Upea kotimaan matkakohde, jossa riittää ihailtavaa – yli 3 000 saarta ja useita kymmeniä järviä - Matkat - Ilta-Sanomat

Upea kotimaan matkakohde, jossa riittää ihailtavaa – yli 3 000 saarta ja useita kymmeniä järviä

Kemiönsaaressa riittää nähtävää useammaksi päiväksi.

Kemiönsaari on loistava kotimaanmatkakohde, sillä siellä riittää nähtävää niin herkkusuille, luonnonystäville kuin historiasta kiinnostuneille.

12.8.2020 15:08

Yli 3 000 saarta ja useita kymmeniä järviä. Metsä-, kallio- ja suomaisemia sekä historiallisia mutta eläväisiä kyliä täynnä nykyaikaisia palveluita.

Kuulostaa joltakin kaukaiselta ihmemaalta, mutta ei, lähellä ollaan.

Turun ja Helsingin välissä, Salon eteläpuolella sijaitseva Kemiönsaari tarjoaa matkailijalle niin paljon nähtävää, että lomaan kannattaa varata useampi päivä. Ihailtavaa riittää niin historiannälkäisille, luonnonystäville kuin herkkusuillekin.

Kemiönsaaren satamat ovat tuttuja purjehtijoille. Saarta kannattaa kiertää myös pyörällä tai autolla.

Vinkit onnistuneeseen Kemiönsaaren lomaan antavat Kemiönsaaren kunnan matkailupäällikkö Benjamin Donner ja saarella asuva valokuvaaja Milla Rasila.

1. Taalintehdas

Vuoden kylä vuodelta 2016 ei voi tittelistään päätellen olla tylsä paikka!

Ensikohtaaminen Taalintehtaan kanssa onkin vaikuttava. Rannassa sijaitsevat vanhat hiiliuunit luovat näyttävät puitteet edessä sijaitsevalle satamalle. Sen vierasvenepaikoilla lilluu kesäisenä viikonloppuna useampi lämmöstä nauttiva purjeveneilijä.

Taalintehtaan satamassa voi nauttia vaikka pullakahvit ennen kävelykierrosta kauniissa keskustassa.

Rannalla on pakko kaivaa kännykkä esille. Pieni googlailu paljastaa, että hiiliuunit ovat 1830-luvulta, jolloin niitä rakennettiin paikalle masuunin polttoaineeksi tarvittavan hiilen polttoon.

Taalintehtaalla sijaitsevat vanhat hiiliuunit ovat vaikuttavan näköisiä.

Taalintehtaan eläväisessä ytimessä kannattaa tehdä pieni kävelyretki. Vanhan tehdasrakennuksen pihalla voi parhaimmillaan törmätä vaikkapa lasinpuhaltajaan. Alueelta löytyy myös useampi ihastuttava kahvila, joista kaikki eivät ole tuttuja paikallisillekaan.

Ruukin Sauna toimii nykyään tilaussaunana ja kahvilana.

Tuoretta pullaa tarjoillaan esimerkiksi vierasvenesataman yhteydessä olevalla Saaristolaistorilla. Herkkulakosta on pakko lipsua. Maistuvaa lounaspitsaa löytyy puolestaan Ruukin Sauna -nimisestä kahvilasta. Ruukin kuonakivinen vanha sauna toimii nykyään tilaussaunana.

Saunan vieressä voi ihailla keisarinnan ulkokäymälää, joka rakennettiin yksinomaan Aleksanteri III:n puolisoa tsaaritar Maria Fjodorovnaa varten.

Stora Masugnsträsket -järveen ja sen ympärille levittäytyviin maisemiin voi tutustua vaikkapa meloen.

Taalintehdas sopii myös luontomatkailijalle. Aivan keskustan liepeiltä lähtee luontopolku nimeltään Senatsbergetin hyvinvointipolku.

Likimain pakollinen luontonähtävyys on keskustasta 700 metrin päässä sijaitseva sisäjärvi Stora Masugnsträsket. Sen upeita metsä-, kallio- ja suomaisemia voi ihailla vaikkapa kanootista käsin. Kulkupelin saa vuokralle vierasvenesatamasta.

2. Rannikkoreitti fillarilla

Kemiönsaaren koon tajuaa, kun hyppää polkupyörän selkään. Kemiönsaaren halki kulkeva Rannikkoreitti on kaiken kaikkiaan 200 kilometriä, ja tästä noin 70 kilometriä poljetaan Kemiönsaarella. Reitti on hyvin merkitty.

