Kaksi kylää Suomesta pääsi listalle, jossa on Euroopan maaseudun helmiä – tunnetko nämä paikat jo? - Matkat - Ilta-Sanomat

Kaksi kylää Suomesta pääsi listalle, jossa on Euroopan maaseudun helmiä – tunnetko nämä paikat jo?

Euroopan lumoavat kylät -hankkeeseen kuuluu kaksi suomalaiskylää: Mathildedalin ja Oravin kylät.

Mathildedalin (ylhäällä) ja Oravin kylät kuuluvat Euroopan lumoavat kylät -hankkeeseen. Lumoavia ne ovatkin, kummatkin omalla tavallaan.

14.8.2020 11:57

Tunnethan jo Perniössä sijaitsevan Mathildedalin kylän, joka on saanut vuosien varrella kiitosta muun muassa ihastuttavasta ruukkimiljööstään, tunnelmallisista kahviloistaan ja käsityöläisten puodeista?

Suomen hipsterimäisimmäksi kyläksi tituuleerattu Mathildedal on myös yksi Euroopan lumoavimmista kylistä.

Business Finland kertoo sivuillaan CHARM - European Charming Villages -hankkeesta, jonka tavoitteena on vahvistaa Euroopan matkailualan kilpailukykyä ja edistää Euroopan imagoa maailmanlaajuisena turistikohteena.

Hankkeeseen on valittu piilotettuja helmiä Euroopan maaseudulta. Suomen lisäksi hankkeessa on kyliä Portugalista, Espanjasta, Italiasta, Belgiasta ja Saksasta.

Tällainen on Mathildedal

Jos Mathildedal ei ole vielä tuttu, kannattaa viehättävään ruukkikylään tutustua viimeistään nyt. Kylä palvelee niin luontomatkailijoiden, kulinaristien kuin käsityönystävienkin tarpeita.

Mathildedalin kylä sijaitsee Perniössä, Teijon kansallispuiston kupeessa.

Mathildedal sijaitsee Teijon kansallispuiston kupeessa. Kansallispuiston reitteihin voikin tutustua vaikkapa fatbikella. Matildanjärveä voi sen sijaan kulkea kajakilla, kanootilla, SUP-laudall tai soutuveneellä.

Myös vireän kylän kahviloissa, ravintoloissa ja käsityöläisten puodeissa riittää ihasteltavaa pidemmäksi aikaa.

Kylässä toimii esimerkiksi ihastuttava suklaakahvila PetriS Chocolate, jossa voi nauttia käsintehtyjä suklaita. Mathildedalissa sijaitsee myös oma olutpanimo Mathildedalin Kyläpanimo, jolla on oma puoti Matildan puistotiellä.

Kylässä toimii myös ihastuttava suklaakahvila PetriS Chocolate.

Entäpä ne alpakat sitten?

Mathildedalin kuuluisimmat asukkaat ovat alpakoita.

Mathildedalin kenties kuuluisimmat asukkaat ovat Ruukin kehräämön eläimiä. Kyseessä on ainutlaatuinen alpakkavillatuotteiden valmistaja.

Saimaan helmi Oravi

Oravin kylä on suurelle yleisölle hieman Mathildedalia tuntemattomampi, mutta monelle Saimaan kävijälle tuttu paikka.

Linnasaaren ja Koloveden kansallispuistojen välissä sijaitseva kylä houkuttelee etenkin luontomatkailijoita ja vesillä liikkujia.

Oravin vierasvenesataman yhteydessä sijaitsevissa saunoissa järjestetään ohjattua saunajoogaa- ja pilatesta.

Kylältä löytyvät kaikki tarvittavat aktiviteetit ja palvelut, kuten välinevuokrauspiste, kyläkauppa, ravintoloita ja hotelli. Keskellä Oravin kanavakylää sijaitsee myös karavaanarialue.

Linnasaaren kansallispuiston vetonauloja ovat norppasafarit.

Linnasaaren kansallispuiston vetonauloja ovat norppasafarit. Kesä-syyskuussa norppasafari kulkee nimellä Auringonlaskun norppasafari. Nimi viittaa ajankohtaan. Opas vie matkailijat parhaille norppapaikoille auringonlaskun aikaan.

Jos vesillä olo saa olon hyiseksi, voi Oravin kylässä myös saunoa.

Vierasvenesataman yhteydessä sijaitsevissa saunoissa järjestetään myös ohjattua saunajoogaa- ja pilatesta.

Lähteet: oravivillage.com, visitmathildedal.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?