Mikko on löytänyt kotimaasta luontomatkaajan unelman, jonka kauneutta hän ylistää: ”Täällä on jokia, koskia ja putouksia”

Opettaja ja luontoharrastaja Mikko Turunen kokosi yhteen Kainuun helmet.

Mikko Turunen on ikuistanut kuviinsa Kainuun kauneuden.

29.1.2021 19:00

Kainuulainen opettaja Mikko Turunen on kiertänyt Suomea ristiin rastiin.

Yksi maakunnista on erityisen lähellä hänen sydäntään: Kainuu on luontomatkaajan unelma.

Turunen haluaa nostaa Kainuun esille matkailukohteena, sillä siellä on oikeastaan kaikkea, mitä kaivata saattaa.

– Täällä on jokia, koskia ja putouksia, suuria ja pieniä järviä, korkeita vaaroja ja jopa lakeuttakin. Siis jollakin tavalla kaikkea Suomesta, Turunen kertoo Ilta-Sanomille.

Kaikki tämä sijaitsee Turusen kotikulmilla.

– Järvet ovat Järvi-Suomessa suurempia, tunturit Lapissa korkeampia ja lakeutta enemmän Pohjanmaalla, mutta täällä niitä on lähempänä, Turunen kehuu kotimaakuntaansa.

Kulttuurikohteitakin löytyy

Kainuun luontoa Turunen ihastelee etenkin sen korkeiden vaarojen, rotkolaaksojen ja laajojen metsäalueiden takia. Niiden välissä sijaitsevat vesistöt ja suot tuovat vaihtelua maisemaan.

– Kainuun etelä-pohjoissuuntainen vaarajono ulottuu koko maakunnan halki, ja sen korkeimmat huiput kohoavat vajaan 400 metrin korkeuteen.

Alue ihastuttaa myös kulttuurikohteidensa vuoksi. Kainuusta on löydetty varhaista asutusta jopa 8 000-7 800 vuotta ennen ajanlaskua, ja Turunen pitääkin aluetta eräänlaisena ”sisun synnyinsijana”.

– Historian aikana Kainuuta ovat piinanneet katovuodet, köyhyys, rappasodat ja poismuutto, mutta kainuulaiset ovat sitkeää väkeä.

Kainuun historiaan voi tutustua vaikkapa Kainuun asutuksen muistomerkillä Paltamossa, Kajaanin linnassa, Kaunislehdon talomuseossa Hyrynsalmella tai Soivassa metsässä. Kyseessä on ainutlaatuinen metsään rakennettujen suurikokoisten soitinten järjestelmä Kaunisniemen harjulla.

Kolme upeaa putousta

Luonnossa kulkemisen lisäksi Turunen harrastaa valokuvausta.

Sosiaalisessa mediassa kuviaan julkaissut luontoharrastaja on huomannut, että moni muukin on Kainuusta kiinnostunut. Kauniin otoksen nähdessään moni kysyy, missä kyseinen paikka sijaitsee?

– Paras palkkio onkin positiivinen kommentti, mies myöntää.

Hepoköngäs juhlavalaistuksessa.

Yksi Turusen otoksista herättää erityisesti mielenkiinnon. Komea vesiputous on niin eksoottisen näköinen, että voiko se Suomesta ollakaan?

Vesi putoaa alas yli 20 metrin matkan.

Hepoköngäs sijaitsee aivan tavallisessa jokimaisemassa, jossa tyyni puro päättyy jyrkänteeseen.

Onkin yllätys, että yksi Suomen korkeimmista luonnonvaraisista putouksista sijaitsee Kainuussa, Puolangalla. Hepököngäs on saanut itselleen komean lempinimen, Kainuun kuningas.

Vesiputous sijaitsee aivan tavallisessa jokimaisemassa, jossa tyyni puro päättyy jyrkänteeseen. Sieltä vesi putoaa alas yli 20 metrin matkan. Suuren kanjonin pohjalla vesi jatkaa jälleen rauhallista juoksuaan.

