Kaikki luksus ei vaadi paljon rahaa – nämä 5 helposti saavutettavaa asiaa tuntuvat matkoilla ylellisyydeltä - Matkat - Ilta-Sanomat

Kaikki luksus ei vaadi paljon rahaa – nämä 5 helposti saavutettavaa asiaa tuntuvat matkoilla ylellisyydeltä

Niin sanotuista luksusmatkoista on mukava haaveilla, mutta onneksi luksus voi matkaillessa tarkoittaa paljon muutakin kuin rahalla mitattavia asioita, kirjoittaa Mira Jalomies.

Luksusta on kauniit maisemat ja väen vähyys.­

22.2. 19:00

Luksusmatkailu tuo mieleen ylelliset hotellit ja kaukaiset saaret, lentokoneen bisnes- ja ykkösluokan sekä täyden palvelun risteilyt pienillä aluksilla eksoottisiin kohteisiin.

Luksus tarkoittaa jokaiselle eri asioita, mutta ainakin minulle nuo esimerkit edustavat loistokasta ylellisyyttä, jota on harvoin tarjolla ja josta on kiva välillä unelmoida.

Mutta onneksi on myös toisenlaista, huomattavasti helpommin saavutettavissa olevaa luksusta, josta voi nauttia joka matkalla.

Itselläni wow-efektin voivat matkalla saada aikaan esimerkiksi tällaiset seikat:

1. Vähän mikä tahansa, mikä nousee riman yli

Luksus on suhteellista ja vaihtelee tilanteen mukaan. Silloin kun reissasin vielä rinkka selässä jokaista kolikkoa laskien, luksukselta tuntui kaikki, mikä ylitti tavallisen tiukan päiväbudjetin – kuten askeettinenkin hostellihuone, jos siinä vain oli oma kylpyhuone, tai suihku, josta tuli lämmintä vettä. Tai pitkänmatkan bussi, jossa riitti oma istuin jokaiselle matkustajalle.

Kriteerini ovat tuosta toki muuttuneet, mutta usein pienet asiat silti riittävät; tilavampi hotellihuone ilman lisähintaa, merinäköala parvekkeelta tai vastapuristettu appelsiinimehu hotellin aamiaisella.

2. Kiireettömyys

Aika ja joutilaisuus luovat luksuksen tunnetta missä tahansa. Minusta on ihan luksusta, jos voi pysähtyä kaikessa rauhassa johonkin paikkaan ja saada kohteesta käsiinsä muutakin kuin pintaraapaisun. Tai se, jos saa ujutettua tiiviisiinkin matkapäiviin rauhallisia hetkiä, jolloin voi vaikkapa istua tunnin temppelin portailla ja tarkkailla ihmisiä. Tai se, että on aikaa ja malttia keskittyä katselemaan ihan vain sitä, että aurinko laskee.

Luksusta on majoittuminen bungalowiin, josta johtavat portaat mereen.­

3. Hieno paikka, jossa on vähän ihmisiä

Ruuhkattomuus ja väen vähyys ovat monesti harvinaista herkkua – todella luksusta. Miten suurelta ylellisyydeltä tuntuukaan kaunis ranta, jonka saa edes hetkeksi ihan itselleen, tai kiinnostava nähtävyys, jonne ei tarvitse jonottaa.

Monista hienoista luontokohteista olen nauttinut kaksin verroin juuri siksi, että väkeä on ollut niin vähän, kuten Tanskalle kuuluvilla Färsaarilla, jossa oli lähinnä lampaita.

Koen ylellisyydeksi myös senkin, jos pääsen esimerkiksi Etelä-Euroopan saarille ja rantakyliin keväällä tai syksyllä, vilkkaan matkailusesongin ulkopuolella, kun on ihanan rauhallista.

4. Ainutlaatuiset maisemat ja luontoelämykset

Monet luksusluokan elämykset liittyvät itselläni luontoon, kuten erityisen sykähdyttäviin maisemiin, joita löytyy yhtä lailla läheltä kuin kaukaa.

Todelliselta luksukselta on tuntunut myös pingviinien bongailu luonnossa, snorklaus valashain kanssa sekä se, kun sain seurata autiolla hiekkarannalla vastakuoriutuneiden merikilpikonnien kipitystä mereen.

5. Jokin itselle harvinainen

Tunne luksuksesta on vahvasti sidoksissa hetkeen ja mielentilaan. Juuri tällä hetkellä luksusta on jo se, jos ylipäätään voi jonnekin matkustaa.

Luksusta voi olla matkan helppous ja huolettomuus tai poikkeuksellisen laadukas palvelu. Sellaiselta voi tuntua myös pieni saari, jossa voi viettää viikon paljain jaloin.

Luksusta on kaunis ranta ja aikaa pysähtyä auringonlaskuun.­

Erään Japanin reissuni jälkeen luksusta oli pikaruokaravintolan hampurilaisateria – koska se oli ylivoimaisesti tutuimman ja kotoisimman makuista mitä olin kolmeen viikkoon suuhuni pistänyt, eli juuri sillä hetkellä harvinaista ja erittäin tervetullutta vaihtelua.

Intiassa suurimmalta luksukselta tuntui muuan yö, jonka nukuin tähtitaivaan alla aavikolla, vailla moderneja mukavuuksia, hiekalle nostetulla hetekalla – koska en ollut vastaavaa koskaan ennen kokenut ja puitteet olivat niin ikimuistoiset; näin pedistäni tähdenlennon ja aina kun havahduin unesta, kuu kumotti maagisesti.

Kun luksusta ei mittaa puhtaasti rahalla, sitä on yllättäen kaikkialla, ainakin ripaus joka matkalla.

 

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran Facebook-sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?