Teija-Liisa irtisanoutui 37-vuotiaana ja ryhtyi yrittäjäksi – retromotelli Käpylä on herkkua nostalgiannälkäisen silmille - Matkat - Ilta-Sanomat

Teija-Liisa irtisanoutui 37-vuotiaana ja ryhtyi yrittäjäksi – retromotelli Käpylä on herkkua nostalgiannälkäisen silmille

Motelli Käpylä oli Teija-Liisan ja hänen avomiehensä yhteinen unelma, jonka vintagehullu yrittäjä joutui toteuttamaan yksin puolison äkillisen kuoleman jälkeen.

–Se oli rakkautta heti. Paikka vei sydämeni, kertoo Teija-Liisa Paananen silmäterästään Motelli Käpylästä.­

21.11. 10:00

Aika on pysähtynyt 1960- ja 1970-luvuille keminmaalaisessa motellissa. Vuonna 1968 valmistuneen rakennuksen Unionin baarissa mieltä piristävät Eero Aarnion Upolle suunnittelemat punaiset muovituolit. Vitriinissä ovat monille nuoruudesta tutut vihreät lantrinkipullot, joista kaadettiin drinkkeihin limsaa.

Motellin käytävällä silmä lepää Esko Pajamiehen Askolle 1960-luvulla suunnittelemassa oranssissa nahkakalustossa. Ravintolasalissa valoa tuovat kultaiset lamput. Baarin tupakan polttamat pöydät vievät ajatukset vuosikymmenien päähän, aikaan, jolloin kapakassa istuttiin tupakat käryten.

Esko Pajamiehen Askolle 1960-luvulla suunnittelema nahkakalusto on löytänyt paikkansa motellin käytävältä.­

Tupakanpolttamat pöydät viestivät ajasta, jolloin baarissa istuttiin savukkeet käryten.­

Motelli Käpylä on kemiläisen Teija-Liisa Paanasen silmäterä ja unelmien täyttymys. 40-vuotias vintagea rakastava yrittäjä on kaivanut kiinteistön varastoista esiin vuosikymmeniä piilossa olleita design-huonekaluja ja -tavaroita.

– Vielä kun saisin jostakin 20 pennin pajatson ja singlelevyillä toimivan levyautomaatin. Niitä on ollut myynnissä, mutta hinnat ovat liian kalliita, yrittäjä huokailee.

”Ensimmäinen tilaisuus täällä olivat puolison hautajaiset”

Motelliyrittäjänä aloittamisesta tuli yllättäen Paanasen elämän raskain aika, sillä samaan ajanjaksoon liittyi puolison kuolema. Pariskunta oli suunnitellut elämänmuutosta yhdessä. Retromotelli oli yhteinen hanke.

– Ensimmäinen tilaisuus täällä olivat puolison hautajaiset lauantaina. Maanantaina aloitin yrittäjänä. Yrittämisen alku oli hyvin vaikea ja stressaava, mutta se vahvisti. Koronan tuomat vaikeudet eivät ole sen rinnalla tuntuneet niin pahoilta.

– Aina voi aloittaa alusta uuden elämän, kunhan kaikki läheiset pysyvät hengissä. Materian menettäminen ei haittaa, hän pohtii vaikeuksista selviämistä.

Irtisanoutuminen ja muutto takaisin kotiseudulle

Paanasesta tuli majoitus- ja ravitsemusalan yrittäjä yllättäen kolme vuotta sitten. Hän työskenteli aikaisemmin House of Laplandissa elokuvakomissiossa Rovaniemellä. Työssään hän teki tiiviisti yhteistyötä lappilaisten matkailuyritysten kanssa, mutta oma yrittäjyys tuntui vielä kaukaiselta.

Paananen irtisanoutui elokuvakomission työstään. Hän halusi muuttaa kokonaan takaisin kotiseudulleen Meri-Lappiin. Ja koska alan työpaikat olivat vähissä, piti ryhtyä ideoimaan omaa yritystä.

– Mietin koko ajan, että mikä on se minun juttu. Olin 37-vuotias ja uudessa elämänvaiheessa. Yrittäminen oli aina kiinnostanut.

Paananen näki Motelli Käpylän vuokranhakuilmoituksen ja lähti katsomaan paikkaa.

– Se oli rakkautta heti. Paikka vei sydämeni. Punaiset nahkatuolit ravintolasalissa vetosivat. Niissä ja koko salissa oli sellaista kaurismäkeläisyyttä, josta tykkään. Näin tässä hirveästi potentiaalia, hän muistelee ensikohtaamistaan Käpylän kanssa.

 Mietin koko ajan, että mikä on se minun juttu. Olin 37-vuotias ja uudessa elämänvaiheessa.