Paikalle on helppo pääsy kunnossa pidettyä hiekkapolkua pitkin.

– Parkkipaikalta on noin 400 metrin kävely, Turunen vinkkaa.

Varisköngäs on 11 metriä korkea vesiputous.

Toinen Turusen ikuistama putous sijaitsee sekin Puolangalla. Liejeenjoen putous on tosiasiassa 3–4 putouksen ja koskipaikan ryhmä. Vesi putoaa alas 5– 10 metrin matkan.

Maisema paikalla on rauhoittava. Ympärille leviää Kainuun jylhä ja kuusivaltainen korpi.

– Joki on mahdollista ylittää kumikengillä vähällä vedellä. Tulva-aikana ylitys ei onnistu, mutta putouksen pääsee näkemään ilman joen ylitystäkin. Paikalle olisi hyvä saada silta, Turunen kertoo.

Komulanköngäs on kaksihaarainen vesiputous.

Pari muutakin vaikuttavaa vesiputousta alueelta löytyy. Hyrynsalmella sijaitseva Komulanköngäs on Suomen oloissa harvinainen kaksihaarainen vesiputous. Varisköngäs on puolestaan 11 metriä korkea vesiputous Suomussalmella.

Varisköngäs on 11 metriä korkea vesiputous Suomussalmella.

Maailmallakin kiitelty Hossa

Yksi Kainuun helmistä on tietenkin Hossan kansallispuisto, joka on saanut mainetta ulkomailla saakka.

Vuonna 2017 brittilehti Guardian kuvaili sitä paikaksi, jossa on tarjolla kaikki se luonto, mitä seikkailija tai karhu voisi haluta.

Hossaa hehkutetaan ulkomaita myöten.

Hossassa todella voi törmätä myös karhuun, mutta turvallisesti retkellä. Karhunkatselusafareilla eläimeen tutustutaan kopista käsin oppaan johdolla.

Turusta Hossassa kiehtovat erityisesti kangas- ja harjumaisemat, kirkkaat vedet sekä rauhallisuus, vaikka paikan suosio onkin kovassa kasvussa.

– Hossassa on mielestäni yksi Suomen kauneimmista melontareiteistä, Somerjoen reitti Julma-Ölkyltä Hossaan. Myös Kokalmuksen kierros on jokaisen Hossassa patikoivan koettava, Turunen vinkkaa.

Oli kohde mikä tahansa, yksi asia on selvä.

Luontoon kannattaa lähteä, sillä sillä on ihmeellinen voima. Luonnossa ulkoillessa ei synkkiä tule ajateltua.

– Jostain luin, että jo vartti luonnossa tekee ihmeitä ajatuksille. Allekirjoitan tämän, sanoo Turunen.

Paljakan upeat maisemat talvella.

Akkovaarassa on huomioitava maasto.

Pirunkirkko on jyrkänteinen rotko.

Hyrynsalmen Hiidenkirkko on yksi Suomen upeimmista rotkoista.

Hiisijärven valkohiekkaista rantaa on verrattu Etelä-Euroopan aurinkorantoihin.

Muita Kainuun helmiä

Myös nämä paikat ansaitsevat tulla nähdyksi:

1. Kometto ja Siikavaaran alue, Puolanka

Siikavaaran alueella sijaitsee kauniita vaaramaisemia, jotka sopivat loistavasti patikoimiseen. Alueella sijaitsee myös upea rakkakalliokko Kometto, jossa on jyrkkä kallioseinämä.

Näin löydät perille: Paikka sijaitsee Puolangalta noin 30 kilometriä pohjoiseen Taivalkosken suuntaan ja sieltä Joukokylän jälkeen vasemmalle Suolijärven kylälle. Suolijärven ohi ja vasemmalle Siikajärvelle. Tien päässä parkkipaikka ja opastus Kometolle ja Siikavaaran reitille.

