Uutuuskirja listasi Suomen upeimmat luontokohteet – tunnetko jo ”Suomen Niagaran?”

Suomen Niagaraksi nimetty vesiputous sijaitsee Enontekiöllä.

Tuomo Kesäläisen uutuuskirja Suomen upeimmat luontokohteet listasi maamme hienoimmat vesiputoukset. Kuvassa vasemmalla Kitsiputous ja oikealla Hepoköngäs.

19.10.2020 16:02

Suomea ei lähtökohtaisesti tekisi mieli nimittää vesiputouksien maaksi. Moni erehtyy luulemaan, että meillä ei ole niitä ensimmäistäkään.

Tuomo Kesäläisen kirjoittama uutuuskirja Suomen upeimmat luontokohteet (Karttakeskus 2020) osoittaa ajatuksen vääräksi. Suomestakin löytyy nähtävää. Maailman mittapuulla vesiputouksemme ovat vaatimattomia, mutta ne ovat silti arvoltaan korvaamattomia.

Kesäläinen on valinnut upeimpien luontokohteiden listalle peräti viisi komeaa vesiputousta. Tunnetko jo nämä Suomen helmet?

1. Fiellunputous, Utsjoki

Utsjoki on sekä Suomen että Euroopan unionin pohjoisin kunta. Mutta löytyy sieltä muutakin ihmeteltävää.

Kevon luonnonpuistossa sijaitseva Fiellunputous on maamme vesiputouksien kärkikohteita. Vesiputous kohoaa 26 metrin korkeuteen, ja se koostuu kahdesta noin 13 metriä korkeasta portaasta.

Utsjoella Kevon luonnonpuistossa sijaitseva Fiellunputous on maamme vesiputouksien kärkikohteita.

Kaikki Suomen vesiputoukset listannut suomenvesiputoukset.fi-sivusto kuvailee reittiä putoukselle erittäin vaativaksi. Matkalla on muun muassa jyrkkiä nousuja ja laskuja. Luontoon.fi-sivusto muistuttaa, että liikkuminen alueella on rajoitettua tiettyinä aikoina.

Vaivannäkö kuitenkin kannattaa, sillä köngäs sijaitsee Kevon kanjonissa, joka on Suomen ylivoimaisesti suurin rotko. Kattilamainen laakso on joka suunnasta korkeiden kallioseinämien ympäröimä. Putouksen kohinan voi siis kuulla vasta hyvin läheltä.

Kesäläinen vinkkaa, että alueella sijaitsee toinenkin luontomatkailun helmi, Suolaojan lähde. Kyseessä on Suomen suurin lähde, joka on myös saamelaisten pyhä paikka.

2. Pitsusköngäs, Enontekiö

Enontekiöllä sijaitseva Pitsusköngäs on saanut komean lempinimen Suomen Niagara.

Pitsusköngäs sijaitsee Enontekiöllä. Putouksen korkeus on 17 metriä.

Suomenvesiputoukset.fi-sivustolla kerrotaan, että kummatkin vesiputouksista ovat vuosituhansien kuluessa edenneet ylävirtaan. Melkein parinkymmenen metrin korkeudelta syöksyvä vesi on rikkonut putouksen alla olevaa kalliota ja kuluttanut siihen onkalon.

Putouksen korkeus on 17 metriä. Vesimäärältään Pitsusköngäs on maamme vesiputouksista suurimpia. Komea nähtävyys ei ole helpon matkan päässä. Reitti paikan päälle vaatii useita yöpymisiä, Kesäläinen muistuttaa.

3. Kitsiputous, Enontekiö

Mallan luonnonpuistossa sijaitseva Kitsiputous on maamme korkein vesiputouksien sarja.

Korkein Kitsiputouksen putouksista kurottaa lähelle sataa metriä, vaikka putouskorkeutta ei olekaan virallisesti mitattu. Joessa on myös useita pienempiä, 10–30-metrisiä putouksia.

Kitsiputous on maamme korkein vesiputouksien sarja. Korkein putouksista kurottaa lähelle sataa metriä.

Näkymät muistuttavat Pohjois-Norjan jylhiä maisemia, sijaitseehan paikka käsivarressa lähellä Norjan rajaa. Horisontissa siintää Saanatunturi, alapuolella kimmeltää Kilpisjärvi.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kitsiputousta kutsutaan myös nimillä Mallan kyyneleet ja Lapin kimaltava helmi.

4. Pyhänkasteenputous, Pelkosenniemi

Pyhätunturin Isokurun perällä sijaitsee 17 metriin kohoava vesiputous, joka tunnetaan nimellä Pyhänkasteenputous. Vesimäärä putouksessa ei ole suuri, mutta sitä pidetään tästä huolimatta yhtenä Keski-Lapin kauneimmista vesiputouksista.

Alueella sijaitsee myös Pyhänkasteenlampi ja Uhriharju, jotka ovat aiemmin olleet saamelaisten pyhiä paikkoja.

Mikä mukavinta, Pyhänkasteenputouksille on helppo mennä. Auton voi jättää vaikkapa Keropirtintien päähän, josta on vesiputoukselle 2,5 kilometriä, suomenvesiputoukset.fi muistuttaa. Alueella sijaitsee myös Pyhä-Luoston luontokeskus Naava, josta voi etsiä tietoa alueen muista retkeilyreiteistä ja nähtävyyksistä.

5. Hepoköngäs, Puolanka

Komeita vesiputouksia ei ole pelkästään Lapissa. Puolangassa sijaitsevaa Hepoköngästä kutsutaan Kainuun putousten kuninkaaksi.

Puolangassa sijaitsevaa Hepoköngästä kutsutaan Kainuun putousten kuninkaaksi.

Sen sijainti aivan tavallisessa jokimaisemassa yllättää. Tyyni puro päättyy jyrkänteeseen, josta vesi putoaa alas 18 metrin matkan. Suuren kanjonin pohjalla vesi jatkaa jälleen rauhallista juoksuaan.

”On suoranainen ihme, miten tämä pieni joki on muodostanut näin komean luonnonnähtävyyden: Suomessa melko harvinaisen, oikean vesiputouksen”, Kesäläinen kirjoittaa.

Vesiputoukselle on helppo pääsy kunnossa pidettyä hiekkapolkua pitkin. Parkkialueelta matkaa putoukselle on vain 600 metriä, suomenvesiputoukset.fi täsmentää.

Osittainen lähde: Suomen upeimmat luontokohteet, Karttakeskus 2020

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?