Jasmin, 27, lähti vaihtoon Yhdysvaltoihin – esittelee uskomattomat, notkuvat ruokamäärät, joita on tarjolla tavallisessa yliopistossa - Matkat - Ilta-Sanomat

Jasmin, 27, lähti vaihtoon Yhdysvaltoihin – esittelee uskomattomat, notkuvat ruokamäärät, joita on tarjolla tavallisessa yliopistossa

Helsinkiläinen Jasmin, 27, lähti vaihtoon Yhdysvaltoihin. Jenkkiyliopiston ruokala muistutti risteilyaluksen buffettia, ylipisto sijaitsi keskellä ei mitään ja opetuksen taso oli huono, mutta kokemus oli silti ikimuistoinen.

27.9. 19:10

”Unelma, jonka haluan toteuttaa.”

Näin helsinkiläinen Jasmin Ngo, 27, ajatteli Yhdysvalloista vielä ennen vuotta 2019.

Maailmaa liki viisi vuotta yhteen putkeen kiertänyt Ngo oli jo nähnyt paljon, mutta unelma Yhdysvalloista eli yhä mielessä.

Kun Ngo pääsi opiskelemaan matkailualaa Haaga-Helian ammattikorkeakouluun, lähti hän vaihtoon Yhdysvaltoihin New Yorkin osavaltioon.

Opiskelu Yhdysvalloissa Niagara Universityssä oli kokemus, joka ei hevillä unohdu.

Mutta oliko vastassa paratiisi?

Ei aivan niinkään.

– Olin kuvitellut Yhdysvaltojen olevan paljon modernimpi. Mutta New Yorkissa tuntui siltä kuin olisi hypännyt takaisin 90-luvulle. Kaikki oli tosi vanhanaikaista, mainoksia ja metroasemia myöten.

– Yliopiston opetuksen taso oli myös pettymys. Sitä voisi verrata Suomen ala- tai yläasteen tasoon, Ngo naurahtaa.

Jasminista vaihto Yhdysvalloissa tuntui kuin paluulta 90-luvulle.­

Yliopistolla koettu yhteisöllisyys oli Ngon mukaan sen sijaan positiivinen kokemus.

Sitä paitsi aika kultaa muistot. Nyt vuodesta 2019 on jo sen verran aikaa, että vaihtoaikaa voi muistella pelkästään ilolla.

Aamiaisella opiskelijoita odotti ruokalassa oma kokki

Vaihtokautensa kohokohdista Ngo julkaisee myös videoita. Niitä hän esittelee muun sisällön ohessa TikTok-kanavallaan jasmin.ngo.

Yksi Ngon suosituimmista videoista käsittelee jenkkiyliopiston ruokalaa. Suomalaisesta näkövinkkelistä kouluruokala muistuttaa enemmän risteilyaluksen buffettia, mutta Ngolle se oli arkinen paikka kampuksella.

Heti aamiaisella opiskelijoita odotti ruokalassa oma kokki, jolta sai tilata kananmunansa juuri sellaisena kuin halusi. Lounasaikana oli sen sijaan valittava, mitä lukuisista vaihtoehdoista tekisi kunakin päivänä mieli.

– Oli niin sanottu pikaruokalinjasto, jossa oli burgereita, ranskalaisia ja uppopaistettua kanaa. Oli Subway-linjasto, jossa oli erilaisia päällisiä ja leipää. Oli salaattibuffa, pizzabuffa, pastabuffa, vegeruokaa ja muuta ruokaa. Jälkiruokia oli valtavasti, Ngo kuvailee.

Suomalainen vaihto-oppilas valitsi kaiken keskeltä usein linjaston, jossa tarjoiltiin höyrytettyjä kasviksia, kanaa ja riisiä.

”Katsoin järkyttyneenä, mitä paikalliset etenkin aamupalalla söivät”

Itsekuri aterioilla kannatti, sillä mahdollisuudet huomattavaankin lihomiseen olivat vaihtoaikana suuret.

– Annokset olivat valtavia, ja kuulin vaihtarista, jolle oli tullut vaihtoaikana jopa 20 kiloa ylipainoa.

Myös paikallisilla painoindeksi oli monella kohonnut, Ngo kertoo.

– Katsoin järkyttyneenä, mitä paikalliset etenkin aamupalalla söivät. Tarjolla oli uppopaistettuja munia ja pekonia, kaikenlaista roskaa.

Suomalaisvaihtaria eivät pekonit ja pikaruoka houkuttaneet, sillä ruoka näytti Ngon mukaan paremmalta mitä se oli.

Taustalla vaikutti myös vastikään tehty elämäntaparemontti.

– Päässäni kaikui lausahdus, jonka olin kuullut ennen vaihtoon lähtemistä. Joku oli nimittäin harmitellut, että ”voi kun se Jasmin lähtee vaihtoon nyt, kun se on juuri laihtunut. Nyt se tulee varmaan isompana takaisin”.

Puolen vuoden vaihto maksoi kymppitonnin

Lukuisten vaihtoehtojen Yhdysvalloissa Ngo päätyi viettämään arkea varsin tuttujen puuhien parissa.

– Kävin salilla välillä monta kertaa päivässä, sillä vapaa-aikaa oli niin paljon. Kaiken lisäksi yliopisto sijaitsi keskellä ei mitään.

Puolen vuoden vaihto Niagara Universityssä maksoi noin 10 000 euroa pakollisine kuluineen, josta majoituksen ja ruoan hinta oli 6 000 euroa.

Varsinaista lukukausimaksua ei tarvinnut vaihto-opiskelijana maksaa.

Vaihtoaika osoitti, että joihinkin unelmiin on satsannut liian suuret odotukset. Ja myös sen, että maailma on lopulta pienempi mitä voisi kuvitella.

– Myös New York! Kuvittelin sen olevan paljon isompi, Ngo sanoo.

 

Oheisella videolla Ngo esittelee, miltä kampuksella näyttää! Katso video myös artikkelin yllä. Videolla esitellään yliopiston ruokalaa notkuvine ruokapöytineen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?