2. Paljakka ja Mustarinda, Hyrynsalmi

Paljakka vaara ja luonnonpuisto Hyrynsalmi-Puolangalla. Samalla alueella Hyrynsalmella sijaitsee myös majatalo ja taiteilijaresidenssi Mustarinda. Rakennus sijaitsee ainutlaatuisella paikalla vaaramaisemien keskellä.

Näin löydät perille: Hyrynsalmelta kohti Ukkohallan matkailukeskusta. Ajetaan Ukkohallan ohi kohti Paljakkaa (Hallanmaantie) ja käännytään Paljakantielle. Mäen huipulla Mustarinda ja kota, jossa parkkipaikka. parkkipaikalta opastettu polku (800 m) Paljakan näköalatornille.

3. Akkovaara, Kajaani

Kajaanissa sijaitseva Akkovaara retkeilyreitteineen on hieman epäkainuulainen maisema. Helppokulkuiset polut kulkevat suurimmaksi osaksi upeassa silokallioisessa maisemassa. Muutamista paikoista on hieno näköala Oulujärvelle.

Näin löydät perille: Kajaanista Vuoreslahdentietä kymmenisen kilometriä ja käännytään Koutaniementielle tai Heinirannantielle lähtöpaikasta riippuen.

4. Kivesvaara, Paltamo

Kivesvaaran retkeilyreittien maisemia kuvaillaan henkeä salpaaviksi.

Näin löydät perille: Paltamosta parisenkymmentä kilometriä kohti Oulua. Kohde tien varrella.

5. Komulanköngäs (Hyrynsalmi)

Komulanköngäs on Suomen oloissa harvinainen kaksihaarainen vesiputous.

Näin löydät perille: Hyrynsalmen Ukkohallan matkailukeskuksen läheisyydessä, parkkipaikalta parin sadan metrin kävely.

6. Varisköngäs, Suomussalmi

Varisköngäs on 11 metriä korkea vesiputous Suomussalmella.

Näin löydät perille: Suomussalmelta kymmenen kilometriä Puolangan suuntaan ja vasemmalle kohti Aittokoskea. Tien varressa pieni parkkipaikka, josta parin sadan metrin kävelymatka.

7. Pirunkirkko (Puolanka)

Pirunkirkko on jyrkänteinen rotko, jonka pohjalla virtaa Louhenjoki. Pirunkirkon aarnialue sijaitsee Paljakan luonnonpuiston lounaispuolella.

Näin löydät perille: Puolangan Paljakan matkailukeskuksen läheisyydessä. Noin 5 km Hoikanvaaran tien suuntaan, josta opastus Holstintien suuntaan. Kävelyä parkkipaikalta noin kilometriä.

8. Hiidenkirkko Hyrynsalmi

Hyrynsalmen Hiidenkirkko on yksi Suomen upeimmista rotkoista.

Näin löydät perille: Hyrynsalmelta kymmenisen kilometriä Kuhmon suuntaan, josta käännytään vasemmalle kohti Hakokylää. Hakokylästä opastus parkkipaikalle. Kävelyä hieman yli kilometri.

9. Hiljainen kansa, Suomussalmi

Hiljainen kansa on Reijo Kelan vuonna 1988 suunnittelema ympäristötaideteos.

Näin löydät perille: Suomussalmen keskustasta n. 30 km Kuusamoon päin, Viitostie 547

10. Hiisjärvi, Ristijärvi

Hiisijärven hiekat on yksi Ristijärven kunnan suosituimmista matkailunähtävyyksistä. Sen valkohiekkaista rantaa on verrattu Etelä-Euroopan aurinkorantoihin.

Näin löydät perille: Ristijärveltä Sotkamoon menevän tien varressa noin 30 km Ristijärven taajamasta Sotkamoon päin.

Vinkit antoi Mikko Turunen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?