Lähes puolet suomalaisista on näpistänyt hotellista – ”Suurin yksittäinen esine oli mukaan lähtenyt hotelli-tv” - Matkat - Ilta-Sanomat

Lähes puolet suomalaisista on näpistänyt hotellista – ”Suurin yksittäinen esine oli mukaan lähtenyt hotelli-tv”

Hotelleista viedään kotiin lautasia ja ruokailuvälineitä, kahvin- ja vedenkeittimiä, televisioita tai jopa hotellin aulan kutsukelloja, selvitys paljastaa.

Selvityksen mukaan suomalaiset eivät pidä hotellista näpistämistä erityisen paheksuttavana.­

19.3. 13:41

Hygieniatarvikkeet, tee, kahvi ja hotellin tohvelit.

Siinä lista tarvikkeista, joita hotelleista varastetaan eniten.

Hotels.comin näpistelyselvityksen mukaan lähes puolet eli 48 prosenttia suomalaisista matkailijoista on varastanut hotellista vähintään yhden tavaran.

Omatuntokaan ei juuri soimaa: vastanneista 70 prosenttia tunnusti kertovansa näpistyksistään perheelleen ja ystävilleen täysin vailla syyllisyyttä.

Neljä prosenttia on vienyt television

Suomalaismatkailijoista 56 prosenttia oli sitä mieltä, että hotellien pienet hygieniatarvikkeet ovat erittäin houkuttelevia pakattavaksi mukaan loman päätteeksi.

Suosikiksi kohosivat niin ikään kylpytakki ja tohvelit, joita oli vienyt kotiinsa viisi prosenttia vastanneista.

Tohvelit oli vienyt kotiinsa viisi prosenttia vastanneista.­

Pieni osa suomalaisista myönsi varastaneensa epätavallisempia asioita, kuten lautasia ja ruokailuvälineitä, kahvin- tai vedenkeittimen, television tai jopa hotellin aulan kutsukellon.

Television varastamisesta on kokemusta myös suomalaishotellista, kertovat Ilta-Sanomien aiemmin haastattelemat hotellinjohtajat.

– Suurin yksittäinen esine oli mukaan lähtenyt hotelli-tv, joka ruuvattiin irti seinästä. Vuodevaatteet, kylpytakit, pyyhkeet, taulut ja ovenkahvat ovat olleet haluttuja muistoesineitä vierailusta. Tämä ei ole kovin yleistä, mutta se on jatkuvaa, muisteli Sokos Hotelsin markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie taannoin.

Tampereen Lapland Hotelsia aiemmin johtanut ja nykyään Lapland Hotels Arenan hotellinjohtajana työskentelevä Janne Mönkkönen muisteli samantyylistä varkautta vuoden 2019 haastattelussa.

– Kerran on putsattu koko hotellihuone niin, että telkkarista lähtien vietiin kaikki mahdollinen. Hän ei ollut hotellin asukas, vaan joku toinen henkilö.

Osa pitää normaalina

Hotels.comin selvityksestä käy ilmi, etteivät suomalaiset pidä hotellista näpistämistä erityisen paheksuttavana tekoja. Normaalina sitä piti 23 prosenttia vastanneista.

Syyllisyyttä näpistyksistä koki 12 prosenttia matkailijoista.

Mukaan mahtuu kuitenkin myös heitä, jotka kertovat nauttivansa jännityksestä, jota vaikkapa aamiaisvoisarvien vieminen aiheuttaa.

Jotkut vievät aamiaiselta mukanaan ruokaa.­

Aamiaisvarkaudet ovatkin yksi hotellien ongelmista.

Ilmaisille aamiaisille yrittävät hotellissa myös ne, jotka eivät ole maksaneet yöpymisestään.

Mitä hotelleista saa viedä?

Se, mitä hotelleista saa viedä luvallisesti, vaihtelee hotelleittain.

Hotellinjohtaja Anne Katajalaakso Kokkolan Hotelli Seurahuoneelta kertoi aiemmin, että selkeästi esille laitetut hygieniatarvikkeet, kuten kylpyvaahdon ja saippuan, voi ottaa hotellista mukaansa.

 Kerran on putsattu koko hotellihuone niin, että telkkarista lähtien vietiin kaikki mahdollinen. Hän ei ollut hotellin asukas, vaan joku toinen henkilö.

Ongelmia voi kuitenkin olla tiedossa, jos mukaan lähtee jotakin tätä järeämpää, kuten kylpypyyhe tai hiustenkuivain.

Hotellinjohtaja Janne Mönkkönen kommentoi taannoin, että eniten hotellihuoneista viedään pieniä shampoo- ja hoitoainepurkkeja.

Mönkkösen mukaan kertakäyttöpullojen kotiin vieminen on hyväksyttävää. Heillä myös kylpytohveleiden ja irtoteepussien ottaminen on sallittua, sillä ne kuuluvat Lapland Hotelsin huonehintaan.

Scandic Joensuun vuoropäällikkö Elisa puolestaan kertoi, että yleisin ”hotellituliainen” on vessapaperirulla.

Niiden perään ei hotellissa kysellä.

Hotels.comin selvitykseen osallistui 4 500 vastaajaa Italiasta, Espanjasta, Ranskasta, Ruotsista, Tanskasta, Suomesta ja Norjasta. OnePollin selvitys tehtiin 1.–3. maaliskuuta 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?