset suuntaavat sankoin joukoin kansallispuistoihin luonnon helmaan. Suuresta kävijämäärästä löytyy kuitenkin myös niitä, joille luonnossa liikkumisen säännöt eivät ole tuttuja.

Metsähallituksen luontopalveluiden viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist kertoo, että kansallispuistoissa on näkynyt välinpitämätöntä käytöstä. Pahimmillaan ihmisten huono käytös häiritsee paitsi luontoa myös muita retkeilijöitä.

– Suurten kaupunkien lähellä ruuhkaisimmissa kohteissa homma on mennyt joillain ihmisillä biletyksen puolelle, kun ilta nuotiolla onkin venähtänyt, Rosqvist kertoo.

Viime kesänä Länsi-Uudenmaan poliisin aloitteesta tehtiin poliisin ja Metsähallituksen yhteistyössä retkiratsioita. Partiointia tehtiin Nuuksiossa, jossa Rosqvistin mukaan osa retkeilijöistä oli jopa pelännyt turvallisuutensa puolesta.

– Biletys oli mennyt siellä överiksi, ja parit sakotkin jouduttiin jakamaan, Rosqvist kertoo.

Retkeilijät ovat jättäneet autiotuvalle romua ja roskaa.

Retkiratsioita on tänä keväänä jatkettu Nuuksion lisäksi Teijon kansallispuistossa.

– Siellä oli jo vähän hurjempaa menoa. Eräitä nuotiopaikkoja oli vallattu pitkäksikin aikaa.

Rosqvistin mukaan kävijät ovat suhtautuneet retkiratsioihin pääsääntöisesti hyvin, ja huomautukset on otettu asiallisesti vastaan.

Roskaamista ja laittomia tulipaikkoja

Useimmiten ongelmia syntyy yksinkertaisesti ihmisten tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä. Esimerkiksi tulenteko ei ole jokamiehen oikeus, mikä ei ole kaikille luonnossa liikkujille selvää. Viime syksynä Nuuksiossa kerättiin talkoovoimin pois yli 300 laitonta tulipaikkaa. Toukokuussa Sipoonkorven kansallispuistossa niitä kerättiin 170.

Välinpitämättömyys näkyy myös roskaamisena: kuivakäymälöistä saattaa löytyä muovikasseja tai vaippoja, ja tulipaikkojen ympäristöön on jätetty roskia.

– Ei ne sentään laittomia kaatopaikkoja ole vaan ennemminkin pieniä roskia siellä täällä. Pillimehun kääre tai tupakan tumppikin on roska, joka pitää kerätä pois, Rosqvist muistuttaa.

Lue lisää: ”Koronakevät räjäytti potin” – Suosittu retkikohde ruuhkautui – nyt paikalliset joutuvat keräämään päivät pitkät ulostepapereita

Autiotuvissa taas tuhkasäiliöitä on erehdytty pitämään roskakoreina. Autiotupiin jää myös joskus ihmisiä majailemaan pitkäksikin aikaa, vaikka ne on tarkoitettu vain yhden yön mittaiseen yöpymiseen. Rosqvistin mukaan harmilliset tilanteet ratkeavat kuitenkin usein rauhallisesti kokeneempien retkeilijöiden opastaessa muita.

Retkietiketti haltuun

Aloittelevan retkeilijän kannattaakin kerrata retkietiketti ennen luontoon lähtemistä. Kansallispuistojen omiin sääntöihin voi tutustua tarkemmin etukäteen internetistä. Alle on koottu luonnossa liikkumisen kirjoittamattomia sääntöjä, joista retkelle lähtevän on hyvä olla tietoinen.

Muista nämä retkeillessä

  • Taukopaikoille ei jäädä lorvimaan. Kun eväät on syöty, tehdään ystävällisesti tilaa muille ja jatketaan eteenpäin.

  • Tuli luo tunnelmaa, ja nuotiolla istuskelu on osa retkeilyn viehätystä. Muista, että puita poltetaan silti kohtuudella, ja lähtiessä on tapana pilkkoa uudet polttopuut seuraaville valmiiksi.

  • Tulenteko on sallittua vain niille osoitetuilla ja huolletuilla paikoilla, ja metsäpalovaroituksen aikana se on täysin kiellettyä myös nuotiopaikoilla. Kuivaan aikaan kannattaakin varata mukaan retkikeitin, jos haluaa kokkailla luonnon helmassa.

  • Käytettyä vessapaperia ei saa heittää luontoon, vaikka käymälää ei olisikaan saatavilla. Wc-paperit kerätään mukaan esimerkiksi tiiviissä muovipussissa. Jos sellaista ei tullut mukaan, maahan voi kaivaa kuopan ja haudata paperin sinne.

  • Retkeilyyn kuuluu olennaisena osana muiden retkeilijöiden kanssa juttelu ja vastaantulevien ihmisten tervehtiminen. Taukopaikalla nuotion ääressä voi rupatella kuljetusta reitistä tai jakaa vaikka nuotioruokareseptejä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?