Kaikki mitä pitää tietää tapaksista – Espanjassa vuosia asunut Mira neuvoo, miten nautit niistä kuin aito espanjalainen - Matkat - Ilta-Sanomat

Kaikki mitä pitää tietää tapaksista – Espanjassa vuosia asunut Mira neuvoo, miten nautit niistä kuin aito espanjalainen

Maistuvatko tapakset? Mira Jalomies kertoo, mistä näissä suupaloissa on todella kyse.

Baareissa ja ravintoloissa voi olla tarjolla myös valmiita tapaslajitelmia, plato de tapas variadas. Tapasperinteen juuret juontavat mahdollisesti aikoihin, jolloin viinilasi suojattiin baarissa kärpäsiltä peittämällä se kinkunviipaleella tai leipäpalalla – tapa tarkoittaa espanjaksi kantta.­

23.11.2020 18:30

Espanjalaiset ovat kehitelleet kokonaisen elämäntavan pienten suolaisten suupalojen eli tapasten ympärille. Kyse ei ole niinkään ruoasta, vaan tavasta nauttia elämästä, kirjoittaa pitkään Espanjassa asunut Mira Jalomies.

1. Tapakset ovat pikkupurtavaa

Tapakset eivät varsinaisesti tarkoita mitään tiettyjä ruokia tai ruokalajeja, vaan pieniä annoksia mitä tahansa suolaista syötävää. Enemmän kuin ruoasta, kyse onkin tavasta syödä ja tarjota ruokaa – muutaman suupalan kokoisina annoksina, jotka napostellaan juoman seuraksi ja nautitaan yhdessä muiden kanssa.

Se, mitä suupaloja tarjotaan, vaihtelee maan eri osissa ja baarista toiseen.

2. Pohjimmiltaan kyse on seurustelusta ja ajanvietteestä

Espanjalaishenkisiä tapaksia voi loihtia helposti kotonakin, ja niillä voi herkutella ravintoloissa ympäri maailmaa. Mutta vaikka annosten maku voi olla hyvinkin autenttinen, jopa parempi kuin Espanjassa, jotain olennaista jää uupumaan.

Puuttuu oikea miljöö: ikiajat toiminut vaatimaton ja vanhanaikainen espanjalaiskuppila, joka on täynnä hyväntuulista ja kovaäänistä puheensorinaa, lasi kädessä seisoskelevia ihmisiä, joiden juomat ja suolapalat hupenevat rupattelun ohessa, joka jatkuu tunnista toiseen.

3. Tapakset liittyvät elämästä nauttimiseen

Espanjassa tapaksia ei syödä kotona, vaan nimenomaan baarissa, jonne usein päädytään puolivahingossa; illalla lähdetään kaupungille kävelemään, jossa tavataan tuttuja ja ystäviä, ja jäädään suustaan kiinni. Lopulta poiketaan lasilliselle lähikuppilaan. Samalla haukataan suolapalaa, muutama tapas, koska alkoholia ei Espanjassa ole tapana nauttia ilman jotain naposteltavaa.

Toisaalta voidaan lähteä nimenomaan tapasbaareihin kiertelemään – sille on oma verbinsä, tapear. Joka kuppilassa haukataan jotain, mutta missään ei viivähdetä kovin pitkään.

Tällaiseen meininkiin törmää muun muassa Etelä-Espanjan isoissa kaupungeissa sekä Madridissa ja pohjoisen San Sebastianissa, joissa tapaksia tarjoavia baareja on paikoin vieri vieressä koko kadun tai korttelin mitalta.

4. Yksinkertaisuus ja edullisuus

Espanjan ulkopuolella ravintoloiden tapakset ovat usein kauniiksi hiottuja pienannoksia ja kekseliäitä makuyhdistelmiä. Espanjastakin saa toki gourmet-tapaksia, mutta yleensä ne ovat jotain aivan muuta; yksinkertaisinta perusruokaa, mitä kuvitella saattaa – kuten oliiveja tai juusto- ja kinkkusiivuja ilman kikkailuja.

Perinteisimmät tapas-antimet syntyvät mahdollisimman pienellä vaivalla, tai ne voi valmistaa etukäteen ja vain lämmittää tarpeen tullen. Niitä on helppo napsia sormin tai haarukalla baaritiskin ääressä seisten.

