Lapin legendaarisin sauna, löylyt lumessa ja 6 muuta pohjoisen saunaelämystä, jotka haluat kokea - Matkat - Ilta-Sanomat

Lapin legendaarisin sauna, löylyt lumessa ja 6 muuta pohjoisen saunaelämystä, jotka haluat kokea

Lappi on täynnä taikaa. Myös saunat tuntuvat olevan siellä tavallisen maailman yläpuolella.

Kuvassa Artic Sauna World (oikealla), Arctic SnowHotel & Glass Igloosin lumisauna ja Kiilopään savusauna.

13.1.2021 18:35

Ulkona paukkuu pakkanen, ja lunta vihmoo taivaalta.

Nyt on hyvä aika hakeutua takkatulen ääreen ja saunan lämpöön.

Jos koti sijaitsee Lapissa tai matka vie seuraavan kerran pohjoiseen, kaarra auto kohti löylyjä.

Näissä saunoissa on tunnelmaa!

Kesärafla Sauna, Rovaniemi

Kemijoen rannassa Rovaniemellä sijaitsee sauna, jonka löylyjä kehutaan koko kaupungin parhaiksi.

Lapland Hotels -ketjuun kuuluvan Ounasvaara Chaletsin sauna eli Kesärafla Sauna sijaitsee Ounasvaaran hiihtokeskuksen kohdalla.

Puulämmitteinen kiuas lämpiää päivittäin ja on kävijöille maksuton, jos pyyhe on mukana. Rantasaunalta voi pulahtaa kesäisin jokeen vilvoittelemaan.

Löylyjen jälkeen terassilla maistuu tietenkin olut.

Osoite: Antinmukka 4, 96600 Rovaniemi

Hinta: Ilmainen, jos mukana pyyhe.

Arctic SnowHotel & Glass Igloos

Rovaniemeltä 26 kilometriä pohjoiseen päin sijaitsee lumihotellina tunnettu Arctic SnowHotel & Glass Igloos. Paikan saunamaailma on sekin varsinainen elämys.

Yksi ihmeellisimmistä on lumesta ja jäästä tehty sauna, jossa puuta ovat vain lauteet. Saunakokemus aloitetaan saunomalla suomalaisessa saunassa. Tämän jälkeen lumisaunaa kokeillaan oppaan ohjeiden mukaisesti. Lopussa saa pulahtaa halutessaan ulkoporealtaaseen.

Sauna on avoinna lisämaksusta myös ulkopuolisille vierailijoille.

Osoite: Lehtoahontie 27, 97220 Sinettä

Hinta: Suomalainen sauna + lumisauna 60 min 55 euroa / aikuinen. Mikäli et ole hotellivieras, sisäänpääsylippu (19 euroa) Arctic SnowHoteliin lisätään saunahintoihin.

Kiilopään savusauna, Saariselkä

Kenties koko Lapin legendaarisin sauna on Saariselän Kiilopäällä sijaitseva savusauna. Sen taitavat tuntea nekin, jotka eivät ole Lapissa käyneet!

Retrotunnelmaa henkivä paikka on kerännyt vertaispalvelu TripAdvisorissa pääosin ylistäviä arvioita.

Kaupunkisaunoja-kirjasta (Gummerus, 2017) tunnettu toimittaja Tiina Torppa valitsi sen Ilta-Sanomien kyselyssä yhdeksi Suomen yleisten saunojen helmistä.

Torpan mukaan kyseessä on kenties Suomen paras savusauna, sillä löylyt eivät ole liian kuumat tai kylmät. Koronavuotta ennen savusauna sai kiitosta myös siitä, että paikalla oli matkailijoita ympäri maailmaa.

Kiilopään savusauna lämpiää kolmesti viikossa, ja saunalta pääsee uimaan suoraan tunturipuroon. Paikalle voi mennä hiihtämällä tai vaikka hiihtobussilla.

Osoite: Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä

Hinta: Kiilopäällä majoittuville 10 euroa, normaalihinta 13 euroa

Artic Sauna World, Muonio

Muoniossa sijaitseva Artic Sauna World on elämys etenkin niille, jotka kaipaavat saunalta luksusta.

Saunoja on yhteensä viisi, ja ne ovat kaikki erilaisia. Pienemmästä lämmöstä pitävä voi istahtaa Ilmatar-saunan lämmitetyille infrapunapenkeille. Lämpö leviää selän kautta koko vartalolle.

Kovempien löylyjen ystävät voivat kokeilla Ukko-savusaunaa tai Tapion saunaa, joka on jaettu neljään suuntaan ja neljään kiukaaseen. Niistä jokainen tarjoaa erilaiset löylyt.

Saunapäivän kruunaa tietenkin pulahdus avantoon. Paikka sopii myös aloittelijoille, sillä portaat hyiseen veteen ovat turvallisen leveät. Tarvittaessa pelkkä kyykkääminen porrasaskelmilla riittää.

Osoite: Jerisjärventie 91, 99300 Muonio

Hinta: Yhden hengen lippu 25 euroa, perhelippu 50 euroa

Wilderness Hotel Muotka, Sodankylä

Kiilopään kupeessa Pohjois-Lapissa sijaitsee Wilderness Hotel Muotka, jonka rantasauna toimii tilaussaunana. Sen voi varata Wilderness-hotellien myyntipalvelusta.

Osoite: Muotkantie 204, 99830 Sodankylä

Ylläksen Yöpuu, Äkäslompolo

Ylläksen Yöpuu tunnetaan mökkimajoituksistaan, mutta myös paikan rantasaunaa kehutaan kilpaa.

Äkäslompolojärven rannalla sijaitsevassa saunassa on viihtyisä pukuhuone, panoraamamaisema ja makoisat löylyt. Saunaan mahtuu kerralla 15 henkeä.

Osoite: Ylläksen Yöpuu, Tunturintie 18 B, 95970 Äkäslompolo

Hinta: Ensimmäinen tunti 100 euroa, seuraavat tunnit 80 euroa. Kello 23 jälkeen 60 euroa per tunti. Koko yö: 200 euroa. Kesällä rantasaunan hinta on 60 euroa/h ja seuraavat tunnit 50 euroa.

Holiday Village Valle, Utsjoki

Jos tie vie Utsjoelle saakka, avantouintia ja saunomista on tarjolla perheomisteisessa lomakylässä Holiday Village Vallessa, Tenojoen rannassa. Saunan lämmöstä pääsee arktiseen veteen pulahtamaan tiistaisin ja torstaisin. Varaukset sähköpostilla.

Hinta: 55 euroa / aikuinen, 27 euroa / lapsi

Osoite: Ellintie 25, 99980 Utsjoki

Saunagondoli, Ylläs

Maailman ainoa saunagondoli sijaitsee Lapissa, Ylläksellä. Sauna kulkee maan ja taivaan välillä yhteensä kolme kierrosta, jotka kestävät 20 minuuttia.

Gondolisaunaan mahtuu neljä saunojaa kerrallaan. Tarjolla on päivä- ja iltavuoroja.

Hinta: Hintaan sisältyy Ylläksen huipulla sijaitseva useamman hengen saunaosasto, porepalju ja neljän hengen gondolisauna. Päiväsauna 200 euroa, iltasauna 350 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?