Teija-Liisa Paananen johtaa kahta majoitusyritystä, Motelli Käpylää Keminmaassa ja Hotelli Palomestaria Kemissä.­

Teija-Liisa Paananen pitää erityisesti punaisista nahkatuoleista.­

Eero Aarnion suunnittelemat tuolit piristävät baarin sisustusta.­

Legendaarinen baari. Motelli Käpylän tansseihin jonotettiin 1970-luvulla.­

Innostuksen taustalla välkkyi tieto siitä, että pääkaupunkiseudulla retropaikat olivat kasvattaneet suosiota kovasti. Rovaniemellä uutta yrittäjää oli viehättänyt Kauppayhtiön vanha romantiikka.

Paananen vuokrasi Käpylän tilat ja irtaimiston sekä perusti yrityksen, joka toimii nyt tiloissa. Ensimmäiseksi hän ryhtyi stailaamaan motellia uudelleen. Hän vei sekalaiset tavarat eri vuosikymmeniltä varastoon ja kaivoi sieltä esiin pääasiassa 1960- ja 1970-lukua.

– Stailaus vaati paljon pelkistämistä. Täällä olivat eri vuosikymmenet iloisesti sekaisin. Yhteiset tilat stailattiin retrohenkisesti, mutta huoneisiin tuotiin nykyaikaa muun muassa taulutelevisioiden ja uusien liinavaatteiden muodossa, hän kertoo.

 Stailaus vaati paljon pelkistämistä.

Levyautomaatti soittaa vanhoja iskelmiä.­

Yleisöpuhelin on vain ilo silmälle, tekniikka ei enää toimi.­

Motellin huoneita on nykyaikaistettu asumisviihtyvyyden takia.­

Keminmaan Laurilassa sijaitseva motelli on vuosikymmenien aikana elänyt ylä- ja alamäkiä. 1970-luvulla se oli suosittu tanssipaikka, jonne jonotettiin jo varhain alkuillasta.

Käpylän pienellä estradilla ovat esiintyneet kaikki kotimaiset iskelmätähdet. Heistä muistona ravintolasalin seinällä on taulu, jossa ovat Katri Helenan, Kirkan ja Dannyn nuoruuskuvat nimikirjoitusten kera.

Nuorisoidolit ovat jättäneet nimikirjoituksensa keikkapaikalle.­

Unionin Baarin rekvisiittaa.­

Paananen on kuullut huikeita tarinoita talon historiasta. Kabineteissa on juhlittu, tehty kuntapäätöksiä, syöty, juotu ja nautittu elämästä monella tavalla.

– Täällä on esiintynyt myös strippari ja meedio. Kuulin tarinan naisesta, jonka esitys oli niin suuri, että sitä varten tuli junanvaunullinen rekvisiittaa. Hän ei aluksi suostunut esiintymään näin pienellä lavalla, mutta muutaman päivän neuvottelun jälkeen mieli muuttui, Paananen kertaa kuulemaansa tarinaa.

Erikoisesta esiintyjästä on muistona salaperäinen taulu ravintolan seinällä.

1990-luvulla motelli sai huonoa mainetta, kun Lapissa paljastui useita seksityöläisten paikkoja. Paananen on tietoinen näistäkin tarinoista.

– Ne kuuluvat paikan historiaan. Näiden juttujen takia meidän oli aluksi vaikeaa saada paikkakuntalaisia houkuteltua asiakkaiksi, mutta tilanne on muuttunut parin vuoden aikana. Hyvä henkilökunta ja loistava keittiöpäällikkö uusinen menuineen ovat vetäneet uusia asiakkaita.

Motelli Käpylä sijaitsee Keminmaan Laurilassa, melko lähellä Isohaaran voimalaitosta.­

Käpylä huokuu 1960- ja 1970-lukujen henkeä.­

Vanhat nojatuolit houkuttelevat istahtamaan hetkeksi.­

Käpylän tulevaisuus on Paanasen mielestä kiinni monesta seikasta. Koronavirus ja sen vaikutus matkailuun on vielä hämärän peitossa. Kemiin suunniteltu biotuotetehdas tuo toteutuessaan uusia asiakkaita majoitusyrityksille.

Kevään ja syksyn aikana korona on vienyt liikevaihdosta vajaat 100 000 euroa. Tilannetta helpottivat pankilta saatu lisälaina ja lyhennysvapaat kuukaudet. Lisäksi vuokranantaja puolitti paikan vuokran.

Paananen on huomannut, että koko ajan ei kannata painaa täydellä höyryllä eteenpäin, vaan omasta hyvinvoinnista on pidettävä huolta.

– Olen aina halunnut tehdä työni hyvin ja perusteellisesti. Olen joutunut opettelemaan ja hyväksymään, etten veny kaikkeen enkä osaa kaikkea. Täytyy riittää että tekee parhaansa. Kolmen vuoden henkinen kasvu on ollut valtavaa. Stressinsietokykyä on löytynyt, muuten olisin kaatunut jo monta kertaa tämän yrityksen kanssa, hän tunnustaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?