Helena, 32, laittoi kaikki säästönsä retkiautoon: tältä 17 700 euron sijoitus näyttää pintaremontin jälkeen - Matkat - Ilta-Sanomat

Helena, 32, laittoi kaikki säästönsä retkiautoon: tältä 17 700 euron sijoitus näyttää pintaremontin jälkeen

”Varmasti jossakin vaiheessa alan nauttia myös tämän elämäntyylin rentouttavasta puolesta. Toistaiseksi tämä on ollut kuitenkin enemmän stressaavaa kuin rentouttavaa”, kertoo retkeilyautoa pintaremontoiva Helena.

Helena Myllärinen tuunaa retkeilyautoa omaa silmää miellyttäväksi.­

5.2. 16:14

Viime syksynä helsinkiläinen Helena Myllärinen, 32, alkoi potea kaipuuta tien päälle ja luontoon.

Matkailumahdollisuudet olivat korona-aikaan rajatut, ja ehkäpä siksi Instagramin virrassa vastaan tulevat retkiautojen kuvat alkoivat herättää kiinnostusta.

Inspiraatio oli saanut alkunsa, ja pian Myllärinen löysi itsensä auto-ostoksilta.

Retkiautoista Myllärisellä ei ollut kokemusta, mutta alalla oleva veli auttoi. Nettipalstalta löytynyt vuoden 2003 Adria Win oli tehty Fiat Ducaton koriin, ja se osoittautui omia tarpeita vastaavaksi.

– Omani sain jopa alihintaisesti 17 700 eurolla, mutta muuten minulle tuli yllätyksenä, mitä nämä maksavat, Myllärinen kertoo.

Kustannukset eivät jääneet tähän, sillä auto kaipasi esteettistä huoltoa.

Esimerkkiä Myllärinen katsoi Instagramin onnistuneista tuunauksista. Risuaidalla #vanlife sosiaalisesta mediasta löytyi toinen toistaan onnistuneempia ratkaisuja unelmien retkiauton tuunaukseen.

Myllärinen on loihtinut retkiautostaan pala palalta omaa makua vastaavan.

Näkyvin muutos on lokakuussa alkanut maalausprojekti, joka koetteli hermoja, mutta oli vaivan väärti.

– Työhön meni pintojen suojaamisine noin viikko. Maalina käytin rautakaupassa suositeltua ovi- ja ikkunamaalia, joka sopii sekä sisä- että ulkotiloihin.

Valkoisten pintojen kaveriksi Myllärinen halusi jotakin maanläheistä. Liinavaatteina ovat nyt kauniit, ruosteenväriset pellavalakanat.

– Lisäksi tein väliverhot liukuoven viereen. Ne toimivat myös hyttysverhona ja roiskesuojana sängyn ja keittiön välissä. Tarkoitus on uusia myös pimennysverhot ja retkeilyauton kiinteät verhoilut.

Koska Myllärinen haluaa majoittua leirintäalueiden sijaan niin sanotuissa puskaparkeissa, autoon piti hankkia invertteri, joka mahdollistaa läppärin käytön myös keskellä luontoa.

– Myös akut piti uusia. Asennuksineen akkuihin ja invertteriin meni 1 250 euroa, Myllärinen kertoo.

Tulevaisuudessa nainen aikoo hankkia autoon myös aurinkopaneelit.

–  Ne tulevat tarpeeseen, sillä sen sijaan, että reissaisin jatkuvasti paikasta paikkaan, aion olla pidempiä aikoja paikallaan. Sähkölle on tarvetta.

Sisustuksellisista elementeistä yksi näyttävimmistä on keittiön pintaremontti, jonka Myllärinen toteutti sisustustarroilla. Nettikaupasta löytyneet marokkolaislaatat ja tiiliseinäjäljitelmät kustansivat satasen. Niiden asentaminen onnistui leikkaa-liimaa-menetelmällä.

– Erityisesti marokkolaistarrat oli tosi helppo asentaa. Pinnat tulee vain putsata ennen asennustyötä.

Auton tuunaaminen keskellä talvipakkasia on koetellut perfektionistiksi tunnustautuvan Myllärisen hermoja.

Ensimmäinen talven aikana tehty reissukin oli varsinainen koettelemus, kun auto juuttui pitkäksi aikaa lumeen.

– Se oli kuitenkin opettavainen keikka. Varmasti jossakin vaiheessa alan nauttia myös tämän elämäntyylin rentouttavasta puolesta. Toistaiseksi tämä on ollut kuitenkin enemmän stressaavaa kuin rentouttavaa, koska uutta opeteltavaa on niin paljon, Myllärinen sanoo ja nauraa.

Onneksi matkassa kulkee mukana myös kissa Mini, joka on osoittautunut hyväksi tuholaistorjujaksi.

– Marraskuussa keskellä yötä, ensimmäisten yöpakkasten aikaan, pakuun tuli sisään hiiri. Minin ansiosta säästyin vahingoilta, joita hiiri olisi voinut tehdä vaikkapa sähköjohdoille.

Matkantekoa helpottanee myös vuodenajan vaihtuminen.

Kohta on kevät ja kesä, retkeilyautoilun kultakausi.

– Jos koronatilanne sallii, lähden Eurooppaan. Se olisi unelma. Muuten aion kiertää Suomea niin paljon kuin pystyn.

Helenan retkeilyautoprojektia voi seurata myös Youtubessa kanavalla Helena Einax.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?