Ulkomainen turisti ymmärsi hirviaitojen tarkoituksen väärin ja teki erikoisen päätelmän suomalaisesta maaseudusta - Matkat - Ilta-Sanomat

Ulkomainen turisti ymmärsi hirviaitojen tarkoituksen väärin ja teki erikoisen päätelmän suomalaisesta maaseudusta

Väärinkäsitykset ovat yleisiä missä vain, mutta mahdollisuus niihin kasvaa erityisesti, kun ollaan oman maan ulkopuolella. Lukijat muistelevat kömmähdyksiä, jotka saavat hymyn huulille.

Vieras saapui Etelä-Afrikasta Suomeen. Maaseudulla hän teki erikoisen päätelmän.­

3.4. 10:02

Suomalaiset kertovat, minkälaisiin väärinkäsityksiin, kommelluksiin, ihmetyksenaiheisiin ja kysymyksiin he ovat törmänneet ulkomaalaisten vieraiden kanssa.

Sisälläkin pakkasta?

– Tuttu italialaisparinkunta oli vieraana eräänä kesänä. Italialaisrouva kyseli kaikenlaisia asioita suomalaisuudesta. Yksi ylitti kaikki muut, kun hän kysyi, kuinka lämmintä teillä on täällä talossa sisällä talviaikaan? Kerroin, että noin 20 astetta. Siis pakkasta, rouva jatkoi. Sanoin, että plussaa. Ilmeestä päätellen ei uskonut minun vastaustani.

”Suomessa on todella paljon rikollisuutta”

– Suomessa on todella paljon rikollisuutta ja ihmiset ovat varuillaan maaseudulla, kun tienvarret on aidattu pitkiltä matkoilta, totesi eteläafrikkalainen Suomessa.

Ne olivat hirviaitoja!

Britit luulivat, että oli tapahtunut katastrofi

– Brittiystävä tuli ensi kertaa Suomeen ja saapui Helsinkiin. Oli iltapäivä kahden aikoihin. Keskustassa hän kysyi, oliko täällä mahdollisesti tapahtunut jotain katastrofaalista, kun ihmisiä ei juurikaan näkynyt. Oltiin kuitenkin "suurkaupungissa".

Brasilialainen yllättyi iloisesti, sitten tuli ihmetys

– Aikoinaan Kuopioon saapui brasilialainen vieras. Lento laskeutui vappuaattona. Majoitus oli keskustan hotellissa ja herra näki kauheat vappuhulinat niin vappuaattona kuin vappupäivänä. Hän oli ihan liekeissä, että nyt hän tuli hyvään paikkaan. Sitten tulikin hämmästys, kun seuraavaan kahteen kuukauteen ei tapahtunut mitään - ennen kuin tuli juhannus.

Brasilialainen saapui Suomeen vappuna ja totesi tulleensa mahtavaan paikkaan.­

”Missä se keskusta on?”

– Yksi tuttu kiinalainen tuli pohjoisesta junalla Helsinkiin ja ihmetteli päärautatieasemalla, että missähän se Helsingin keskusta on, kun oli niin vähän ihmisiä liikenteessä. Oli lähtenyt pakaasien kanssa etsimään keskustaa.

Kreikkalaiset järkyttyivät, kun pakkanen kiristyi

– Tuttavani tuli Kreikassa kulkiessaan niin tutuksi sikäläisen perheen kanssa, että hän kutsui heidät kylään tänne Suomeen keskellä talvea. Aivan järkyttävä ihmetys heille oli, kun illan -5 pakkanen oli muuttunut aamulla -20 asteeksi. Oli kuulema lähes ylivoimaista ymmärtää, miten kylmeneminen oli voinut tapahtua niin yhtäkkiä.

Pakkasen kiristyminen yllätti kreikkalaiset.­

Kenialaiset vaihto-oppilaat pysähtyivät juttelemaan

– Joskus opiskeluaikoina asuin paikallisessa opiskelija-asuntolassa ja olin vaihtamassa autoon talvirenkaita joskus loppusyksystä. Ohi sattui kävelemään pari viereisen talon vaihto-opiskelijaa, jotka pienen keskustelun jälkeen paljastuivat kenialaisiksi. Kaverukset ihmettelivät kovasti, miksi vaihdan kaikki ehjät renkaat toisiin ehjiin renkaisiin, etenkin kun kaikissa oli vielä reilusti pintaa jäljellä. Eivät meinanneet uskoa selitystä talvirengaspakosta ja talvirenkaiden tarpeellisuudesta lumihangessa.

Yksi lause sai suomalaisen ärähtämään

– Jenkkivieraat ihmettelivät matkalla Helsingistä Kouvolaan sitä, miksi melkein kaikki talot ovat punaisia. Jenkkirouva nirsoili ruuan kanssa ja valitti, että kananmunat maistuvat liiaksi kananmunalta. Lisäksi hän epäili kraanaveden puhtautta. Oli kuulema saanut Meksikossa ripulin vedestä. Siihen piti jo ärähtää.

”Menee kuulemma vähän hassuksi”

– Saksasta ja Englannista tulleet pyörittelivät päitään monille mobiilisovelluksille. Että menee kuulemma vähän hassuksi, jos parkkilipun maksamiseen tarvittaisiin älypuhelin ja sovellus parin kolikon sijaan.

”Sitä ei meinattu uskoa”

– Se, että saunassa ollaan oikeasti alasti. Sitä ei meinattu uskoa. Vieraat Portugalista ja Italiasta

Missä aidat?

– Keskieurooppalaiset ystäväni ihmettelevät sitä, että talojen ympäriltä puuttuvat aidat. Siis omakotitalojen, etenkin maaseudulla.

”Onko kaikilla raha jotenkin tiukassa?”

– Italialaiset ihmettelivät tapaa maksaa koko ajan pikkusummatkin kortilla. Ihmettelivät, että onko kaikilla raha jotenkin tiukassa, vai miksi viiden euron kahvilaostoksia maksetaan kortilla ja sitä, että onko kortin käyttö Suomessa joku 80-lukuinen jäänne, että tuntuu hienommalta maksaa joku kolmen euron ostos, jos sen tekee kortilla, vaikka sitten debitillä.

Skotlantilaiset ystävät ihmettelivät mattoja

– Skotlantilaiset ystäväni ihailevat Suomen tapaa pullojen ja tölkkien palautuksessa. Hämmästys oli suuri, kun siitä saa vielä rahaa. Mattoja myös ihmettelivät, sillä heillä on joka paikassa kokolattiamatot. Heille oli myös järkytys, että lapsi (silloin 10-vuotias) voidaan jättää yksin kotiin esimerkiksi kaupassa käynnin ajaksi.

Skotlantilaiset ihmettelivät suomalaisia mattoja.­

Suomalaista muotia

– Meitä suomalaisia alettiin kutsua tuulipukukansaksi joskus 70-luvulla. Pukeutumiskoodi oli arkena useinkin juuri se tuulipuku. Itse en ollut edes huomannut, että ne puvut olivat niin yleisiä. Oli 80-luvun alku ja englantilainen herrasmies ihmetteli ostoskeskuksessa, että ”onko paikkakunnalla joku urheilutapahtuma, kun kaikki ovat pukeutuneet sport-asuihin?”.

Perustelin asuja sillä, että tämä oli ”finnish fashion”. Hän ihmetteli ääneen tätä pitkään.

Artikkeli on julkaistu alun perin 5.8.2020. Lisätty artikkeliin lukijakommentteja jutusta, joka on julkaistu alun perin 3.12.2020.

Onko sinulla hauskaa tarinaa ulkomaalaisista Suomessa? Kommentoi alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?