Rannikkoreitin voi kulkea pyörällä. Kemiönsaaren osuus on noin 70 kilometriä.

Rannikkoreitti kulkee kevyen liikenteen väyliä, hyväkuntoisia hiekkateitä ja asvalttiteitä pitkin, mutta se sopii myös aloittelijoille. Päivämatkat voi pätkiä omaan makuun sopiviksi ja kulkea osan reitistä vaikkapa bussilla. Reitin voi polkea myös majoituspaikasta seuraavaan.

Rannikkoreitti on kaiken kaikkiaan 200 kilometriä, ja tästä noin 70 kilometriä poljetaan Kemiönsaarella.

Rannikkoreitin helmiä ovat teiden varsilla olevat sisäjärvet, ruukkimiljööt ja meri, jonka läsnäolon aistii jatkuvasti. Strömmasta Mathildedaliin reitti kulkee metsän keskellä. Rannikkoreitiltä löytyy myös kahviloita, tilapuoteja ja muutama ruokakauppa.

Jos omaa kulkupeliä ei ole, polkupyörän voi vuokrata Kemiönsaaresta Carfieldin pyöränvuokrauspisteistä tai luontomatkailuyritys NaturEffectistä.

3. Bengtskärin majakka

Pohjoismaiden korkein majakka on samalla Suomen eteläisin matkakohde. Bengtskärin majakalle voi tehdä matkan myös syksymmällä, kun tuulessa vihmoma kallioluoto on romanttisimmillaan.

Bengtskärin majakka on myös hyvä syyskohde.

Majakalle voi kulkea lautalla Kasnäsistä, Hangosta tai Rosalasta. Matka itsessään on elämys. Omalla veneellä saapuvien on koronarajoitusten takia soitettava etukäteen ja kysyttävä lupa rantautumiseen.

Majakan hotelli on tänä vuonna kiinni, mutta kahvila, lyhtyhuone majakan huipulla ja saaren bunkkeri ovat tuttuun tapaan auki.

4. Örön linnakesaari

Vuonna 2015 yleisölle avattu Örön linnakesaari on loistava paikka tutustua rannikkopuolustuksemme historiaan aina Venäjän tsaarin ajoilta nykypäivään. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat kasarmialueet, Obuhov-tykit sekä eri-ikäiset puolustusasemat ja linnoitteet.

Örön linnakesaari sijaitsee Saaristomeren kansallispuistossa. Saaren luonto on upea.

Venäjän ajan kasarmikylät ja niiden rakennukset ovat poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Historian lisäksi myös alueen luonto on kiehtova, sillä linnakesaari sijaitsee keskellä Saaristomeren kansallispuistoa. Mukulakivitietä pitkin pääsee kurkkimaan myös tykkiluoliin, jotka ovat venäläisten sotavankien rakentamia.

Örön linnakesaari avautui matkailijoille vuonna 2015.

Matkailija voi yöpyä hostellissa tai hotellissa, joka sijaitsee vanhassa kasarmirakennuksessa. Örössä on myös telttailualue.

5. Sagalundin museo

Kemiön taajaman lähistöllä Vretassa toimiva Sagalundin museo on sen perustajan Nils Oskar Janssonin mukaan kuin ”palanen todeksi tullutta runoutta”. Näky vehreässä puistossa onkin vaikuttava.

Sagalundin museo kiinnostaa lapsia ja aikuisia.

Museoon on tuotu vanhoja rakennuksia ympäri Kemiönsaarta ja saaristoa. Sagalundissa sijaitsee muun muassa vanha käräjätalo, torppa, huvila, maatila ja kaksi vanhaa koulua. Kyseessä on koko perheen kohde, joka kiehtoo sekä lapsia että aikuisia.

Majoitu ja syö

Majoituspaikkoja: Hotel Kasnäs, Lomakylä Meripesä, Brännbodan vanha kansakoulu, Hotelli Örö, Vierasmaja Hostel (Örö), Labbnäs lomakoti, Saaristohotelli Merikruunu

Kahviloita ja ruokapaikkoja: Farmors Café, Kasnäsin Paviljonki, Holmbergs Fisk & Café Four C, Ruukin Sauna, Källarvinden Cafe, Ravintola Portside, Madde's Ankarbar, Ravintola Kansakoulu, Terrassn

Lisätietoa: www.visitkemiönsaari.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?