Ne ovat myös edullista syötävää; tapaksia suositaan etenkin silloin, kun halutaan hengailla ulkona, mutta ei ole oikein varaa mennä kunnon ravintolaan.

Espanjalaiset rakastavat perinteisiä, ja usein aika vaatimattomia baareja, joissa on kova tungos ja puheensorina.­

5. Tapasten serkut

Joidenkin baarien ruokalistoilla ei mainita tapas-sanaa lainkaan. Sen sijaan löytyy suurempia annoksia eli ración, joista riittää naposteltavaa isommallekin porukalle, tai puolikkaita annoksia, media ración.

Pohjois-Espanjan Baskimaalle ovat tyypillisiä pintxot – ruokaisat leipäpalat, joiden päällysteet keihästetään hammastikulla. Niiden aavistuksen kookkaampia sukulaisia ovat eri tavalla päällystetyt pikkusämpylän puolikkaat, montaditos.

6. Ilmaisia tapaksiakin löytyy

Nykyään tapakset yleensä maksavat, mutta juoman kylkeen saattaa saada ilmaistakin purtavaa, useimmiten perunalastuja, pähkinöitä tai oliiveja. Ympäri maan löytyy myös baareja, joissa juoman hintaan kuuluu ruokaisampi pikkuannos – tyypillisintä se on Etelä- ja Pohjois-Espanjalle.

Ilmaisten tapasten pääkaupunki on Granada. Sieltä saa ruoka-aikaan miltei kaikista baareista juoman kaveriksi minikokoisen ruoka-annoksen – ja toisenlaisen, kun tilaa uuden juoman.

7. Näin niitä tilataan

Tapasten tilaus hoituu eri paikoissa vähän eri tavalla. Kansankuppiloissa voi piipahtaa baaritiskillä katsastamassa vitriineihin ladotut vaihtoehdot. Joissakin paikoissa valikoima on kirjoitettu ruokalistalle, toisissa liitutaululle.

Tilaus tehdään baaritiskillä tai pöydän ääressä. Yleensä tilataan useampia annoksia, koko seurueelle yhteisiksi. Toisaalta kaikkea syötävää ei tarvitse pyytää yhdellä kertaa, vaan annoksia on tapana haalia lisää pikkuhiljaa.

Tapas on monikkomuoto sanasta tapa, eli kansi tai peite. Jos haluat yhden pikkuannoksen lihapullia, se on una tapa de albóndigas.

Yleensä aina on tarjolla myös jotain virallisen listan ulkopuolelta; päivän annoksia raaka-aineiden saatavuuden ja keittiön fiiliksen mukaan. Tarjoilija luettelee ne ulkomuististaan.

Pintxo-baareissa saa usein poimia syömisensä itse baaritiskillä olevilta tarjoilulautasilta.

Pohjois-Espanjan Baskimaalle tyypillisiä pintxoja saa nykyään eri puolilta maata. Leipäpalasten täyte pysyy koossa hammas- tai muun tikun avulla, ja monissa pintxo-baareissa lasku maksetaan lopuksi lautaselle jääneiden tikkujen määrän mukaan.­

8. Kaikesta välittyy rentous

Perinteiseen tapaskulttuuriin ei kuulu hienostelu. Tarkkoja sääntöjä ei ole. Saa syödä niin monta miniannosta kuin haluaa ja missä järjestyksessä tahansa, vaikka yleensä siirrytäänkin kylmistä lämpimiin. Juomaksi valitaan usein olutta tai viiniä, mutta kukaan ei kummastele, jos tilaa vaikka kokista.

Tapaksilla voi hillitä nälkää tai herätellä ruokahalua. Niillä voi myös korvata aterian kokonaan.

Niitä syödään ruoka-aikoina, eli kello 13–16 ja illalla kahdeksan jälkeen, mutta monista baareista saa ainakin kylmiä tapaksia jo aikaisemmin illalla.

Mikä on tärkeintä? Lähteä tapastelemaan!

Espanjassa, Brasiliassa ja nyt Malesiassa asuva, liki sadassa maassa käynyt Mira on matkatoimittaja ja copywriter. Lisää inspiraatiota reissuillesi löydät Miran Facebook-sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?